25 Kasım 2024
  • Ankara-2°C
  • İstanbul3°C
  • Bursa0°C
  • Antalya4°C
  • İzmir5°C

KANSERE KARŞI BOR MADENİNDEN İLAÇ

Kemik iliği kanserine karşı bor madeninden ilaç üreteceğiz...

Kansere karşı bor madeninden ilaç

26 Mart 2011 Cumartesi 08:31

Özellikle kemik iliği kanseri üzerinde büyük etkisi olduğu belirtilen bor mineralinin ilaç haline getirilmesi için çalışma başlatıldı. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü çatısında bilim adamlarının yer alacağı sağlık çalışma grubu oluşturuluyor.

Dünya bor rezervlerinin yüzde 72’sini elinde bulunduran Türkiye, kanser hastalığının tedavisinde bordan yararlanmak için düğmeye basmaya hazırlanıyor. BOREN (Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü) bünyesinde, bordan ilaç geliştirilmesi için Türkiye’deki bilim adamlarının yer alacağı bir “sağlık çalışma grubu” oluşturulacak.

Sağlık çalışma grubunda yer alması beklenilen Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Osman İlhan, VATAN’a yaptığı değerlendirmede, kanser tedavisinde özellikle kanser kök hücrelerinde kemoterapiye ilaveten borun eklenmesiyle başarı sağlanacağını söyledi.

Prof. İlhan, “Milli mineral borun Türkiye’deki bilim adamları tarafından değerlendirilerek, bir ilaç geliştirilmesinin önünde engel yok” dedi.

Prof. İlhan, multiple myeloma (kemik iliği kanseri) hastalığında bortezomid isimli ilacın çok etkili olduğunu, hatta bazı hastalarda kesin tedaviye götürdüğünü belirterek, “Milli mineral borun Türkiye’deki bilim adamları tarafından değerlendirilerek, bir ilaç geliştirilmesinde bir engel yok” diye konuştu. BOREN bünyesinde, bordan ilaç geliştirilmesi için Türkiye’deki bilim adamlarının yer alacağı bir “sağlık çalışma grubu” oluşturulacağı öğrenildi. Çalışmaya BOREN’in yanı sıra Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, üniversite ve özel sektörden temsilcilerin katılması öngörülüyor.

Ayak tırnağından akciğer kanser tahmini

American Journal of Epidemiology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, tırnaklarındaki nikotin seviyesi yüksek olan erkeklerin kansere yakalanma riski, düşük olanlara oranla üç kat fazla. Ayak tırnakları sigara içenler değil, içmeyenler için de kanser riskini tahmin etmekte kullanılabiliyor. Yavaş uzayan ayak parmaklarının kronik olarak dumana maruz kalmanın işareti olabileceği belirtiliyor. Tırnaklarında nikotin seviyesi yüksek olan erkeklerin bir kısmı sigara içmeyen ve pasif içici olarak dumana maruz kaldıkları tahmin edilen kişilerdi. Araştırma, akciğer kanseri hastası olan ve olmayan 800 erkekle gerçekleştirildi. Akciğer, en yaygın kanser türü ve her yıl 1,61 milyon yeni vaka teşhis ediliyor.

Bor, 250 ayrı yerde kullanılıyor

“21. yüzyılın madeni” olarak da adlandırılan bor mineralleri cam endüstrisinden, sabun ve deterjan,
gübre ve tarımsal ilaçlardan aleve dayanıklı malzemelere, elektronik, yüksek enerji yakıtı ve nükleer uygulamalar
gibi çok farklı sektörlerde 250’ye varan alanda kullanılıyor.

Dünyada bor kullanımının yaygın olduğu sektörleri dikkate alan BOREN, öncelikle bu alanlarda bor kullanılmasını yaygınlaştırmak üzere projeler geliştiriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA