24 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa8°C
  • Antalya11°C
  • İzmir12°C

KANSER VAKALARI 2030'A KADAR %78 ARTACAK

Kanser vakalarının sayısının 2030 yılına kadar Güney Afrika ve Hindistan gibi orta gelirli ülkelerde yüzde 78, gelişmekte olan ülkelerdeyse yüzde 93 oranında yükseleceği tahmin ediliyor.

Kanser vakaları 2030'a kadar %78 artacak

14 Haziran 2012 Perşembe 13:42

Fransa’nın Lyon kentindeki Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi’nin raporu Amerika'nın sesi (VOA)'da yer aldı. Rapora göre 2008 yılında sayısı 12 milyon 700 bin olan, yeni teşhis edilen kanser vakaları 2030’da 22 milyon 200 bine çıkacak. Tahminler, dairenin 184 ülkedeki ekonomik ve sosyal eğilimleri inceleyen araştırmasına dayanıyor.

Daire, rahim ağzı, karaciğer, meme, prostat, akciğer ve bağırsak gibi en sık görülen dokuz kanser türünü inceledi. Buna göre orta gelirli ülkelerde rahim ağzı ve mide kanseri gibi enfeksiyonların neden olduğu kanser vakalarının sayısı azalırken meme, bağırsak ve prostat gibi Batılı yaşam tarzının körüklediği kanser vakalarında artış kaydedilecek.

Dairenin tahminlerine ilişkin raporu tıp dergisi Lancet Oncology’de de yayınlandı.

Amerikan Kanser Enstitüsü’ndeki Küresel Sağlık Merkezi’nin Başkanı Ted Trimble, Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi’nin bulgularının orta gelirli ülkelerde yağ oranı yüksek gıda tüketiminin artışı göz önünde bulundurulduğunda hiç de şaşırtıcı olmadığını söylüyor: ”Gelişmekte olan ülkelerde Batılı yaşam tarzı benimsenmeye başladıkça gelişmiş ülkelerde yaygın olan kanser türlerinin sayısının bu ülkelerde de artacağını zaten uzun zamandır biliyorduk.”

Trimble, Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerde rahim ağzı ve karaciğer gibi enfeksiyona bağlı kanser vakalarının sayısını azaltmak için aşı kampanyalarına ağırlık verilmesinin önemini vurguluyor: ”Son 30 yıldır karaciğer kanseri vakalarının birçoğundan sorumlu olan hepatit B için çok etkili bir aşı mevcut. Aşı çok da ucuz, bir dozu 25-50 sent civarında.”

Trimble ayrıca kamu sağlığı uzmanlarının kansere yol açabilecek bazı alışkanlıkları da gündeme getirmesi gerektiğini söylüyor. Çin’i örnek gösteren Trimble erkeklerin yüzde 80‘inin sigara içtiğini belirtiyor.

Trimble, kanser vakalarının azaltılması için sağlık örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve hükümetlerle işbirliği yaparak erken teşhis ve tedavi olanaklarının arttırılması gerektiğini kaydediyor: "Bu kanserlerin birçoğu ameliyat, radyasyon terapisi ve kemoterapiyle etkili şekilde tedavi edilebilir. Ancak iyi eğitimli doktor ve hemşirelerden, tam teşekküllü hastanelerden yoksunsanız tedavi olma imkanınız yok demektir."

Yorumlar
SON DAKİKA