22 Kasım 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir17°C

KANSER TEDAVİSİNDE İMMÜNOTERAPİ ÜMİDİ

Uzmanlara göre, kişiye özel geliştirilen ve bağışıklık sistemi güçlendirilerek tümör hücreleriyle savaşma yeteneğini artıran immünoterapi, yakın gelecekte kemoterapinin yerini almaya aday.

Kanser tedavisinde immünoterapi ümidi

28 Mart 2016 Pazartesi 10:12

Kanser tedavisinde yıllardır uygulanan kemoterapinin yerini yakın gelecekte immünoterapi yöntemi alabilecek. Bu yıl ilk kez düzenlenen Kıbrıs'taki Hematolojik İmmünoloji Kongresi'nde kanser tedavisindeki yeni gelişmeler masaya yatırıldı. Hematolojik İmmünoloji Derneği (HİD) tarafından Girne'de gerçekleştirilen ve Türkiye genelinden 300'e yakın katılımcının yer aldığı kongrede; lenfoma, lösemi, myeloma gibi kan, lenf bezi, kemik iliği ve organ kanserlerinin tedavisinde başarılı sonuçlar alınan kişiselleştirilmiş immünoterapinin, dünyadaki ve Türkiye'deki durumu ile gelecekteki konumu tartışıldı.

OBAMA'NIN PROJESİ

Kongrede yıllardır alışılagelmiş bir tedavi olan kemoterapinin yerini yakın gelecekte immünoterapinin alabileceğinin altı çizildi. Sadece hastalıklı hücrelere etki eden akıllı ilaçlar sayesinde; hastaların yaşam kalitesinin yükseleceği ve yaşam sürelerinin de uzatılabileceği anlatıldı. HİD Başkanı Prof. Dr. Osman İlhami Özcebe, Türkiye'de hematoloji alanında yetişmiş çok değerli bilim insanlarının olduğunu ifade ederek, "Amacımız uzmanlarımızın çalışmalarını birbirleriyle paylaşmalarına ve dünya gündemini takip etmelerine aracılık etmek" dedi. HİD Genel Sekreteri Doç. Dr. Serdar Şıvgın da "Bu tedavide temel yol; insan bağışıklık sisteminin daha da güçlendirilerek tümör hücreleriyle savaşma yeteneğini artırmaktır. ABD'de Başkan Obama'nın başlattığı 'Kanser: aya yolculuk 2020' projesi, kemoterapiden immünoterapiye dönüşüm sürecidir. 5 yıl içinde 20 bin hastada 20 tümör tipi için yeni immünoterapilerin klinik denemeleri uygulamayı amaçlamaktadır" diye konuştu.

120 BİN VERİCİYE ULAŞILDI

Kongrede, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay tarafından başarıyla yürütülen TÜRKÖK Projesi de ele alındı. Ulusal doku bankası TÜRKÖK, kök hücre naklinde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla başlatıldı. Projenin hedefi ülke genelinde 250 bin gönüllü vericiye ulaşılarak maliyet ve süreçleri daha da azaltmak. Bugüne kadar 120 bin vericiye ulaşıldı. Bu verilerin 81 bininde detaylı doku grubu taramaları tamamlandı ve sisteme yüklendi. Proje ile 47 hastaya kök hücre nakli yapılırken, 21 hastaya donör bulundu.

MUSTAFA KAYA

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA