KANSER MERKEZLERİNE DİKKAT EDİN!
2016 Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı’nda konuşan Prof. Dr. Bülent Menteş, kolorektal kanserler üzerinden cerrahi hakkında bilgi verdi ve kanser merkezlerine dikkat çekti...
29 Kasım 2016 Salı 16:56
Prof. Dr. Bülent Menteş, ABD’de gelişmiş kanser teknolojileri olmasına karşın, hastalıkla mücadele ederken sigortanızın bu hastalığı karşılayıp karşılayamacağı gibi sorularla gelindiğini ve bu tür yaklaşımların sağlık sektörü için yanlışları olduğunun altını çizdi.
Bağırsak kanserlerinde çevre faktörü önemli!
Prof. Dr. Bülent Menteş,“Bağırsak kanserlerinin çoğu çevre faktörleriyle oluşuyor. Mesela Japonlarda az görülüyor ama Amerika’ya göç etmiş ikinci jenerasyon Japonlar’da aynı Amerikalılar gibi oranlara rastlıyoruz. Demek ki bir takım çevre faktörleri önemli.
Bunlardan iyi bilinenleri; hayvansal gıda, kırmızı et ağırlıklı beslenilmesi, posadan fakir beslenme, yani sebze meyve çok yenmemesi, obezite gibi aslında kontrol edilebilir unsurlar.” dedi.
Kolorektal kanserin öncülleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Menteş, “Bağırsak kanserleri çoğunlukla poliplerden gelişir. Bir polibin ilk milimetrik boyutta görülebilir halden kansere dönüşmesinin 7-8 yıl aldığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla tarama şansımız var.” diye konuştu.
ABD kanser taraması yaparken sigortanızın tedavileri karşılayıp karşılayamadığına bakıyor!
Özellikle ABD’de bununla ilgili pek çok çalışma yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Menteş, “Mart ayı, kolorektal kanser farkındalık ayı olarak algılanıyor.
Ama hemen göreceksiniz Mayo Kliniğin şu anki internet bilgilerinde; tarama yaptıracaksanız ne kadar tuttuğunun ve sigortanızın bunu karşılıyor olup olmadığının teyidini istiyor. Bu tamamen tarama felsefesine ters. Tarama demeniz için tüm toplumun eşit olarak bundan yararlanması gerekiyor. Hatta Japonya’da bazı kanser türlerinin taramasını yapmak mecburi.
Bu tür bir kapitalist yaklaşım son derece yanlış.ABD’de sigortanız el verdiği kadar tedavi alabiliyorsunuz.Yani sigortanız kadar yaşayabiliyorsunuz” diye belirtti.
Özellikle kanser cerrahisinde bir bütünsellikle iyi klinik uygulama gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Menteş, tek amacın bu olması gerektiğini, bunun dışında kar-zarar oranları gibi unsurların ancak ikincil unsurlar olabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Menteş, “Bundan uzaklaşıyoruz. Tabii sizin açınızdan daha önemli. Yani sağlık sektörünün bu perspektiften ilerlemesi son derece önemli.
Çünkü özellikle kolorektal cerrahi ve kanser cerrahisi bir sanatçı yaklaşımı gerektirir. Olaya bir kapital metası olarak yaklaşamazsınız. Hatta bir geçim kaynağı, bir meslek olarak da yaklaşmamanız gerekir. Tabii bunlardan çok uzağız ama en azından hatırlatmak istiyorum.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Menteş, “Sadece iyilik… sadece bu perspektiften bakmak zorundasınız. Belki bir plastik cerrahide daha subjektif unsurlar gündeme gelebilir. Ama kanserde böyle değildir.” dedi.
Kanser merkezlerine dikkat edin!
Organ spesifik odaklanma ve becerinin de çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Menteş, “Bazı saçma sapan istismar edilen kavramlar var.
Bunlara lütfen itibar etmeyiniz. Mesela bir tane PET cihazı, bir tane de radyoterapi cihazı alıp mevcut sağlık çalışanlarıyla oraya ‘Cancer Center’ demek çok modadır. Böyle kanser merkezi olmaz. Veya ‘kanser cerrahisi’ veya ‘cerrahi onkoloji’ gibi.
Bilimsel gerçeklik böyle değil. Bir hekim bir organın cerrahisiyle ilgilidir. Onun tanı yöntemlerine de tedavisine de hakimdir. Biz anal ultrasound da yaparız, kolonoskopi de yaparız, hemoroid de yaparız, rektum kanseri de yaparız. Organ spesifik konsept ve becerinin iyi ilerlemesi gereklidir. Bütün branşlarda aşağı yukarı bu gerekli.” diye vurguladı.
Kanser konusunda en önemli ilerlemenin adjuvant (yardımcı) yöntemlerin gelişmesiyle daha küçük ve koruyucu cerrahi girişimler, noninvaziv fonksiyonel girişimler yapılması ve yaşam kalitesine odaklanılması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Menteş, “Siz harika bir ameliyat yapıyorsunuz.
Harika bir kemoterapi ve radyoterapi uyguyorsunuz. Hasta binlerce dolarlık bir ücret ödüyor… Ancak hasta çalışamıyor, hasta mutsuz, hasta depresyonda, eşinden ayrılmış, intihar eğilimli. İşte iyi klinik uygulama bu değil” diye vurguladı.
Gereksiz ve fazla yapılan ameliyatlar hastaları yıpratıyor
Surgical Overdo yani gereksiz ve fazla ameliyat yapmanın da çok ciddi bir sorun teşkil ettiğini işaret eden Prof. Dr. Menteş, “Tıbbi uygulamalarda zaten genel olarak artan gereksiz tetkik ve tedavi eğiliminin bir parçasıdır bu da. Sizlerin halletmesi gerekiyor.
Biz yapmayız aslında. Kapital işletme etkisi yani özel hastanelerde ciro, hak ediş, devlet ve üniversitelerde performans kaygısı bunu yaptırıyor. ABD’de bile böyle. Kolerektal kanseri tamamıyla temizlemezseniz hiç yapmayın daha iyi.
Ancak ABD’de bile evre 4 vakaların yüzde 65’ince cerrahi müdahale uygulandığı bunların önemli bir kısmında hekimi zorlayacak durumların olmadığı gözüküyor” diye anlattı.
Hekimlerin tüm ileri teknik ve teknolojiyi hastalar için kullanabilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Menteş, her hasta için en uygun, en basit ve en ucuz olanı kullanmak zorunda olduklarını söyledi. “Yoksa teknoloji var diye, bundan bir rant elde edelim diye her hastaya bunu giydirmeye çalışmak son derece yanlıştır ama ne yazık ki son derece yaygın.” diye vurguladı.
Takım çalışmasının çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Menteş, takım çalışması olmazsa her şeyin eksik kalacağını, aynı dili konuşan, aynı update bilgiye hakim bir doktor ekibinin olmasının şart olduğunu ifade etti.
En önemli noktanın hastanın yaşam kalitesini yakalamak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Menteş,“Hastayı çok güzel ameliyat ettiniz ama sakat bıraktınız. Bunun olmaması lazım. Özellikle bağırsak cerrahisinde daha önemli.
Çünkü biliyorsunuz bir grup hastada eskiden çok daha fazla kolostomi, ileostomi, yani bağırsağın dışarı alınması zorunluluğu oluyordu. Hala daha ekstrem bazı vakalarda olmaktadır. Bu hastalar için çok ciddi bir sorundur. Bir stomaterapi üniteniz, stomaterapi vizyonunuz yoksa tedaviniz eksiktir. Stomaterapi o kuruma para olarak müthiş bir şey kazandırmayabilir.
Ama prestijdir ve hastaya çok şey kazandırır. Biz 2000 yılında Gazi Üniversitesi’nde kurduk. Şimdi Türkiye’nin pek çok yerinde bizim yetiştirdiğimiz stomaterapi hemşireleri ve üniteleri vardır.” şeklinde konuştu.
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ve Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci ile bir araya geldi.21 Kasım 2024 Perşembe 18:38SAĞLIK BAKANLIĞI
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine ilişkin, "Çeteyi ortaya çıkartan, onu takiple delillendiren, bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir? Onları yakalattığımız için mi?" ifadesini kullandı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:53KONGRE VE KONFERANSLAR
- Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendiDünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2. Uluslararası Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 17:38DİYABET
- Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladıEdirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, 112 Acil Sağlık Merkezinin 10 ayda 54 bin çağrı cevapladığını belirtti.21 Kasım 2024 Perşembe 17:23SAĞLIK BAKANLIĞI
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması sanık savunmalarıyla sürüyor.21 Kasım 2024 Perşembe 17:18BASIN HABERLERİ
- Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendiBeypazarı'nda "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla "Ağız ve Diş Sağlığı Semineri" gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldüMuğla'nın Seydikemer ilçesinde ambulansın çarptığı kişi hayatını kaybetti.21 Kasım 2024 Perşembe 16:43BASIN HABERLERİ
- Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetindeVan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk sahibi olmak isteyenlere hizmet vermek amacıyla kurulan Tüp Bebek Merkezinde ilk aşılama çalışması yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:33SAĞLIK BAKANLIĞI
- Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendiMedipol Sağlık Grubunca düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Festivali'nde, ağız ve diş sağlığının önemi vurgulandı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:23AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel