15 Kasım 2024
  • Ankara6°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa13°C
  • Antalya15°C
  • İzmir15°C

KANSER HASTALARINA KEMOTERAPİ YERİNE AKILLI İLAÇ TEDAVİSİ

Akciğer teşhisi konan hastaya kemoterapi yerine akıllı ilaç tedavisi uygulanmaya başlandı. Peki kanser tedavisinde kemoterapi yerine akıllı ilaç kullanmanın avantajları, etkileri neler?

Kanser hastalarına kemoterapi yerine akıllı ilaç tedavisi

10 Aralık 2017 Pazar 11:55

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kanser hastalarına kemoterapi yerine akıllı ilaç yöntemi uygulanıyor.

Akciğer kanseri teşhisiyle Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Emine Öztalhalı adlı hastanın kemoterapi yerine akıllı ilaç uygulaması ile tedavisine başlandı. Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Kliniğinde ilk kez uygulanan ve hastaya özel tedavi prensibi ile pek çok kanser türünde kullanabilen akıllı ilaç yöntemi, kanserli hücreyi hedefleyici özelliği sayesinde sağlıklı hücrelere neredeyse zarar vermiyor. Saç ve kaş dökülmesi gibi yan etkiler yapmayan ve kemoterapiye bağlı bazı yan etkilerin minimum seviyede gözlendiği akıllı ilaçlar, hastaların yaşam kalitesini de artırıyor.

Akciğer kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen kanser türlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Hitit Üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Gülhan, genellikle tedavisinde kemoterapi uygulandığını söyledi. Son yıllarda kanser tedavisinde önemli yaklaşımların olduğunu dile getiren Prof. Dr. Meral Gülhan, dünyada uygulandığı gibi Türkiye'de de kanser tedavisinde kemoterapinin dışında akıllı ilaç yönteminin uygulanmaya başladığını açıkladı. Bu ilaçların her hastada uygulanmadığının altını çizen Prof. Dr. Gülhan, tümöründe belirli mutasyonları, yolakları tespit ettikleri hastalarda akıllı ilacın kullanıldığına işaret etti. Akıllı ilaçların damar yolundan uygulanan kemoterapi yerine ağızdan alındığını anlatan Prof. Dr. Gülhan, "Artık hastanemizde de bu uygulamaya başlandı. Artık tanısını koyduğumuz hastalara ülkemizde uygulanan bu tedavi yöntemini en iyi şekilde uygulamaya çalışıyoruz. Bir bayan hastamıza uygulandı.Mutasyonu tespit ettikten sonra akıllı ilaç tedavisine başladık" dedi.

Akıllı ilacın sağladığı yararlar hakkında da açıklamada bulunan Prof. Dr. Gülhan, "Yan etkileri daha az. Ağızdan alınan bir ilaç. Hastalarımız evinde ilacını kullanabiliyor. Belirli aralıklarla kontrolüne geliyor" diye konuştu.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapcı ile birlikte akıllı ilaç yöntemiyle tedavisine başlanan Emine Öztalhalı adlı hastayı ziyaret etti. Öztalhalı'ya geçmiş olsun dileklerini ileten Rektör Alkan, hastanın sağlık durumu hakkında hastane yöneticisi Doç. Dr. Çağatay Evrim Avşarlar ve Hitit Üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Gülhan'dan bilgi aldı.

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinden tedavi olmak için Çorum'a gelen Öztalhalı, "Hastaneye başvurduğumda nefes dahi almakta güçlük çekiyordum. Burada uygulanan tedaviyle artık rahat nefes almaya başladım. Tüm doktorlarımıza gösterdikleri yakın ilgili ve alakadan dolayı teşekkür ederim" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA