08 Ocak 2025
  • Ankara8°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa14°C
  • Antalya15°C
  • İzmir16°C

KAMU İŞLETİM SİSTEMİ PARDUS'A EMANET

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: - "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Desteklenmesi eylemi gereği, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen milli işletim sistemi PARDUS'un kullanılması çalışmaları başladı"

Kamu işletim sistemi PARDUS'a emanet

07 Haziran 2015 Pazar 07:58

MEHTAP YILMAZ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Desteklenmesi" eylemi gereği, Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından geliştirilen milli işletim sistemi PARDUS'un, kullanılması çalışmalarının başladığını belirterek, "PARDUS'un 2023'e kadar bir milyon 800 bin bilgisayarda daha kullanılmasını bekliyoruz ve böylece işletim sistemi ve diğer yazılım lisanslarından yıllık 2,2 milyar dolar kar etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PARDUS Projesinin 2003 yılında Başbakanlığın yönlendirmesi doğrultusunda, TÜBİTAK tarafından geliştirilmeye başlandığını hatırlattı.

PARDUS'u geliştirme çalışmaların halen TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde devam ettiğini belirten Işık, "62. Hükümet Programı doğrultusunda, Kalkınma Bakanlığı 2015-2018 Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı bütünlüğünde bakanlığın öncü görevi kapsamında, 'Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Desteklenmesi' eylemi gereği, bilgi teknolojileri alanında açık kaynaklı yazılımların ve milli işletim sistemi PARDUS'un kullanılması yönünde çalışmalara başlandı" diye konuştu.

Işık, bakanlığın gerçekleştireceği dönüşümle teknolojik olarak dışa bağımlılığı azaltmanın yanında, hizmet maliyetlerinin de düşürüleceğini ifade etti. Gelişmiş dünya devletlerinin, bilgi güvenliğini sağlamak ve siber saldırılardan korunmak amacıyla çeşitli milli sistemler geliştirdiğine işaret eden Işık, PARDUS'un, tüm bakanlık uygulamalarının üzerinde çalıştığı ortam olarak kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

- "Vatandaşlarımız, PARDUS'u güvenle kullanabilir"

Açık kaynaklı olarak geliştirilen PARDUS'un esnek ve güvenli olduğunun altını çizen Işık, işletim sistemi içeriğinde kurumsal olarak ihtiyaç duyulan uygulama ve yönetsel işlevlerin eksiksiz olarak bulunduğuna dikkati çekti. İlk sürümü 2005'te yayınlanan PARDUS işletim sisteminin, kamuda yaklaşık 20 bin, ev ortamında ise 100 binden fazla cihazda kullanıldığını hatırlatan Işık, sistemin 2023'e kadar bir milyon 800 bin bilgisayarda daha kullanılmasını beklediklerini ve böylece işletim sistemi ve diğer yazılım lisanslarından yıllık 2,2 milyar dolar kar etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bilgisayar kullanıcılarına, milli işletim sistemini PARDUS'u tercih etmeleri çağrısında bulunan Işık, şöyle konuştu:

"Bu dönüşümü başlatan bakanlığımız, merkez ve taşra teşkilatı ile lisans maliyetlerinde tasarruf sağlayacak ve 2015 yılı sonuna kadar 3 bin 500 kullanıcı bilgisayarlarını bu sisteme taşımış olacak. PARDUS'u bakanlığımızın yanında, Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Halk Sağlığı Müdürlükleri, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ve TÜBİTAK'ın da aralarında bulunduğu 20'den fazla bakanlık ve kurum kullanıyor. Bir çok kamu kurumunda yaygın olarak kullanılan PARDUS'u, vatandaşlarımız da güvenle kullanabilir."

Yorumlar
SON DAKİKA