KAMU HASTANELERİ, ADSM İLE BAZI BÖLÜMLERİNE AD VERİLMESİ VE TABELA ESASLARI YÖNERGESİ
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bakanlığına Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Bağlı Hastaneler, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri İle Bazı Bölümlerine Ad Verilmesi ve Tabela Esasları Hakkında Yönergesi yayımlandı.
22 Mayıs 2018 Salı 17:10
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: 54567092 - 010.04 -E.04-27 37 16/05/2018
Konu: Yönerge Yayımlanması
BAKANLIK MAKAMINA
Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ile bazı bölümlerine ad verilmesi ve tabela esaslarına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla "Sağlık Bakanlığına Bağlı Hastaneler. Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezleri İle Bazı Bölümlerine Ad Verilmesi Ve Tabela Esasları Hakkında Yönerge" hazırlanmış olup ilişikte sunulmaktadır.
Bilgilerini ve mezkûr yönergenin yürürlüğe konulması hususunu tensiplerine arz ederim.
Prof. Dr. Alper CİHAN
Genel Müdür
Uygun Görüşle Arz Ederim.
./.../2018
Yrd. Doç. Dr Elif GÜLER KAZANCI
Müsteşar Yardımcısı
Uygun Görüşle Arz Ederim.
./.../2018
Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ
Müsteşar
.../.../2018
Dr. Ahmet DEMİRCAN
Bakan
SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI HASTANELER, AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
MERKEZLERİ İLE HASTANELERİN BAZI BÖLÜMLERİNE AD VERİLMESİ VE
TABELA ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ile hastanelerin bazı bölümlerine ad verilmesine ve tabela standartlarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
(2) Bu Yönerge; Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ile bunların bölümlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yönerge; 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci ve 40 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 3- (1) Bu Yönergede geçen;
a) Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM): Diş hekimliği branşlarında koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin verildiği, hasta yatağı bulunmayan, entegre sistem ile çalışan, müstakil idaresi ve döner sermayesi olan, idari açıdan kendilerine bağlı diş tedavi ve protez merkezleri ile diş poliklinikleri de açılabilen Sağlık Bakanlığına bağlı müstakil kamu sağlık tesisini,
b) Ana bina: Hastanelerin sağlık hizmeti sunulan birimlerinden en fazla birimin yer aldığı binayı,
c) Bağlı hastane: İdari bakımdan müstakil, mali bakımdan gelir gider dengesi, hizmet kapasitesi ve planlamaları açısından hastaneye bağlı olarak açılış onayı verilmiş ve faal durumda olan veya kuruluş aşamasındaki yataklı sağlık tesislerini,
ç) Bakan: Sağlık Bakanını,
d) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
e) Başhekim: Bakanlığa bağlı hastanenin en üst yöneticisini,
f) Ek hizmet binası: Hastane ana binasına bağlı olarak açılabilen, içerisinde tıbbi veya idari hizmet birimleri bulunan semt polikliniği, ek bina ve günü birlik merkezler gibi binalarını,
g) Genel Müdürlük: Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,
ğ) Hastane: Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış, ayaktan ve yatarak hasta muayene ve tedavilerinin yapıldığı yataklı sağlık tesislerini,
h) HSGM: Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünü.
ı) KHGM: Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünü,
i) Müdürlük: İl Sağlık Müdürlüğünü,
j) Resmi künye: Hastanenin ruhsatında yer alan ve ruhsata ait belge ve yazışmalarda kullanılan hastanenin bütün fonksiyon, aidiyet ve işbirliklerini gösteren künyeyi,
k) Semt polikliniği: Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uygun olarak hastanelere bağlı olarak açılabilen ayaktan muayene, tetkik, tahlil ve tedavi hizmetlerinin birden fazla uzmanlık dalında verilebildiği ek hizmet binalarını,
1) Şehir Hastanesi: Bakanlıkça şehir hastanesi onayı alınan hastaneleri,
m) Yazışma künyesi: Hastanenin ruhsata esas yazışmalarının dışındaki tüm iş ve işlemlerinde, basılı ve elektronik ortamda kullandığı adres ve tanımlamaya ait eylemlerinde kullanacağı künyesini.
n) Yerleşke (Kampus): Aynı arsada, üzerinde bir veya birden fazla hastane binasının yer aldığı yerleşim alanını. ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ad Verilmesi İle İlgili Esaslar
Genel esaslar
MADDE 4 - (1) Bakanlığa bağlı hastanelerin kurumsal kimliğini belirleyen ve künye verilmesinde kullanılan unsurlar aşağıda sıralanmıştır:
a) Bakanlık logosu
b) "T.C. Sağlık Bakanlığı" yazısı
c) Bulunduğu il veya ilçe
ç) Özel isim olup olmadığı
d) Birlikte kullanım protokolü yapılan üniversitenin ismi
e) Birlikte kullanım protokolü yapılan üniversitenin logosu
f) Sağlık tesisi tipi (Şehir Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Devlet Hastanesi, İlçe Devlet Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi vb.)
g) Ek hizmet binası, semt polikliniği vb. olması durumu
(2) Birinci fıkradaki unsurlardan logolar hariç tamamının birleşimi resmi künye kabul edilir. Resmi künyenin oluşturulmasında "f' bendinde yazan sağlık tesisi tipinden başka özel isim veya diğer bir isim yoksa bulunduğu il veya ilçe ismi ve sağlık tesisi tipi hastane künye ismi olarak tescil edilir.
(3) Yazışma künyesi, birinci fıkranın (b), (c) veya (ç), (f) ve (g) bentlerindeki unsurları kapsar.
(4) Bakanlığa bağlı hastanelerin isimlendirilmesinde ülkemizde benzer isimli özel hastane veya üniversite olup olmadığı araştırılıp aynı isim olmaması sağlanır. Bakanlığımıza bağlı hastanelerin sağlık tesisi tipleri özel hastaneler ve üniversiteler tarafından kullanılamaz.
(5) Bu Yönerge kapsamındaki kurum ve kuruluşların her türlü basılı materyalinde ve web sayfalarında resmi künyelerini; resmi yazışmalarda ise yazışma künyelerini kullanmaları zorunludur. Resmi künyeleri aynı olmamak kaydıyla yazışma künyelerinde farklı hastanelere aynı isimler verilebilir.
Genel ad verilmesi
MADDE 5 - (1) Bakanlığa bağlı hastanelerin kurumsal kimliğini belirleyen ve isim verilmesinde kullanılan unsurlar aşağıdaki kurallara ve sıralamaya uygun olarak yapılır:
a) T.C. ibaresi ilk başta büyük harflerle yazılır. (T) ve (C) harflerinden sonra nokta (.) kullanılır.
b) Sağlık Bakanlığı ibaresi; ilk harfleri büyük sonraki harfleri küçük olarak yer alır.
c) Hastanenin bulunduğu il, ilçe ve hastaneye ait özel isim aynı anda kullanılmaz. merkezinde bulunan sağlık tesislerinde ilin, ilçede bulunan sağlık tesislerinde ilçenin, hastane) ait tanımlanmış özel isim var ise özel isim belirtilir.
ç) Hastanenin türü, fonksiyonu/grubu (şehir hastanesi, devlet hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesi, dal hastanesi vs.) belirtilir.
d) Hastane ya da merkez olma durumu ifade edilir. (Örneğin: T.C. Sağlık Bakanlığı Afyonkarahisar Devlet Hastanesi, T.C. Sağlık Bakanlığı Keçiören Osmanlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi vb.)
Özel ad verilmesi
MADDE 6- (1) Binası hayırsever vatandaşlar tarafından inşa edilen hastanelere hayırseverin isteği doğrultusunda ismi verilebilir.
(2) Yatırım programında yer almak kaydıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birim fiyatına göre; inşaat keşif bedelinin % 50' si ve üzerinde mali yardımda bulunan hayırseverin ismi hastaneye verilebilir. Bakanlık ile imzalanmış bir protokol kapsamında ve herhangi bir hastane veya bağlı birimi nezdinde doğmuş olan isim hakkı üzerinde herhangi bir tasarruf yetkilerinin kalmayacağı hususunun ilgilinin kendisi veya mirasçıları tarafından kabul ve beyan edilmesi halinde, bir diğer protokole bağlı olarak yapılmış olan güncellenmiş hibe tutarı ile hali hazırda taahhüt edilecek olan hibe tutarı toplamı dikkate alınarak işlem tesis edilebilir.
(3) Hayırseverin maliki olduğu arsa üzerine Devlet tarafından hastane binasının yaptırılması halinde, arsa tespit komisyonlarınca tespit edilecek arsa değeri. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birim fiyatına göre yapılacak binanın o günkü inşaat keşif bedelinin % 50' si ve üzerinde ise hayırseverin adı hastaneye verilebilir. Eğer arsa değeri bina değerinin % 50' den az ise eksik kalan kısmın hayırsever tarafından %50'ye tamamlanması halinde de hayırseverin adı hastaneye verilebilir. Arsa değeri bina değerinin % 50* den az ise hastanenin görülebilir yerine 30x50 ebadında bir plaket ile arsa bağışı yapan hayırsevere teşekkür edilir.
(4) Bulunduğu yerde sağlık hizmetini veremeyecek olan gayrimenkuller değerlendirmeye alınmaz. Ancak, gayrimenkulun satışına müsaade edildiği ayrıca, herhangi bir gayrimenkul hibe edilip karşılığında hastane yapımı talep edildiği takdirde, yukarıdaki kriterlere göre değerlendirme yapılır.
(5) Hastanelere ve bazı bölümlerine. Müdürlüğün teklifi üzerine, darbe teşebbüsüne karşı, terörle mücadele ve ülke savunmasında şehit olmuş güvenlik mensupları, sivil vatandaşlar ile görev şehidi olmuş Bakanlığımız personelinin adlarının verilmesi; isim verme işlemlerinin kayıt altına alınarak bir bütünlük içinde yürütülmesi amacıyla; 27 Aralık 2016 Tarihli ve 29931 Sayılı Resmi Gazete* de yayınlanan "Şehitlerimizin İsimleri ve Yakınlarına Yapılacak Yardımlar ile İlgili 2016/29 Sayılı Başbakanlık Genelgesi" kapsamında; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görüşü alınarak sağlık tesisinin tipine göre KHGM'nin veya HSGM'nin onayı ile verilir.
(6) Türk büyüklerinin ve saygın devlet adamlarımızın isimleri hastanelere Müdürlüğün teklifi ile sağlık tesisinin tipine göre KHGM'nin veya HSGM'nin onayı ile verilebilir.
(7) Sağlık alanında ülkemizin uluslararası tanıtımına katkı yaparak yeni keşiflerde bulunan veya yeni teknikler ve uygulamalar geliştiren bilim adamlarının, topluma örnek teşkil edecek davranışta bulunan özel veya tüzel kişilerin isimleri Müdürlüğün teklifi ile sağlık tesisinin tipine göre KHGM'nin veya HSGM'nin onayı ile verilebilir.
(8) Hayırsever (hizmet verilen yerin arsasını, binasını bağışlayan) isminin verildiği hastanenin hizmet birleştirilmesi veya taşınması durumunda;
a) Eski hastane binasının, ek hizmet binası veya semt polikliniği olarak kullanılması halinde hayırsever isminin kullanımına devam edilmesi,
b) Eski hastane binasının Bakanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda sağlık hizmeti sunumu dışında (idari bina, kreş, arşiv, lojman vb.) kullanılması halinde; taraflar arasında yapılmış olan protokol kapsamında ismin hizmet kullanımına uygun olacak şekilde devam edilmesi,
c) Eski hastane binasının farklı bir kuruma devredilmesi durumunda ise; hayırseverin isminin kullanılmasının düzenlenecek protokolde yer alması.
hususları Müdürlüğün teklifi ile sağlık tesisinin tipine göre KHGM'nin veya HSGM'nin onayı ile gerçekleşir.
(9) Dernek, vakıf, oda, kulüp, federasyon, konfederasyon vb. tüzel kişilerce veya belediye, özel idare vb. kamu kuruluşlarınca tamamı yapılmış binalara, bunların isimlerinin verilmesi, bir protokol kapsamında hukuki değerlendirme sonucunda alınacak Bakanlık onayı ile gerçekleşir. Söz konusu tüzel kişi ve kurumlarca yaptığı binalara yönetimlerince uygun görülse bile hiçbir şekilde şahıs ismi verilemez.
(10) Hastaneye ilave bina yapılması, hastane içinde yer alan ameliyathane, servis, laboratuvar vb. hizmet birimleri yapılması veya tefriş ettirilmesi halinde hayırseverlerin isimleri, hayırseverin talep etmesi halinde başhekimin teklifi ve Müdürlüğün onayı ile bu bölümlere verilebilir. "Bu birim/servis/bina x şahsın katkılarıyla yapılmıştır" şeklinde düzenlenecek tabela birimlerin girişine, giriş çıkışa engel olmayacak şekilde asılır.
(11) Hastane personeli olup; geçmişteki hizmetlerinden dolayı ödüllendirilmek istenilen personelin ismi, sağlık tesisinin belli bir bölümüne sağlık tesisinin tipine göre KHGM'nin veya HSGM'nin teklifi ve Müsteşarlık Makamının onayı ile verilir. İsminin yazılı olduğu tabela bölüm girişine giriş çıkışa engel olmayacak şekilde asılır.
(12) Kamu görevlilerinin bulundukları kamu görevinden dolayı sağlığa olan katkıları gerekçe gösterilerek hastanelere isimlerinin verilmesi talepleri değerlendirmeye alınmaksızın reddedilir.
(13) Geçici süre ile verilmiş veya kiralanmış binalara hiçbir surette özel isim verilmez.
(14) Hastanelerin ad değişiklikleri onaylandıktan sonra ruhsat değişikliği için Genel Müdürlüğe gönderilir.
(15) Sağlık tesisine veya ek hizmet birimine ismi verilen şahsın sonradan kasten işlenen veya yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymesi, Devletin güvenliğine, Anayasal düzene karşı suç işlemesi, herhangi bir terör örgütüne mensubiyetinin, tespit edilmesi halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın tek taraflı olarak Bakanlıkça kaldırılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Tabelalar ile İlgili Esaslar
Genel kurallar
MADDE 7- (1) Hastanelerde kullanılacak logo ve tabelalarla ilgili genel kurallar aşağıdaki gibidir.
a) Hastane giriş tabelası, çatı tabelası, yönlendirme tabelaları, totemler ve bina içi kapı tabelalarının renk, ölçü ve oranları, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünce güncel olarak yayımlanan Kurumsal Kimlik Kılavuzu'na uygun olarak belirlenir.
b) T.C. Sağlık Bakanlığı Logotype'ı kurumsal kimlikte belirtilen oran, boyut, şekil ve pantone renk kodlarına uygun olarak, bütün tabelaların sol tarafına yerleştirilir. Tabelanın üst kısmında Sağlık Bakanlığı ifadesi küçük puntolar ile hastanenin özel ismi ve fonksiyonu ise büyük puntolarla yazılır.
c) Hastanelerde kullanılan tabelalarda yön gösteren oklar sağ tarafta yer alır.
ç) Tabelalar yaklaşık 50 metre uzaklıktan okunabilecek netlikte, ebatları binanın büyüklüğü ile orantılı ve mimari özelliğine uygun, iklim şartlarına dayanabilir malzemeden. ışıklı veya ışıksız olarak yapılır. Tabelalar ışık verici vasıtalarla süslenmez.
d) Tabelalar sade, anlaşılır, imla ve dil yönünden kusursuz ve Sağlık Bakanlığı Kurumsal Kimlik Kılavuzu'na uygun punto kullanılarak yazılır. Yazımlarda Türkçe kelimeler kullanılır, yabancı dilde ifadeler kullanılması gerekirse, parantez içinde Türkçe metnin altında ve küçük puntolarla yazılır.
e) Tabelalar üzerinde logo ve yazı dışında başka unsurlar (reklam, açık ilan, alkollü içki, uyuşturucu madde, tütün mamulleri, genel ahlak kurallarına aykırı, korku ve batıl inançları içerecek, toplumun acıma duygularını istismar edecek şekilde, hasta, bebek, çocuk, yaşlı ve engelliler ile ilgili ifadeler veya görüntüler, dil, ırk, cinsiyet, din ve mezhep üzerine dayalı ayırımcılık öğeleri vb.) bulunamaz.
f) Tabelalar birbirinin görüntüsünü engellemeyecek şekilde yerleştirilir.
g) Tarihi özelliği bulunan tabelalar aynen korunur ve tabela kullanımında bina mimarisi dikkate alınır.
ğ) Binaların en fazla iki cephesine tabela asılabilir.
h) Yerleşke içerisinde yer alan binaların tabelaları hiçbir şekilde ağaçların üstüne asılmaz.
ı) Kötü görünümlü, formu bozulmuş, yazısı silinmiş, rengi solmuş tabelalar kullanılmaz.
i) Tabelaların tek direk üzerine yerleştirilmesinde yerden olacak yükseklik en az 2 (iki) metre olarak ayarlanır ve engellilerin dolaşımını engellemeyecek şekilde konumlandırılır.
j) Tabelaların, dış etkilere karşı dayanaklı, kirlenme direnci yüksek (kir ve pas tutmama özelliği) ve kolayca temizlenecek özellikte malzemeden yapılmış olması tercih edilir.
Hastane tabelalarının hazırlanması
MADDE 8- (1) Bakanlığa bağlı binalarda kullanılan tabelalar kullanım yer ve amacına göre aşağıda şekilde çeşitlendirilir:
a) Çatı Tabelası: Hastanelerin ve 24 (yirmidört) saat kesintisiz hizmet veren ek hizmet binalarının acil durumlarda kolayca bulunabilmesi amacıyla, hizmet binasının çatısına gündüz ve gece uzaktan görünebilecek boyutta, içeriden ışıklandırılabilen bir tabela konulabilir. Hastane çatı tabelası, işin yapılacağı yerin iklim şartları ve rüzgâr durumuna göre, Sağlık Bakanlığının 18.01.2011 tarihli "Mevcut ve Yeni Yapılacak Sağlık Tesislerinde Uyulması Gereken Asgari Teknik Standartlar Genelgesi" ne uygun olarak hazırlanır. Yaklaşık 50 (elli) metre uzaklıktan okunabilecek netlikte, boyutu binanın büyüklüğü ile orantılı olarak yapılır. Yazının çatı zemininden ne kadar yükseğe konulacağı binanın yüksekliği ve konumu göz önüne alınarak belirlenir. Çatı tabelasında, bu Yönergenin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) veya (ç), (e), (f), (g) bentleri kullanılır.
b) Yatay veya Dikey Giriş Tabelası: Sabit veya taşınabilir bir mesnet üzerine yerleştirilmiş, hastanenin yazışma künyesini içeren ve bina girişlerine konulan tabelalardır.
Giriş tabelalarının ölçüsü, bina ölçüsü ile orantılı olarak Sağlık Bakanlığı Kurumsal Kılavuzu'na uygun olarak düzenlenir. Yatay giriş tabelasında bu Yönergenin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a),(b), (c) veya (ç), (f), (g) bentleri kullanılır. Dikey giriş tabelasında ise bu Yönergenin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (c) veya (ç), (f), (g) bentleri kullanılır.
c) Acil Tabelası: Acil servis binalarında. ışıklandırmak ve en az 20 (yirmi) metreden okunabilecek büyüklükte ''ACİL SERVİS" yazılı tabela bulunur. Acil servis girişlerinin belirlenmesi amacıyla uygun yerlere, beyaz zemin üzerine ters "C" harfi şeklinde kırmızı hilal ve altında koyu mavi harflerle "ACİL" ibaresinin yer aldığı yönlendirme tabelası asılır. Hastane girişinde acil servisin yerini gösteren, yeteri kadar büyüklükte ve geceleri de okunabilecek şekilde ışıklandırılmış, yönlendirme levhaları bulunur. Lüzumu hâlinde bu levhalara ek olarak uluslararası kabul gören yabancı bir dilde de yönlendirme tabelaları eklenebilir.
ç) Totem: Yerleştirilecek alanın durumu göz önünde bulundurulur ve en az 50 (elli) metreden görülecek büyüklükte, Sağlık Bakanlığı Kurumsal Kimlik Kılavuzu'na uygun olarak hazırlanır. Totemlerde, bu Yönergenin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a),(b), (c) veya (ç), (f), (g) bentleri kullanılır.
e) Bina İçi Yönlendirme Tabelaları: Hastanenin bölümlerinin bulunabilmesi amacıyla; binalarda giriş ve katlarda, sabit veya taşınabilir bir mesnet üzerine yerleştirilmiş; gidilecek yeri yönlendiren ve hastane içinde ziyareti kolaylaştıracak, kat bilgisi ve/veya yön göstergesi ile birim adlarının yer aldığı tabelalardır. Bina içi yönlendirme tabelaları, poliklinik, klinik, doktor odası, toplantı salonu, laboratuvar, görüntüleme birimleri ve benzeri bölümlere yön verecek şekilde Sağlık Bakanlığı Kurumsal Kimlik Kılavuzu'na uygun olarak yerleştirilir. Yön ve yer gösterici tabelalar aynı levha üzerinde birlikte kullanılabilir. Bu durumda, yön okları tabelanın sağ tarafına, kat numaraları ise tabelaların sol kısmına konulur.
f) Bina Dışı Yönlendirme Tabelaları: Hastanelerin kolayca bulunabilmelerine yardımcı olmak amacıyla faaliyet gösterilen binanın bulunduğu cadde veya sokak girişlerine tabela künyesini içeren tabelalar ilgili mevzuata göre konulabilir. Hastanenin ana yollardan uzak olması nedeniyle konulabilecek yönlendirme tabelaları bulunduğu güzergâhtaki diğer yol ve yön tabela ölçülerine uygun olarak açık ve uzaktan görünür şekilde kullanılır. Mavi zemin üzerinde beyaz yazı ile bu Yönergenin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) veya (ç) ile (f). (g) bendi kullanılır.
g) Bina İçi Tabelalar: Hastanede bulunan idari odalar, hasta odaları, poliklinikler, toplantı odaları vb. bölümlerin kapı girişlerinde yer alan tabelalardır. İlgili bölüm koridora ve sol tarafa açılıyorsa kapının sağına, kapı koridora sağ tarafa açılıyorsa, kapının sol tarafına yüzeyle orantılı olarak yerden 160 cm yükseklikte monte edilir. Tabelalar, kapı girişlerinin uygun olmadığı durumlarda uygun olan yerlere de konulabilir. Aynı bölüm veya oda farklı kişilerce ya da farklı faaliyetler için kullanılıyorsa tabelalar alt alta gelecek şekilde yerleştirilir. Kapı tabelalarında sol tarafta bakanlık logosu, üstte birimin adı, altta birim çalışanlarının isimleri bulunur. Kapı isim tabelalarında adın baş harfi büyük diğer harfleri küçük, soyadının tamamı büyük harf olmalıdır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 9 - Bu Yönerge ile; 06.11.2003 tarihli ve 10013 sayılı makam onayı ile yürürlüğe konulan Sağlık Bakanlığına Bağlı Hastaneler ile Hastanelerin Bazı Bölümlerine Ad Verilmesi Hakkında Yönerge yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 10 - Bu Yönerge imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.
Yönergenin aslı için tıklayınız
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel