22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C

KALP STENTLERİ: İLAÇLI MI? İLAÇSIZ MI?

Yapılan araştırmalar, ilaçlı stent taşıyan hastalarda kalp krizi riskinin devam ettiğini ve hatta ilaç salgılayan bu stentlerin kalp krizi riskini daha da arttırabileceğini gösterdi.

Kalp Stentleri: İlaçlı mı? İlaçsız mı?

19 Eylül 2012 Çarşamba 11:03

Stentlerin amacı, anjiyoplasti operasyonu sonrasında, koroner atar damarları açık tutmaktır. İlaç kaplı stentlerin, sade metal stentlerden daha etkili olduğu düşünülüyordu. Ancak Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre, ilaçlı stent takılan hastaların kalp krizi geçirme riskinin ilaçsız stent taşıyanlara göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Doktora KKKA virüsü bulaştı

Kalp stenti, metalden yapılan gözenekli bir tüp ve atardamarı açık tutmak için takılıyor.

Stentler, sadece metalden yapılanlar ve ilaç içerenler şeklinde iki gruba ayrılıyor.

İkinci gruptaki stentler, atardamarın açık kalmasını sağlayarak kan dolaşımını kolaylaştıran bir ilaç salgılıyor.

Fakat ilk yapılan araştırmalar, ilaçlı stent taşıyan hastalarda kalp krizi riskinin devam ettiğini ve hatta ilaç salgılayan bu stentlerin kalp krizi riskini daha da arttırabileceğini gösterdi.

Doktor Stephan Windecker, İsviçre’deki Bern Üniversitesi Hastanesi’nin kardiyoloji bölümü başkanı. Windecker, yeni nesil ilaçlı stentlerle ilaçsız metal stentleri karşılaştıran bir araştırma yapmış: “İlaç kaplı stentlerin, kanda pıhtılaşmaya yol açarak atardamarı tıkadığına dair endişelerimiz vardı.”

Dünyanın en kalabalık 4. ulusu Diyabetliler

Doktor Windecker ve ekibi, kalp ameliyatı geçirmiş 1,000’den fazla hastayı incelemiş. Bu hastaların yarısına ilaç içermeyen çıplak metal stent ve diğer yarısına da zamanla eriyip kaybolan bir maddeden yapılmış yeni nesil ilaçlı stent takılmış: “Yeni nesil stentler, altı ila dokuz ay içinde su ve karbondioksite dönüşen polimer bileşiklerinden yapılıyor. Böylece ilacın salgılanması bitince, stentin yüzeyi, çıplak metal stentin yüzeyine dönüşüyor.”

Bir yıl sonra, yeni nesil ilaçlı stent taşıyan hastaların çıplak metal stent taşıyanlara oranla daha az kalp sorunu yaşadığı sonucuna ulaşılmış.

Doktor Windecker, “Çözünebilen polimerli stent takılan hastalarda yeni bir kalp krizi oluşma riski çıplak metal stentli hastalara göre daha düşük. Ayrıca, bu yeni nesil ilaçlı stentler, kalp ve damar sorunlarını da % 50 oranında azaltıyor,” şeklinde konuşuyor.

Doktor Windecker, çözünebilen polimer kullanılan yeni nesil ilaçlı stentlerin, çözünemeyen polimerli stentlerden daha iyi olduğunu söylüyor.

Asıl beklentisiyse, yeni nesil ilaçlı stentin, atardamar etrafındaki hücrelerle birleşerek zamanla vücudun bir parçası haline gelmesi.

Menopozda kilo kanseri tetikliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA