24 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa6°C
  • Antalya12°C
  • İzmir9°C

KALP SAĞLIĞI İÇİN DİŞ BAKIMINA DİKKAT

Türkiye'de ağız ve diş sağlığı, hekimin kapısını çok mecbur kalmadıkça çalmadığımız bir konu.

Kalp sağlığı için diş bakımına dikkat

19 Mayıs 2010 Çarşamba 23:07

Rahatsızlıkların başında yüzde 65 oranında diş eti hastalıkları geliyor. Özellikle kalp hastalarının bu konuda çok özenli olması şart.

Periodontal hastalıklar olarak ifade edilen, diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklar, yetişkinlerde diş kayıplarının yüzde 70'inden sorumlu olabiliyor.

Bu konuda yanlış bilinen birçok nokta diş hekimine gitmek konusunda zaman kaybettiriyor. Söz gelimi, birçok insan diş eti kanamasının iyi bir şey olduğunu düşünüyor ve "Dişlerimi fırçalayıp kanattım, rahatladım" diyor. Diş eti hastalıkları ve önleme yollarını Diş Hekimi Cem Erdoğan'a sorduk.

- Diş eti hastalıkları nasıl oluşuyor?

Dişeti hastalıklarının en önemli nedeni "bakteriyel diş plağı" adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Tırnağınızın ucuyla dişin dip kısmından ucuna doğru indirdiğinizde beyaz bir tabaka sıyırmış olursunuz. İşte o diş plağıdır. Plak temizlenmezse üstüne bir plak daha gelir ve diştaşı veya tartar oluşur. Dişetini dişe sıkıca bağlayan lifler yüzünden diş eti dişten uzaklaşır. Bakteriler daha derine gitmenin yolunu bulmuş olurlar ve iltihap oluşturur. Bu durum kemiğe kadar ilerleyebilir. Bunun sonucunda diş sallanmaya başlar ve sonunda da düşer.

- Nasıl önlenir?

İnsanlar genelde diş temizliğinin dişleri sallandırdığını iddia eder. Normalde 6 ayda bir dişini temizleten kişinin dişi sallanmaz. Bunu çok uzun süre ihmal eden kişinin ağzında blok blok diş taşları oluşur. Hekime gittiğinde de işlem sırasında dişler sallanmaya başlar. Sağlıklı diş ve diş eti için ağız bakımı çok önemli. Fırçalayarak ve diş ipi kullanarak, bakteriyel plağın dişten atılması gerekiyor. 6 ayda bir de profesyonel olarak dişleri temizletmek gerekiyor. Bütün bu önlemlerin yanında bir başka konu daha var ki bu çok önemli.

Bazı tedavilerde diş hekimi - KBB uzmanı birlikte hareket eder

Türklerin ırksal olarak burunları biraz eğridir, deviasyona çok yatkındır. Bazı hastalar uyurken ağızdan solunum yaparlar. Çeşitli şikayetlerle sürekli diş hekimine giderler. Diş hekiminin bu durumu tespit etmek için hastayı Kulak-Burun-Boğaz uzmanına yönlendirmesi gerekir. Aksi takdirde yüz kere diş temizliği yapsanız bile bu durum tekrarlayacaktır. Diş taşı oluşumu sürecek, buna bağlı olarak diş etleri aşağı çekilecek sonuçta diş kayıpları oluşacak.

- Diş eti hastalıkları başka hastalıkları tetikler mi?

Diş etiniz kanadığı zaman, ordaki mikroorganizmalar o bölgedeki kılcal damarlardan vücuda karışır. Kalbe, eklemlere hatta beyninize yerleşir. Vücut direncinizin düştüğü durumlarda diğer hastalıkları tetikleyebilir.

Kalp rahatsızlığı olanlar diş sağlığına daha çok önem vermeli

Özellikle kalp rahatsızlığı olanları daha fazla etkiler. Bu kişilerin mutlaka diş sağlığının iyi durumda olması gerekir. O yüzden diş eti kanaması iyi birşey değildir. Vücudun herhangi bir organındaki bir rahatsızlığın sinyalini veriyor olabilir. Sinyalleri dinlemezseniz daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

- Fırçalamak ve diş ipi kullanımı dışında ağız ve diş bakımında nelere dikkat etmeliyiz?

Unutmayın ki servetler harcadığınız hiçbir diş hekimi, kendi ana dişinizinden daha iyisini yapamaz. İnsanlar yaşadıkları kötü tecrübelerden ötürü diş hekimine gitmekten korkar. Teknolojide geldiğimiz nokta, ağrısız sızısız tedaviler ortaya koyuyor. Birçok insan toplu iğne ile diş taşı temizliği yapmaya çalışır. Çok yanlış. Kürdan da asla kullanılmamalı.

Diş ipi kullanmaya üşenmeyin

Diş arayüzlerini fırçalamak da çok önemli. Bunun için arayüz fırçası veya diş ipini kullanın. İnsanlara zor geliyor diş ipi kullanmak. Ama mutlaka günde 2 defa, 2 dakika diş fırçaladıktan sonra diş ipi kullanın. Ardından bir 30 saniye daha dişlerinizi fırçalayın.


Çiğdem İŞLER

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA