KALP KRİZİNDE İLK SAATLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker, "Hastanın hem hayatta kalması hem de krizin kalp kasına verdiği hasarın en aza indirgenmesi için erken müdahale büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.
15 Nisan 2022 Cuma 19:44
Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker: "Hastanın hem hayatta kalması hem de krizin kalp kasına verdiği hasarın en aza indirgenmesi için erken müdahale büyük önem taşıyor"
Bayındır Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, göğüste aniden ortaya çıkan ağrı ve sıkışma hissiyle kendini gösteren kalp krizi, Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre kalp krizi geçirenlerin yüzde 20'si bir sağlık kurumuna başvurmadan kaybedilirken, başvurarak tedavi altına alınanlarda ölüm riski yüzde 8'e kadar düşüyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker, kalp krizinin belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Kalp krizine neden olan pıhtının oluşmasında, damar iç çeperinde kolesterol, kalsiyum ve bağ dokunun birikmesi ile oluşan aterosklerozun rol oynadığını belirten Diker, şunları kaydetti:
"Biriken bu maddeler damar içinde darlık oluştururken aynı zamanda pürüzsüz damar iç yüzeyini de bozuyor. Pıhtı oluşmasını engelleyen pürüzsüz yüzeyin bütünlüğünün bozulması her an bir pıhtının oluşması ve damarı tıkaması için uygun bir ortam hazırlıyor. Fakat vücudumuzda bulunan pıhtı oluşmasını engelleyen veya oluşan pıhtıyı hemen eriten mekanizmalar bu riski azaltıyor. Bir anda damarı tıkayan bir pıhtının neden oluştuğu tam bilinmese de yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı, kontrolsüz şeker hastalığı kalp krizi riskini azımsanmayacak derecede artırıyor.
Kolesterol düşürücü ilaçları düzenli olarak kullanmak damarın içindeki pıhtı oluşturan riskli yapıların bu özelliğini büyük oranda kaybetmesini sağlıyor. Bu nedenle damar sertliği olanlarda kolesterol düşürücü ilaçlar kullanıldığında kalp krizi riski belirgin şekilde azalıyor. Bununla birlikte sigara içilmesi ise tamamen ters etki yaratıyor. Her sigara, damar yapısını biraz daha bozarak, üzerinde pıhtı oluşma riskini katlayarak yükseltiyor. Öte yandan, ani öfke, üzüntü gibi umulmayan stres durumlarında salgılanan hormonların etkisi ile kalp damarlarında ani pıhtı oluşma riski artabiliyor"
- "Sigarayı bırakmak kalp krizi riskini azaltıyor"
Kalp damarlarındaki sertleşmenin ve kireçlenmenin, yaşlanma sürecinin bir parçası olduğu bildiren Diker, "Aileden gelen genetik mirasımız bu süreçte çok büyük rol oynuyor. Bunlar değiştirilmesi mümkün olmayan risk faktörleridir. Lakin yüksek kolesterol düzeyi, yüksek kan basıncı, yüksek şeker düzeyi ile mücadele etmek kendi elimizde. Bu riskler kontrol altına aldığında kalp krizi riski belirgin şekilde azaltılmış oluyor.
Sigara içilmemesi veya bırakılması ise damarlara yapılabilecek en büyük iyilik. Ayrıca kilomuza dikkat etmek ve düzenli yürüyüşler yapmanın da ilave katkılar sağlayacağını unutmamak gerekiyor." tavsiyelerinde bulundu.
Diker, kalp krizi anında oluşan şiddetli göğüs ağrısının kalbin yardım çığlığı olduğunu ifade ederek, kalp krizinde ilk saatlerin hayati önem taşıdığına işaret etti.
Prof. Dr. Erdem Diker, kalp krizi anında görülebilecek belirtilere ilişkin şu bilgileri verdi:
"Kalp krizi ağrısı şiddetlidir ve genellikle göğüs orta kesiminde, içten gelir. Sırta, kollara, çeneye yayılma eğilimdedir. Bunun yanı sıra terleme, mide bulantısı gibi yakınmalar da varsa derhal bir sağlık kurumuna başvurmak gerekir. Bazen kalp krizinin belirtileri sadece göğüste sıkıntı hissi ile seyredebilir. Özellikle şeker hastalığı olan kişilerde göğüs ağrısı olmayabilir.
Bu durumda kalp krizi teşhisi geç konabilir. Kalp krizi ölümlerinin çoğu fazla süre geçmeden gerçekleştiği için, ilk saatlerdeki tıbbı temas hayati açıdan oldukça önemlidir. Kalp krizini kazasız atlatmak dışında ikinci önemli nokta kalp krizinin kalp kasına verdiği hasarı en aza indirmektir. Onun için de yine erken müdahale büyük önem taşır.
Kalp krizi ani bir tablo. Kalp damarının tıkanması ve kriz geçirilmesi önemli bir süreçtir. Kalp hastalığı ile ilgili sık sık göğüs ağrısı yaşanabilir ama çok fazla kriz geçirilmez. Çünkü krizler yaşamı sınırlayan büyük hasarlar verebilir. Kalp krizine ne kadar erken müdahale edilirse o kadar az hasar kalır. Çok hızlı ve etkin müdahalede kalp kasında doku kaybı hasarı çok azdır. Kalp krizinde erken müdahale hastaya hem hayatta kalma hem de az hasar alma açısından bir şans verir."
Doktorun önerdiği ilaçları kullanmanın kalp krizi riskini belirgin derecede azalttığını ancak riskin hiçbir zaman sıfır olmadığını belirten Prof. Dr. Erdem Diker, "Sigarayı bırakmak kalp krizi riskini azaltıyor. Sigara içiliyorsa ilaç alınsa bile risk hala yüksektir. Ayrıca kalp ameliyatı olmak veya kalp damarına stent konulması da kalp krizi riskini sıfırlamaz. Bu tip tedaviler yapılmış olan kişilerin de mutlaka önerilen ilaçları kullanması gerekir. Modern tedaviler dışında kalp krizi riskini azaltan bir tedavi yönteminin etkinliği gösterilmemiştir." ifadelerini kullandı.
- Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildiBayburt Devlet Hastanesi'nde anne adaylarına normal doğum hakkında bilgi verildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 12:43KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısıAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın,23 Kasım 2024 Cumartesi 11:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret ettiAK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hizmete giren Anjiyo Ünitesi'ni ziyaret etti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:38BASIN HABERLERİ
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23BASIN HABERLERİ
- DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanlarından Dr. Rita Issa iklim krizinin 2050 yılına kadar yeni bir salgına yol açabileceğini söyledi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23DÜNYADA SAĞLIK
- Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısıBiruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, bacak şişmesinin vücuttaki sıvı birikmesinin bir belirtisi olduğunu ve ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını belirtti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23KARDİYOLOJİ
- Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldıAnkara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" gerçekleştirildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:"Bu çeteyi (yenidoğan çetesi) çökertmekle kendi kötülerimizi, çürük elmalarımızı ayıkladık. Sağlık sisteminde ne kadar varsa bunların hepsinin peşine gidiyoruz, gitmeye de devam edeceğiz"23 Kasım 2024 Cumartesi 00:03SAĞLIK BAKANLIĞI
- İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandıİsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesine insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda, bir doktor ve çok sayıda hastanın yaralandığı bildirildi.22 Kasım 2024 Cuma 23:33BASIN HABERLERİ
- New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştıABD'nin New York kentinde bu yıl 51'incisi düzenlenen "Veith Sempozyumu"nda Türk bilim insanları, Türkiye'de tıp alanındaki gelişmeler ile tecrübe ve birikimlerini yabancı meslektaşlarına aktardı.22 Kasım 2024 Cuma 22:48KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel