15 Ocak 2025
  • Ankara7°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa8°C
  • Antalya13°C
  • İzmir11°C

KALP HASTALIKLARI ÖNLENEBİLİR

Dünyada ölüm nedenleri sıralamasında başı çeken kalp hastalıklarından korunma çocukluk çağında başlıyor. Çocuklukta doğru tanı ile tedavi edilen kalp rahatsızlıklarının ileride problem olması önlenebiliyor.

Kalp hastalıkları önlenebilir

18 Nisan 2012 Çarşamba 16:25

Çocuklarda görülen kalp hastalıklarının doğru tanıyla zamanında tedavi edildiğini belirten Prof. Dr. Yavuz Beşoğul, çocuklukta görülen kalp hastalıklarının “Doğumsal kalp bozuklukları, romatizmal kalp hastalıkları ve ritm ve elektrik ileti bozuklukları” olmak üzere üçe ayrıldığını söyledi.

Doğumsal kalp hastalıklarının görülme oranının yüzde 1 olduğunu belirten Beşoğul, “Bunların da en sık görüleni kulakçıklar arası delik olarak bilinen ASD’dir. Bu tip delikler ameliyatla çok rahatlıkla kapatılabilir. Özellikle de sağ koltuk altından küçük bir operasyonla yapılabilmesi hem çocuk hem de ebeveynler yönünden büyük bir konfordur. Aynı yöntem çocuklarda kalp kapakçıklarının tedavisi içinde sıklıkla uygulanabilir. Günümüzde 30’lu yaşlara kadar uzun etkili penisilin tedavisi kapakçık hastalıklarının sıklığını düşürmüştür. Çocuklarımızın düzenli beslenmesi yanı sıra fiksel aktivite ve spor yapmaları bu tip kalp hastalıkları görülmesini azaltmıştır” dedi. Beşoğul, çocukluk çağında ortaya çıkan kalp hastalıkları hakkında şu bilgileri verdi:

ÇOCUKLUKTA GÖRÜLEN KALP HASTALIKLARI

1.Doğumsal kalp bozuklukları:
Anne karnında bebeğin gelişimi sırasındaki yetersizlik sonucu oluşan anomalilerdir. Kalp deliği olarak da bilinen bu bozuklukların çok değişik şekilleri vardır. Ayrıca kulakçık ve karıncıklardaki gelişme bozuklukları ve koroner damar anomalileri de birlikte veya yalnız bulunabilir. Bu grup kalp hastalıkları en sık görülendir.

2.Romatizmal kalp hastalıkları: Sık geçirilen boğaz enfeksiyonları özellikle de beta olarak bilinen streptokok mikropları ile oluşur. Bu grup kalp kapakçıklarını tutar ve daha çok gelişmekte olan ülkelerde sık olmakla beraber ülkemizde de halen etkindir. Dikkatli takip ve zamanında müdahale ile kolaylıkla tedavi edilebilir.

3.Ritm ve elektrik ileti bozuklukları: Kalbin çalışmasını sağlayan elektriksel uyarı ve iletim sisteminde yavaşlama, duraklama ve hızlanmalarla ortaya çıkan bozukluklardır. Daha çok okul çağı ve erişkin yaşlarda kendini gösterir. Bu rahatsızlıkla birlikte doğumsal kalp anomalileri de bulunabilir. Bazen de altta yatan herhangi bir neden yoktur. Ayrıca kalp kası ve kalp zarı iltihapları altta yatan sebep olarak ortaya çıkar.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA