23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa22°C
  • Antalya15°C
  • İzmir19°C

KALIN BEL ÇEVRESİ ŞEKER HASTALIĞINA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Amerika’da yayınlanan bir araştırmaya göre bel çevresinin genişliği Tip 2 şeker hastalığının en temel habercisi...

Kalın bel çevresi şeker hastalığına davetiye çıkarıyor

11 Haziran 2012 Pazartesi 13:10

Şişmanlıkla birlikte gelen risklerden biri de Tip 2 şeker hastalığı. Uzun yıllardır vücut kitle endeksine bakılarak hesaplanan Tip 2 şeker riskinde uzmanlar artık bu hesaplamaya bel çevresini de katmanın daha net sonuç verdiğini düşünüyor.

PLoS Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, beden kitle endeksinin (BKİ) yanı sıra bel çevresi ölçümlerinin de hesaplanması kişilerin taşıdıkları Tip 2 şeker hastalığı riskini tahmin etmekte daha etkili oluyor.

Uzmanlar bu durumu beden kitle endeksine dayalı hesaplamalarda vücutta ne çeşit bir yağ olduğunun göze alınmamasına bağlıyor. Oysa bel çevresi ölçümlerinde doğrudan göbek yağları hesaba katılıyor. Son araştırmaya göre beden kitle endeksiyle birlikte bel çevresi de geniş olan kadınlarda Tip 2 şeker daha yüksek oranda görülüyor.

Uzmanlar doktorların özellikle kadın hastaların bel çevresinin genişliğine bakarak ileride gelişebilecek şeker hastalığı riskine dair daha iyi fikir edinebileceklerini söylüyor.

Erkeklerde 102 Kadınlarda 88 Santimetre Kilit Ölçü

Araştırmaya göre beden kitle endeksi yüksek obez erkeklerde bel çevresi 102 santimin üstünde olanlar, normal kilolu ve bel çevresi 94 santimin altındaki erkeklerden 22 kat daha fazla şeker hastalığı riski taşıyor. Obez kadınlarda ise bel çevresi 88 santimin üzerinde olanlarda bel çevresi 80 santimin altında olanlara kıyasla şeker hastalığı riski 31 kat daha fazla.

Dünyada 350 milyonun üzerinde şeker hastası olduğu tahmin ediliyor. Şeker hastalarının kanında tehlikeli ölçüde glükoz (şeker) bulunuyor. Kan şekeri seviyesi insülin hormonu tarafından kontrol ediliyor. İnsülin, yemeklerden sonra pankreas tarafından salgılanan bir hormon. Şeker hastalığının en sık rastlanan çeşidi olan Tip 2 şeker hastalığında normalde kanı şekerden temizleyen yağ ve kas hücreleri gelişen insülin direnci nedeniyle insüline gerekli tepkiyi veremiyor. Tip 2 şeker hastalığını düzenli beslenme ve egzersiz ile denetlemek mümkün oluyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA