KADINLARDA TEPEDEN SAÇ DÖKÜLMESİ SORUNU
Kadınlarda tepeden saç dökülmesi, erkeklerde görüldüğü kadar sık karşılaşılmayan bir durum olsa da oldukça can sıkıcı sonuçlara sebep olmaktadır.
06 Nisan 2018 Cuma 15:00
Kadınlarda tepeden saç dökülmesi, erkeklerde görüldüğü kadar sık karşılaşılmayan bir durum olsa da oldukça can sıkıcı sonuçlara sebep olmaktadır.
Kadınlar için oldukça önemli olan saçlarının tepeden başlayarak dökülmesi ve seyrelmeye başlaması kişinin psikolojisini bozar, sosyal ortamlardan uzaklaştırır ve özgüven yitimine sebep olabilmektedir.
Peki, kadınlarda tepeden saç dökülmesi ne demektedir? Nasıl ve neden ortaya çıkar? Kadınlarda saç dökülmesi ve saç ekimi konusunda uzman HERMEST Saç Ekimi yetkilisi Esra Hanım cevaplıyor.
Saç dökülmesi her yaştan kadın ve erkeği etkileyen bir sorundur ve herkes hayatının bir döneminde saç dökülmesi ya da seyrek saç sorunu yaşayabilmektedir ancak saç dökülmelerinin kısa sürede kelleşme ile sonuçlanması erkeklerde daha sık karşılaşılan bir durumdur ancak kadınlarda da görülmektedir. Kadınlarda saç dökülmeleri, stres, gebelik, beslenme sorunları, kansızlık, menapoz ya da genetik yatkınlık gibi sebeplere dayanabilir. Bunların birçoğu sebebin ya da hastalığın ortadan kaldırılmasıyla düzelirken genetik yatkınlık sebebiyle ortaya çıkan dökülmelerde ise durum farklıdır.
Genetik dökülmeler, erkek tipi diye bilinen ve alın bölgesinden başlayarak tepede açılmalarla devam eden androgenetik dökülme ve saçların kafanın her yerinde seyrekleşme ve dengeli açılmalara sebep olan difüz dökülmedir.
Kadınlarda tepeden saç dökülmesi yaşanıyor olması, kadınlarda saçların şakakların diplerinden başlayarak geri çekilmesi (alnın genişlemesi) sonrasında ise erkeklerde olduğu gibi kafanın tepesinden açılmaya başlaması durumudur ve kadınlarda tepeden saç dökülmesi ve tepe bölgesinde kelleşmelerin başlaması kadınlarda androgenetik yani erkek tipi saç dökülmesi başlangıcı olabilmektedir. Böyle durumlarda yapılması gereken en önemli şey vakit kaybetmeden doğru tedavinin başlaması için doktora başvurmaktır.
Kadınlarda Tepeden Saç Dökülmesi Neden Yaşanır?
Kadınlarda kafanın tepe bölgesinden saçların dökülmesi ve fark edilir bir seyrekleşmenin gerçekleşmesi durumunda öncelikle metabolik bir rahatsızlığın olup olmadığı kontrol edilmesi için doktora başvurulması önerilir. Saç dökülmeleri guatr, anemi, menapoz, protein eksikliği, şok diyetleri, yetersiz beslenme ve stres sebebiyle de oluşabilmektedir. Yoğun saç dökülmesi yaşayan bir kişide öncelikle yapılan kan ve hormon tetkikleri yapılır. Bu testler sonucunda kişinin saç dökülmesinin belirli bir metabolik ya da hormanal sorundan kaynaklanmadığı anlaşılırsa saç dökülmesinin sebebinin genetik yatkınlık olması olası bir durumdur.
Tepeden başlayan saç dökülmelerinin çoğu genetik kaynaklıdır ve kelleşme sürecinin yavaşlatılması için hızla doktora başvurulması önerilir.
Kadınlarda Tepeden Saç Dökülmesi Oluşumu
Tepeden başlayan ve kelleşmeye sebep olan açılmalarda metobolik bir hastalığın sebep olmadığı anlaşıldığından bu dökülme, kalıcı ve genetik kaynaklı bir saç dökülmesi çeşidi olan androgenetik saç dökülmesi olarak değerlendirilebilir.
- Bu durum daha çok erkeklerde görüldüğü düşünülse de kadınlarda da sıklıkla karşılaşılmaktadır.
- Ortalama 100 saç telini aşan yoğun dökülmeler görülmektedir.
- Saç dökülme seviyesi ilerledikçe kafanın tepe bölgesinde saç derisi görünmeye başlar.
- Ailenizde kellik sorunu yaşayan biri (erkek ya da kadın) varsa genetik saç dökülmesi yaşanma olasığı ortaya çıkar.
- Genetik saç dökülmesinde (androgenetik tipte) saçlarınız şakak bölgesinden ve özellikle tepe bölgesinden seyrelmeye başlar.
- Kadınlarda tepeden saç dökülmesinin seviyesinin anlaşılması için Norwood Ölçeğinden faydalanılabilir.
Kadınlarda Tepeden Saç Dökülmesi Tedavisi
Saçlarınızın tepe bölgeden açılmaya başladığını fark ettiğinizde, dermotoloğa başvurulması, gerekli tetkikler sonrasında ise saç dökülmesinin yavaşlaması ve saç köklerinin güçlendirilmesi adına düzenli bir tedaviye başlanması oldukça önemlidir.
Kalıcı bir dökülme çeşidi olarak nitelendirilen androgenetik saç dökülmesinde, dökülmenin tamamen durdurulması ya da dökülen saç köklerinin yeniden çıkması konusunda yapılan araştırmalar hala tam olarak sonuç vermemiştir. Bu sebeple tedaviye hızla başlanması ve düzenli bir şekilde devam ettirilmesi oldukça önemlidir. Bu noktada uygulanacak olan tedavi, saç dökülmesinin seviyesine göre saç köklerinin güçlendirilmesi, özellikle androgenetik kelleşmeye sebep olan DHT hormonunun bu olumsuz etkisini yavaşlatacak yönde gerçekleştirilir. Böylece saç kayıplarının yavaşlatılması ve kelleşme sürecinin olabildiğince ileri atılması amaçlanmaktadır.
Kadınlarda tepeden saç dökülmesi sorunu için saç güçlendirici yöntemlerden de faydalanılabilir.
PRP: Günümüzde estetik ve güzellik alanında sıklıkla kullanılan PRP, trombositten zenginleştirilmiş plasma anlamındadır ve kişinin kendi kanından yapılır. PRP hücre yenileyici özelliğe sahiptir ve saç köklerine enjekte edilerek gerçekleştirilir. Böylece saç köklerinde yenilenme ve güçlenme meydana gelmesi amaçlanır. 30 dakikada kolayca uygulanan PRP yöntemi, saçları güçlendirerek dökülmeleri azaltır.
Saç Mezoterapisi: Saç köklerine enjekte edilen bir vitamin komplekstir. Saç için yararlı olan bir takım bileşenler içeren mezoterapi saçın beslenmesini sağlayarak dökülmeleri yavaşlatır. Kolayca uygulanan saç mezoterapisinin, dökülmenin yoğunlığuna göre belirli aralıklarla tekrar edilmesi önerilir.
Kadınlarda Tepeden Saç Dökülmesi ve Saç Ekimi
Son yıllarda kelleşmeye karşı başarılı bir yöntem olarak kullanılmaya başlanan saç ekimi, özellikle androgenetik dökülme tiplerinde oldukça başarılı sonuçlar alınmasına sebep olmaktadır. Saç ektirme fiyatlarının düşmesi ve operasyonlardan alınan sonuçların daha başarılı ve naturel olması saç ekimini tercih edenlerin sayısını artırmıştır. Saç ekimi, kadın ve erkek herkese genel sağlık durumu yerinde olan herkese uygulanabilecek bir yöntemdir. Saç ekimi için saç dökülmesi seviyesinin belirli bir düzeye gelmiş olması gerekmektedir. Saç dökülmesine çözüm arayışı içerisinde olan kişiler saç ekimi operasyonlarına yönelmektedir.
Zamanından önce yapılan ekimler, saç dökülmesi devam edeceği için ikinci bir saç ekimi seansına ihtiyaç duyulmasına sebep olur. Saç ekimi için uygun olup olmadığınızın kontrol edilmesi amacıyla, saç ekimi merkezlerinin birçoğunda ücretsiz olarak yapılan saç ekimi muayenesi, saç analizi yapılmalıdır.
Saç ekimi yalnızca kişinin kendi saç kökleriyle yapılabilen bir uygulamadır bu sebeple saç ekiminin yapılabilmesi için kişinin donör bölgesinin yeterli kıl köküne sahip olması gerekmektedir.
Kadınlarda tepeden saç dökülmesi yaşandığı durumlarda androgenetik saç dökülmelerinde olduğu gibi ense bölgesinde sağlam saç kökleri kontrol edilerek, yeterli olduğu anlaşılırsa bu bölge saç ekimi için donör bölge olarak kullanılır. Hem erkeklerde hemde kadınlarda ileri yaşlara gelininceye kadar ense bölgesinde saç olduğu gözlemlenmektedir bunun sebebi ense bölgesindeki saç köklerinin genetik yapısı gereği dökülmeye yatkınlığının az olmasıdır. Bu nedenle saç ekimi operasyonlarında ense bölgesi, ilk tercih edilen bölgedir.
Kadınlarda saç ekimi ile ilgili merak ettiğiniz ayrıntılı bilgi almak için hermest.com.tr/kadinlarda-sac-ekimi adresini ziyaret edebilirsiniz...
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel