10 Ocak 2025
  • Ankara9°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa16°C
  • Antalya18°C
  • İzmir17°C

KAÇAK İLAÇ KULLANIMI BİTECEK!

“Bakanlığımız tarafından geliştirilen program ile vatandaşımız cep telefonu ile ilaç üzerinde bulunan karekod vasıtasıyla ilaçlarını kontrol edebilecek” dedi. Müezzinoğlu, bu sistemle kaçak ilaç kullanımının önüne geçilmesini hedeflediklerini söyledi.

Kaçak ilaç kullanımı bitecek!

04 Ocak 2014 Cumartesi 17:49

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “Bakanlığımız tarafından geliştirilen program ile vatandaşımız cep telefonu ile ilaç üzerinde bulunan karekod vasıtasıyla ilaçlarını kontrol edebilecek” dedi. Müezzinoğlu, bu sistemle kaçak ilaç kullanımının önüne geçilmesini hedeflediklerini söyledi.

Kırklareli’ne gelen Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Kırklareli Akşam Sanat Okulu ve Öğretmen Evi’nde yerel ve ulusal basın temsilcileri ile kahvaltı programında buluştu. Basın mensuplarına Trakya ve Kırklareli’de yapılması planlanan hastaneler hakkında bilgi verdikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, dünyada ilk olarak Türkiye’de uygulanacak olan cep telefonu ile ilacın karekodu okutularak ilaç hakkında bilgi alınabileceğinin müjdesini verdi.

“SİSTEMİMİZ 24 OCAK TARİHİNDE İNŞALLAH VATANDAŞIN KULLANIMINA AÇILACAK”

Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen programın daha deneme aşamasında olduğunu, 24 Ocak’ta programın vatandaşa arz edileceğini dile getiren Bakan Müezzinoğlu, "İlaçla ilgili konu, bugün yılbaşı itibarıyla başladığımız çalışma ile 15 gün süre sonra tüm ülke genelinde kullanılabilecek çalışma ile telefondan ilaç kutusu karekoduyla ilacın tüm bilgilerine ulaşılabilecek. Programın şu anda Bakanlığımız tarafından çalışması devam ediyor. Program ile ilaç kutusunun üzerinde bulunan karekodu okuttuğumuz zaman ilacımızın sisteme kayıtlı olup olmadığını göreceğiz, böylece kaçak ilaç kullanımı azalacak.

Elimizdeki ilaç sistem içinde bir ilaç mı? Sitem içinde kayıtlı ise ruhsatlı bir ilaç mı? Türkiye’ye izinli girip girmediğini, herhangi bir sebepten toplatılmamış bir ilaç olduğunu görebileceğiz. Fotoğraf çeker gibi ilacın karekodunu okutuyorsunuz. Programın 3 tane temel özelliği var. Bir siteme kayıtlılığı, sisteme kayıtlı olanda ruhsatlı, yurt dışından gelme izni, piyasadan toplatma durumu. Bunları siz gördüğünüz andan itibaren İlaç Eczacılık Kurumu’ndaki merkez de görüyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Müezzinoğlu, tam gün yasası ile profesör ve doçent hekimlerin mesai saatleri dışında ve hafta sonları vatandaşa hizmet verebileceğini fakat aynı hizmeti uzman hekimlerin veremeyeceğinin altını çizerek, "Kamuda, üniversitede olsun muayenehane bir tarafta, bir tarafta da devletin kuruluşunda sağlık hizmetinin sunumunu bundan sonraki süreçte yasaklıyoruz. Normal mesaisinden sonra hocalarımızın ilave mesai yapmaları istemeleri durumunda da farklı alternatifler oluşturduk. Bunlardan bir tanesi kendi kurumunda saat 17.00’den sonra cumartesi veya pazar günü çalışarak vatandaşımıza hizmet edebilecek. Normal uzman hekimlerle ilgili böyle bir çalışma söz konusu değil. Normal uzman hekimlerin günlük çalışmaları var ve o hastanenin nöbet sistematiğine katkı sağlamaları var. Onlar uzmanlıklarına bağlı bulundukları kurumlarda devam edecekler" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA