23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya11°C
  • İzmir10°C

JİNEKOMASTİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Jinekomasti, en basit tanımıyla erkek memesinin tek veya çift taraflı olarak normalden daha büyük olması ve kadınsı bir görünüm almasıdır.

Jinekomasti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

19 Mart 2021 Cuma 15:01

 

 

Yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyebilen jinekomasti sorununun nedenlerini, tanı yöntemlerini ve tedavi seçeneklerini bu konuda deneyimi ve başarılı ameliyatları ile öne çıkan Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Açıkel’e sorduk. Erkekler arasında en sık yapılan estetik ameliyatlardan bir tanesi olan jinekomasti ameliyatı ile kalıcı ve başarılı bir sonuçlar alınabildiğini belirten Prof. Dr. Cengiz Açıkel, jinekomasti yakınması olan kişilerin ameliyat planlamadan önce bir Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları uzmanına başvurmalarını ve jinekomastiye neden olabilecek olası hastalık ve diğer faktörlerin araştırılmasını önermekte.

Jinekomasti Belirtileri Nedir? Nasıl Tanı Konur?

Jinekomastinin en net belirtisi, kişinin kilosu ve boyu baz alındığında benzer diğer kişilere göre memelerinin daha fazla dikkat çekmesi ve kıyafetin dışından da anlaşılacak şekilde tek veya çift taraflı büyümesidir. Meme büyümesine zaman zaman ağrı ve hassasiyet de eşlik edebilir. Tanı aşamasında jinekomastiye yol açabilecek faktörler sorgulanır, gerekli kan tetkikleri yapılır ve ultrasonografik inceleme ile memenin yapısı ortaya konur.

Jinekomasti Neden Olur? 

Ameliyatla tedavi edilen jinekomasti olgularının %85’inde erkek göğsünün neden büyüdüğüne dair belirgin bir sebep saptanmamıştır. Diğer %15’lik kısımda ise obezite, kanser, stres, endokrin ve metabolik rahatsızlıklar, viral enfeksiyonlar, ailesel yatkınlık ve bazı ilaçların kullanımı gibi farklı nedenler bulunmaktadır.

  • Doğal Hormonal Değişiklikler

Erkeklerde östrojen hormonunun arttığı yeni doğan, ergenlik ve 50 yaş sonrası dönemlerde jinekomasti görülme sıklığı da artar. Yeni doğan ve ergenlik döneminde görülen jinkomasti olgularının büyük çoğunluğu hormon seviyelerinin düşmesi ile birlikte kendiliğinden geriler, herhangi bir tedaviye gerek kalmaz. 

  • İlaç Kullanımı

Bazı ilaçların kullanımı, jinekomasti görülme sıklığını da arttırabilmektedir. Bu ilaçlardan bazıları;

  • AIDS tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar.
  • Trisiklik antidepresanlar.
  • Prostat büyümesi veya prostat kanserinde kullanılan anti-androjen ilaçlar
  • Anksiyete tedavisinde kullanılan diyazepam benzeri ilaçlar.
  • Kalp ilaçları (kalsiyum kanal blokerleri gibi).
  • Kemoterapi ilaçları.
  • Metpamid benzeri barsak hareketlerini düzenleyen ilaçlar.
  • Anabolik steroidler ve androjenler.
  • Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı
  • Sağlık Koşulları

Kişinin sağlık durumu ve hastalıkları jinekomasti görülme ihtimalini de etkilemektedir. Yaşlanma, hipogonadizm, tümörler, hipertiroidi, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve siroz, yetersiz beslenme ve açıklık gibi sağlık sorunları jinekomastiye neden olabilmektedir.

Jinekomasti Çeşitleri

Jinekomasti, memenin büyüklüğü ve derisinin durumuna göre dört grupta incelenebilir:

  • Tip 1: Sadece meme başının altında bir miktar sert meme dokusu bulunur, meme derisi normaldir.
  • Tip 2A: Meme orta derecede büyümüştür ancak deri fazlalığı yoktur.
  • Tip 2B: Meme orta derecede büyümüş ve bir miktar deri fazlalığı vardır. Söz konusu deri fazlalığı ameliyattan sonra kendiliğinden büzülerek normale dönme potansiyeli taşır.
  • Tip 3: Memenin görünümü bir kadın memesi gibi büyüktür ve deri fazlalığı da eşlik eder. Fazla deriyi çıkarmak için ek cerrahi işlem gerekir.

jinokomasti.jpg

Jinekomasti Tedavisi

Endokrinoloji ve Metabolizma uzmanı tarafından gerekli tetkikleri yapılan ve jinekomasti tanısı alan bir kimsede eğer jinekomastiye neden olabilecek bir durum saptanmışsa öncelikle bu nedenin ortadan kaldırılması hedeflenir. İlaç kullanımının bırakılması veya altta yatan hastalığın tedavisi gibi nedene yönelik tedaviden sonra ortalama 1 yıl memenin boyutundaki değişim gözlenir. Bu süre sonrasında hala meme boyutu rahatsız edecek büyüklükte ise cerrahi tedavi yoluna gidilir. İdiyopatik dediğimiz ve herhangi bir neden saptanmamış jinekomasti olgularında ise doğrudan jinekomasti ameliyatı planlanır. Jinekomasti ameliyatı Estetik Plastik Cerrahi uzmanları tarafından yapılır ve son derece deneyim gerektirir. Özellikle başka branş doktorları tarafından yapılan ve estetik olarak kabul edilemez sonuçlarla maalesef karşılaşmaktayız.

Jinekomasti Ameliyatında Yaş Sınırı Var mıdır?

Ergenlik dönemindeki jinekomasti olgularının kendiliğinden gerileme ihtimali olduğu için 18 yaşını beklemekte yarar vardır.

Jinekomasti Ameliyatı Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle kişinin vücut kitle endeksi normal sınırlarda olmalıdır. Obez hastaların ameliyat öncesinde kilo vermeleri hem genel ameliyat risklerini hem de alınacak estetik sonucu olumlu yönde etkiler. Ameliyattan en az 15 gün öncesinden Aspirin, yeşil çay, E-vitamini gibi kan sulandırıcı ilaç ve besin destekleri tüketilmemelidir.

Jinekomasti Ameliyatı Nedir?

Yapılan işlemin büyüklüğüne göre jinekomasti ameliyatı hastane koşullarında, lokal veya genel anestezi altında yapılır. Jinekomasti ameliyatında meme dokusundaki fazlalığın içerik (yağ dokusu – süt bezleri) ve dağılımına ve meme derisinin durumuna göre farklı cerrahi teknikler kullanılır.   

  • Sadece Liposuction (Yağ Çekme): Koltuk altı çizgisinden yapılan 4 mm’ lik bir kesiden girilerek meme dokusu içerisindeki ve çevresindeki fazla yağlar vakumla çekilir, meme başına herhangi bir kesi yapılmaz. Operasyon, yaklaşık 1 saat sürer ve dren kullanılmaz. Ameliyat ettiğim olguların yaklaşık %90’ında liposuction tek başına yeterli olmaktadır.
  • Meme Derisine Kesi Yapılarak Dokuların Cerrahi Olarak Çıkartılması:

Bazı olgularda meme başının alt yarısına yapılan yarım daire şeklinde bir kesiden girilerek sadece fazla meme dokusu çıkartılır, meme derisi çıkartmaya gerek duyulmaz.

Meme derisinin kendiliğinden toparlanmayacak kadar fazla olduğu olgularda ise fazla meme dokusunun çıkartılması yanı sıra fazla deri dokusu da çıkartılır. Deri fazlalığının derecesine göre farklı cerrahi teknikler kullanılır ve sonuçta meme başı çevresinde ve komşuluğunda farklı kesi izleri oluşur.

Ameliyatta ne kadar doku çıkartılacağı ve doğal bir meme ve meme başı görüntüsü için ne kadar doku bırakılacağını ayarlamak deneyim gerektiren bir konudur. Gereğinden fazla doku çıkartıldığında memede hiç de doğal olmayan çökük bir görüntü oluşur, ek olarak meme derisi yeni duruma uyum sağlayamaz ve katlantılı bir görünüm alır. Bu nedenle ameliyat öncesi çok iyi bir değerlendirme yapılmalı, doğru cerrahi teknik seçilmeli ve doğru şekilde uygulanmalıdır.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası

Ameliyat bitiminde meme derisi altında sıvı ve kan toplanmaması ve meme derisinin güzel toparlanması için kontrollü bir bası yapmak amacıyla, 4-6 hafta süre ile, özel korse kullanılır. Bu korse kıyafet altında rahatça gizlenebilir ve dışarıdan bakıldığında anlaşılmaz. Ameliyat sonrasında yarı oturur pozisyonda yatılmalı, kolları zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalı, kan sulandırıcı ilaç ve gıdalar tüketilmemelidir. Kullanılan cerrahi tekniğe göre değişmekle birlikte ortalama 5-7 gün sonra normal hayata dönülür. Sportif faaliyetler için 4-6 hafta beklenmelidir.

2021 Jinekomasti Ameliyatı Fiyatları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi farklı zorluk derecesinde jinekomasti olguları vardır ve tedavi ücreti de ameliyatın zorluk derecesine göre değişmektedir. Bu nedenle her hasta ayrı değerlendirilmekte ve tedavi ücreti belirlenmektedir.

Prof. Dr. Cengiz Açıkel’in gerçekleştirdiği jinekomasti ameliyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için kendisiyle iletişime geçebilirsiniz; İletişim – Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Yorumlar
SON DAKİKA