23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

İZMİR İL SAĞLIK HAKKI MECLİSİ TOPLANDI

Küreselleşme sürecinin ülkemizde sağlık alanındaki yansıması olan Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık hizmetinin eşit, nitelikli, bütünsel olarak sunulabilmesini ...

İzmir İl Sağlık Hakkı Meclisi Toplandı

09 Mart 2012 Cuma 18:52

1.Küreselleşme sürecinin ülkemizde sağlık alanındaki yansıması olan Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık hizmetinin eşit, nitelikli, bütünsel olarak sunulabilmesini olanaksız kılmaktadır.



2.Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık çalışanları açısından güvencesiz gelir, bağımsız-özerk çalışabilme hakkının yitirilmesi ve çalışma sürelerinin uzaması, şiddetle karşılaşma sıklığının artması gibi olumsuz sonuçlara yol açmıştır.

3.Sağlık Hakkı Meclisleri toplumsal düzeyde en temel haklarımızdan biri olan “sağlık hakkının” savunulabilmesi için çok önemli bir araçtır. Sağlık Hakkı Meclisleri toplumu oluşturan bileşenlerin ortak bir sorun çevresinde, söylem ve eylem birliği yapabilecekleri bir zemin oluşturmaktadır.

4.Topluma sağlığımızın neden ve nasıl tehdit altında olduğunu, sağlık hakkımızı neden savunmamız gerektiğini açık ve kolayca anlaşılabilir dil ve yöntemler kullanarak aktarılması gereklidir. Bu mücadele ancak birlikte çaba göstererek gerçekleştirilebilecektir. Bu nedenle Sağlık Hakkı Meclislerinin yerel ölçekte, daha küçük birimlerde de örgütlenmesi, Sağlıkta Dönüşüm Programının yol açtığı sorunların paydaşlar ve geniş toplum kesimleri ile paylaşılabilmesi için çaba gösterilmelidir.

5.İzmir Sağlık Hakkı Meclisi her ay bir kez toplanarak sağlıktaki yıkıma karşı duyarlılığı ve mücadeleyi sürdürme kararlılığını göstermelidir.

6.Sağlık Hakkı Meclisleri 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname başta olmak üzere sağlıkta dönüşüm programının araç ve stratejilerinin reddi, sağlık çalışanlarının özlük hakları, çalışma ortam ve koşullarında yaptığı yıkımın onarılması konusunda çaba göstermelidir.

7.Bu ülkenin milletvekilleri temsil ettikleri toplumdan farklı sağlık hizmeti almaktadırlar. Milletvekilleri GSS kapsamında değerlendirilmemişlerdir. Bu ülkede kamu adına yönetsel süreçleri yükümlenen muhtarlar, kamu hizmeti yaptığı halde sağlık güvencesi kapsamına alınmamaktadırlar. Sağlık Hakkı Meclisi, bu denli açık eşitsizliklerin olduğu bir sağlık sistemini reddetmekte ve ivedilikle kamu yararına önlemler alınmasını istemektedir.

İzmir Sağlık Hakkı Meclisi bileşenleri olarak, yukarıda belirtilen gerekçelerle sağlık hakkımızın savunulması için kararlı olduğunu kamuoyuna duyururuz.

İzmir Tabip Odası

Yorumlar
SON DAKİKA