"İYİ UYKU" TEDAVİSİ İÇİN KAFKASYA'DAN KARS'A GELİYORLAR
Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ndeki "Uyku Apne Ünitesi"ne Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Kafkasya bölgesindeki ülkelerden gelen birçok hasta, tedavinin ardından rahat uykuya kavuşuyor.
16 Kasım 2024 Cumartesi 11:03
Kafkas Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalında görevli Uzman Dr. Gülfem Erdoğdu: "Uyku apnesi, cihazlar veya yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edebilecek bir hastalık. Bu sebeple aslında tanı sayısının ve bu konudaki farkındalığın arttırılmasını hedefliyoruz"
Azerbaycan'dan gelerek Kars'ta tedavi olan Terane Mammadova: "Öncede çok uyanırdım tedaviden sonra çok şükür iyi oldum, çok razıyım"
Hafta içi her gün hasta kabul edilen ve uyku testi yapılan merkeze gelenler, başta uyku apnesi olmak üzere uyku bozukluklarının tedavisi için fırsat buluyor.
Laboratuvarda hasta, çeşitli sensörler içeren kablolar bağlanarak gece boyunca teknisyen kontrolünde uyutuluyor.
Uyku testi esnasında horlama, kas aktiviteleri, beyindeki elektriksel aktiviteler, solunum ve kardiyak parametreler kaydediliyor.
Geceyi bu laboratuvarda geçiren ve uyku esnasında tüm vücut değerleri incelenen hastalar, gereklilik halinde beslenme ve diyetisyenlik, kulak burun boğaz, nöroloji ile ilgili kliniklere yönlendiriliyor.
Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerden Kars'a gelen hastalar, Kafkas Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uyku Merkezi'nde sağlığına kavuşuyor.
- "Bu hastalık için temel risk faktörleri ileri yaş"
Kafkas Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında görevli Uzman Dr. Gülfem Erdoğdu, AA muhabirine, uyku laboratuvarında özellikle uykuda solunum bozuklukları nedeniyle derin uyku uyuyamayan uyku apnesi olan kişilerin tanı ve tedavisinin yapıldığını söyledi.
Uyku apnesi sendromunun uyku esnasında kişide, üst hava yolundaki kısmi veya tam tıkanıklıklara bağlı olarak ortaya çıktığını ifade eden Erdoğdu, "Bu hastalık için temel risk faktörleri ileri yaş, erkek cinsiyet ve obezitedir. Yaklaşık olarak erkeklerde yüzde 4, kadınlarda ise yüzde 2 gibi görüldüğü tahmin edilmektedir ancak kadın hastalarımızda başvuru sayısının ve farkındalığın artışı ile bu oranların erkeklere yakın olacağını düşünüyoruz." dedi.
Hastaların başvuru şikayetlerini aktaran Erdoğdu, "Yüksek sesle horlama, uyku esnasında sık uyanmalar veya uyku partnerinin uykuda solunum durmalarını tarif etmesi şeklinde olur. Hastalarımız gece uykuda belli sürelerde solunum durması nedeniyle gece sık sık uyanma ve uyku mimarisinde bozulma nedeniyle gün içerisinde dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu ve trafik kazalarında artış gibi risklerle bize başvurabilirler." diye konuştu.
Uykudaki bozulmalar, derin uyku süresinin azalmasının gün içerisinde hastalarda ciddi bir konsantrasyon kaybı yaşattığını anlatan Erdoğdu, şöyle devam etti:
"Özellikle dikkat gerektiren işlerde ve uzun yol şoförlerinde trafik kazası gibi risklere sebep olur. Bu nedenle risk faktörü olan hastalarımızı polikliniğimizde değerlendirdikten sonra bir gece uyku apnesi tetkiki amaçlı uyku laboratuvarımıza yatırıyoruz. İşlemimizin ismi polisomnografi, bu tetkikle uyku apnesi tanısı olup olmadığını ve uyku apnelerinin şiddetini değerlendiriyoruz. Basit horlama semptomuyla gelen, sadece horlaması olan hastalara bazı yaşam değişikliği önerilerinde bulunuyoruz. Ama daha ileri evrelerde şiddetli uyku apnesi olan, uyku süresinin, uyku mimarisinin tamamen bozulduğu ve hastalarımızın günlük aktivitelerinde etkilendiği durumlarda ise cihaz tedavilerimizi yapıyoruz."
- Yurt dışından tedavi için geliyorlar
Erdoğdu, üniversitedeki uyku merkezinin 2007'de açıldığını, Türkiye'de belirli merkezlerde ve sınırlı sayıda bulunduğunu, kendilerinin de Kars'ta polisomnografi testi ve uyku laboratuvarı ekibiyle hizmet verdiklerini söyledi.
Kente halkının yanında yurt dışından da hastaların Kars'a gelerek şifa bulduğuna dikkati çeken Erdoğdu, şunları kaydetti:
"Gürcistan, Rusya, Kafkasya bölgesi ve Azerbaycan'dan da gelen hastalarımız oluyor. Bu bölgedeki tek uyku merkeziyiz ve hastalığımız tedavisi olan bir hastalık. Uyku apnesi, cihazlar veya yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edebilecek bir hastalık. Bu sebeple aslında tanı sayısının arttırılması, bu konudaki farkındalığın arttırılmasını hedefliyoruz. Hastalığa bağlı ortaya çıkan kardiyovasküler hastalık risklerini ve gün içerisinde konsantrasyon kaybıyla ilişkili olarak yaşam kalitesindeki bozulmaları azaltmayı hedefliyoruz. Horlama, gündüz aşırı uykulu hali, gün içinde konsantrasyon kaybı ve dirençli tansiyon yükseklikleri yaşayan hastalarımızı uyku testi ile değerlendirmek üzere polikliniğimize bekliyoruz."
- Azerbaycan'dan gelerek Kars'ta tedavi oldu
Azerbaycanlı 59 yaşındaki Terane Mammadova ise geceleri çok horlamasının bulunduğunu, bu hastalık nedeniyle geceleri çok uyandığını söyledi.
Kars'a gelerek tedavi olduğunu anlatan Mammadova, "Öncede çok uyanırdım tedaviden sonra çok şükür iyi oldum, çok razıyım. Tedaviden çok memnun kaldım şimdi uykularım çok iyi. Yaklaşık 4 yıldır hastalık var 2 yıldır tedavi görüyorum. Şimdi uykularım düzeldi, Azerbaycan'dakilere de söyledim, burayı anlattım. Tedaviden soran iyileştiğimi ülkemde anlatıyorum." ifadelerini kullandı.
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladıDiyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde epidural doğum (prenses doğum) uygulaması başladı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:38KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrabzon'da, sağlık yönetiminin 61. yılı etkinlikleri kapsamında "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" konulu panel gerçekleştirildi.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:38KONGRE VE KONFERANSLAR
- Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklamaDiyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünce, bazı basın ve yayın organlarında yer alan haberlerde "Kamu hastanelerinde medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama yapıldı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:38SAĞLIK BAKANLIĞI
- Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandıÜmraniye'de, sağlık görevlilerine saldırıp hakaret ettiği ve ambulansa zarar verdiği iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:28BASIN HABERLERİ
- Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendiNuh Naci Yazgan Üniversitesinde Boztepe İlkokulu yararına kermes düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 14:33ÜNİVERSİTELER
- Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları incelediEskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Yunus Emre Devlet Hastanesi otoparkındaki düzenleme çalışmalarına ilişkin incelemelerde bulundu.18 Aralık 2024 Çarşamba 14:23BASIN HABERLERİ
- Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandıAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş:18 Aralık 2024 Çarşamba 14:08BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel