İŞTE TÜRKİYE'NİN EN İYİ 15 ÜNİVERSİTESİ
Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasında ODTÜ en tepede yer alıyor. ODTÜ'yü Hacettepe, İstanbul, Bilkent ve Ankara üniversiteleri takip ediyor.
26 Ekim 2015 Pazartesi 11:55
Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasında,ODTÜ, Hacettepe, İstanbul Üniversitesi, Bilkent, Ankara, İstanbul Teknik, Gebze Teknik, Ege, Gazi, Sabancı, Koç, Boğaziçi, Atatürk, Yıldız Teknik ve Erciyes üniversitesi ilk 15'te yer aldı.
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alanURAP Araştırma Laboratuvarı", Türkiye'nin en iyi üniversitesi sıralamasını açıkladı. Sıralamada, "makale sayısı", "öğretim üyesi başına düşen makale sayısı", "atıf sayısı", "öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı", "toplam bilimsel doküman sayısı", "öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı", "doktora öğrenci sayısı", "doktora öğrenci oranı", "öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı" esas alındı.
Türkiye'deki 136 üniversiteyi kapsayan "URAP TR 2015-2016" çalışmasına göre, Ortadoğu Teknik Üniversitesi 767,35 puanla en iyi üniversite seçildi. ODTÜ'yü 705,30 puanla Hacettepe Üniversitesi, 697,95 puanla İstanbul Üniversitesi, 677,69 puanla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ve 677,31 puanlar Ankara Üniversitesi takip etti.
En iyi 15 arasında yer alan diğer üniversiteler ise şöyle:
"İstanbul Teknik Üniversitesi 674,88, Gebze Teknik Ünivesitesi 657,94, Ege Üniversitesi 656,29, Gazi Üniversitesi 651,87, Sabancı Üniversitesi 648,29, Koç Üniversitesi 639,82, Boğaziçi Üniversitesi 625,17, Atatürk Üniversitesi 597,95, Yıldız Teknik Üniversitesi 587,09, Erciyes Üniversitesi 586,64 puan"
"URAP"ın çalışması, üniversitelerin kendi konumları hakkında bilgi sahibi olmasını ve gelişmeye açık yanlarını görebilmeleri amacıyla hazırlanıyor. Çalışmada "Web of Science/InCites" ile YÖK'ün yayınladığı veriler kullanılıyor.
- "Türk üniversiteleri, ABD ve Avrupa üniversitesinden daha iyi konumda"
ODTÜ URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, 2009'dan bu yana Türkiye'deki üniversitelerin akademik performanslarına göre sıralandığını söyledi.
Akbulut, sıralamayla, üniversitelerin bazı alanlardaki eksiklerini belirleyip kendilerini geliştirmelerini ve tüm dünya sıralamalarında daha üst sıralara yükselmelerini amaçlandıklarını belirterek, dünya sıralamalarını 2003'ten bu yana yakından izleyen üniversitelerinin, daha üst sıralara yükselebilmek için çaba harcadığını ifade etti.
Üniversitelerin maddi sıkıntıları ve kadro sorunlarına karşın uluslararası sıralamalarda dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaya başladığına dikkati çeken Akbulut, "Geçtiğimiz yıl, dünya sıralamalarında; ilk 500'de 5 üniversitemiz, ilk 1000'de 19 üniversitemiz ve ilk 2000'de 76 üniversitemiz yer alma başarısını gösterdi. Dünyada 20 bin civarında üniversite olduğu göz önüne alındığında, üniversitelerimizin çok sayıda ABD ve Avrupa üniversitesinden daha iyi konumda olduğu görülmektedir" dedi.
Akbulut, bazı sıralama kuruluşlarının "atıfları değerlendirme yöntemlerindeki önemli değişiklikler" nedeniyle farklı kurumların yayınladığı Türkiye'deki üniversitelerin sıralamasında önceki yıllara göre belirgin farklılıklar yaşandığını belirtti.
Geçtiğimiz yıllarda çok yazarlı (500 yazardan fazla) ve çok sayıda atıf alan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) kaynaklı makalelerin tümünün aldığı atıf sayılarının üniversitelerin toplam atıf sayısına dahil edildiğini anlatan Akbulut, bu nedenle bir kısmı Türkiye'de olmak üzere çok sayıda üniversitenin, dünya sıralamalarında hızla yükseldiğini hatırlattı.
Yüksek öğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education'ın (THE) sıralamasında, yayın başına düşen atıf göstergesinin etkisinin yüzde 30 gibi çok yüksek bir orana sahip olduğuna işaret eden Akbulut, bu nedenle, yayın sayısı 700-1000 civarında olan ortalama bir üniversitenin, sadece 2 CERN makalesi sayesinde atıf sayısının ikiye katlanmasının, yayın başına düşen atıf sayısının da ikiye katlanmasına neden olduğunu kaydetti.
Bu artış sonucunda, bazıları da Türkiye'de olmak üzere çok sayıda üniversitenin, geçtiğimiz yıl THE sıralamasında yayın başına düşen atıf göstergesinde Harvard Üniversitesinden bile yüksek puan aldığını bildiren Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yıl THE, 1000 ve daha fazla yazarlı makaleleri, QS ise 10 ve daha fazla kurumun ortaklığı ile yayınlanan makaleleri değerlendirme dışı tutmuştur. THE sıralama kurumunun, 1000 ve daha fazla yazarlı makaleleri değerlendirme dışı tutması ve değerlendirme yönteminde yaptığı diğer değişiklikler, dünyada ve ülkemizdeki çoğu üniversitenin geçen yıla göre alt sıralara düşmesine yol açtı."
- Çok yazarlı CERN makaleleri değerlendirme dışı
"2015 - 2016 URAP" Türkiye sıralaması kapsamında, "InCites" veri tabanındaki verilerin, CERN ortaklığı olan 723 makaleye 15 bin 980 atıf verildiğini gösterdiğini bildiren Akbulut, Türk üniversitelerinin yer aldığı CERN ortaklı makale sayısının, Türkiye adresli tüm makalelerin yaklaşık yüzde 1'ini oluşturduğunu anlattı.
Bu makalelere verilen atıf sayısının ise Türkiye adresli tüm makalelere gelen toplam atıfın yüzde 11,4'ünü oluşturduğunu söyleyen Akbulut, şu bilgileri verdi:
" 2012-2014 yılları arasında yayınlanan çok yazarlı CERN makalelerinde yer alan ve Türkiye sıralamasına giren 36 üniversitenin toplam atıflarının yüzde 60'ı, CERN makalelerinden gelmektedir. Bu nedenle, 2015-2016 URAP Türkiye sıralamasında CERN ortaklı 723 makalenin 500 ve daha fazla yazarlı olan 695'i, değerlendirme dışı bırakılmıştır. Yazar sayısı 500'ün altında olan 28 CERN makalesinin aldığı toplam 637 atıf, ilgili 11 üniversitenin toplam atıf sayılarından çıkartılmamıştır. Çok yazarlı makalelere CERN dışında tıp alanında da rastlanmaktadır. Ancak, 2012-2014 döneminde yayınlanan çok yazarlı ve çok atıf alan makalelerin sayısı azdır. Son üç yılda, Türk üniversitelerine mensup akademisyenlerin yer aldığı, çok atıf alan - çok yazarlı bir tıp makalesi yayınlanmıştır. 2015 - 2016 URAP Türkiye sıralamasında çok atıf alan - çok yazarlı CERN makaleleri ve bu tıp makalesi değerlendirme dışı bırakılmıştır."
Diğer sıralama sistemlerinde olduğu gibi bu sistemin de eleştiriye açık yönleri olabileceğine dikkati çeken Akbulut, üniversitelerden gelecek öneriler ve "URAP" laboratuvarında yürüttükleri geliştirme çalışmalarının sonuçlarına göre mevcut sıralama sisteminde gerekli değişikliklerin yapılacağını belirtti.
"URAP 2015-2016 Türkiye" sıralamasına "http://tr.urapcenter.org" adresinden ulaşılabilecek.
- İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldıİstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, Anadolu Ajansının (AA) gözünden 2024'e damga vuran olaylara ait ve yaşama dair fotoğrafların yer aldığı "Yılın Kareleri" oylamasında tercihini yaptı.09 Ocak 2025 Perşembe 09:18BASIN HABERLERİ
- Gelibolu'da "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla stant açıldıGelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğünce "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla bilgilendirme standı açıldı.09 Ocak 2025 Perşembe 09:03KANSER
- Araştırma: Londra, İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehriİngiltere'nin başkenti Londra, düşen doğum oranları ve genç göçmenlerin azalması nedeniyle ülkenin en hızlı yaşlanan şehri haline geldi.09 Ocak 2025 Perşembe 03:58DÜNYADA SAĞLIK
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanacak 5 puanlık indirim, 31 Aralık 2026'ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027'ye kadar uzatmaya yetkili olacak.09 Ocak 2025 Perşembe 01:13BASIN HABERLERİ
- ABD'de, Soykırıma Karşı Doktorlar, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istediABD'nin başkenti Washington'da toplanan Soykırıma Karşı Doktorlar kuruluşunun üyeleri, Gazze Şeridi'ndeki Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiyye'yi gözaltında tutan İsrail'i protesto etti ve basın açıklaması yaptı.09 Ocak 2025 Perşembe 01:03BASIN HABERLERİ
- Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşımÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan,09 Ocak 2025 Perşembe 01:03AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.09 Ocak 2025 Perşembe 00:58SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
- Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybettiSinop'ta görev yapan doktor, geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi.09 Ocak 2025 Perşembe 00:18BASIN HABERLERİ
- Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık Suriye'yi ziyaret ettiSağlık Bakan Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Suriye'deki geçici hükümet Sağlık Bakanı Mahir Şara ile bir araya geldi.08 Ocak 2025 Çarşamba 23:38BASIN HABERLERİ
- Serik'te organ bağışı farkındalık programı düzenlendiSerik İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak için etkinlik yapıldı.08 Ocak 2025 Çarşamba 23:03SAĞLIK BAKANLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel