22 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya13°C
  • İzmir9°C

İŞTE EKONOMİNİN YENİ YOL HARİTASI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016-2018 dönemlerini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı. Şimşek, enflasyonun düşeceğini dile getirirken Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 4 olacağını söyledi.

İşte ekonominin yeni yol haritası

11 Ocak 2016 Pazartesi 11:16

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016-2018 dönemlerini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı. Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan toplantıya Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticileri de katıldı.

İşte Mehmet Şimek'in açıklamalarından bazı notlar:

Türkiye'de siyasi bir belirsizlik yok. Küresel ekonomiye baktığımızda toparlanma yavaş olacak. Kürsel büyüme kriz seviyeleri öncesinin çok altında. Avro Bölgesi'nde büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz.

Enflasyona baktığımızda küresel anlamda enflasyon düşük seyretmekte. Avro bölgesinde ise enflasyon sıfıra yakın konumda.
Türkiye'yi etkileyecek küresel ekonomik gündemde gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlama çok önemlidir. Düşük emtia fiyatları bizim için bir avantajdır. Amerika'da bir faiz artışının başındayız ama Japonya'da parasal genişlemenin başındayız. Çin ve Hindistan haricinde gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme kriz öncesinin çok altındadır.

"540 MİLYAR DOLAR ÇIKIŞ VAR"
Petrol fiyatlarındaki düşüş önem arz ediyor. Petrol fiyatları gerilemeye başlamış, OPEC'in kısıtlamaya gidememiş olmasından ciddi bir arz fazlası oluşmuş bu da fiyatları ciddi anlamda düşürmüştür. Bu durum petrol üreticisi ülkeleri etkilerken petrol ithal eden ülkeleri ise sevindirmiştir. Kamu maliyesini güçlendirmek en büyük hedeflerimizden.

Yükselen ekonomilere yönelik sermaye akışına bakınca çok ciddi bir düşüş var. 2015'te 540 milyar dolarlık bir çıkışı oldu. Bütün gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini etkiliyor. Türk Lirası'ndaki değer kaybı önemli boyutlarda ama Brezilya'da, Güney Afrika'da da durum farklı değil.

Enflasyonu düşürmek bizim için çok önemli. Yüzde 5- 7 arasına düşürmeye çalışacağız. Cari açıkta azalma eğilimi var.

"BÜYÜME YÜZDE 4 OLACAK"
2015'te Türkiye'de büyümenin yüzde 4 veya yüzde 5 olacağını düşünüyoruz. 3. çeyrek verileri daha iyi geldi. 4. çeyrekte de ivme devam ediyor. Büyüme 2016 yılında yüzde 4,5'a ulaşacak. Bu şekilde bir öngörümüz var. Yüzde 4 büyüme Çin ve Hindistan'ın büyümesini yüzde 1,8 olduğunu söylersek Türkiye'nin bu büyümesi anlamlı olacak.

Siyasi belirsizlik kalmadı. Dış talep, özellikle AB ayağında iyileşme öngörüyoruz. Büyüme yüzde 4,5 seviyesine ulaşabilir. 2017-2018'de yüzde 5'lik büyüme olacaktır.

Küresel büyümenin tecridi olarak artması öngörülüyor. Ticaret ortaklarımızın büyümesi öngörülüyor. Burada özellikle Avrupa ön plana çıkıyor. Jeopolitik gerginliklerin azaltılması öngörülüyor. Finansal piyasalarda dalga boylarının bir miktar düşeceğini öngörüyoruz. FED'in atacağı adımlarının Türkiye ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını öngörüyoruz.

"İŞSİZLİK DÜŞECEK"
Orta vadede enflasyonun yapısal sebeplerine odaklanacağız. Enflasyonu yüzde 5'e doğru düşürmek için çok ciddi bir çaba içine gireceğiz. Enflasyonu aşağı çekecek, verimliliği yukarı çekecek yapısal konulara eğileceğiz. Mali disiplin kalitesini artırmak ve kamu maliyesini güçlendirmek asıl amacımız

İşsizlik oranı nispeten yüksek seyrediyoruz. Ama önümüzdeki dönemde işsizliğin düşeceğini öngörüyoruz. İşgücüne katılım oranının yüzde 1.1 ile yüzde 1.3 arasında artmasını öngörüyoruz. İşsizlik yüzde 9,6'ya inecek.

Enflasyon 2014'te yüzde 8.2 olarak gerçekleşmişti. 2015'te yüzde 8,8 oldu. Bunda TL'nin değer kaybı ve gıda fiyatları büyük rol oynadı. İnmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Verimliliğin artırılması, rekabet önündeki engellerin kaldırılması uygulanacak. Hangi noktalarda tıkanma varsa o konularla ilgili tedbir alınacak.

Bütçe politika çerçevemizin birkaç amacı var. İstikrarın devamı, cari açığın kontrol altına alınması öngördüğümüz temel hedeflerden.

"TÜRKİYE ÜST SINIFA GEÇECEK"
Aldığımız tedbirler ile tasarruflar artmaya başlamıştır, daha da artmaya devam edecektir. Tasarruf oranı 2018'de yüzde 18 civarına ulaşacak. 2017'den itibaren bütçe açığında düşüş öngörüyoruz. Reform gündeminde üç dönüşüm programı var.

Türkiye yeni reform programıyla birlikte üst sınıf kısmına geçecektir. Güçlü ve sürdürülebilir büyümeden toplumun hepsinin faydalanması sağlanacaktır. Burada işgücü reformu karşımıza çıkar. Birçok maddeyi içeren bir program olacak. Ar-Ge destekleri de olacak. Bürokrasinin azaltılmasından tutun da teşvike kadar pek çok şeyi kapsayan bir reform programı olacak.

Kamu personel reformu da olacak. Eğitim reformu var.

Genç işsizlik önemli bir sorundur. Türkiye, gençlerin istihdamını kurmak istiyor. Bunun için de çok ciddi teşvik ve tedbirler söz konusu. Kadınların işgücüne katılımını artırmak için tedbirler alınmaya devam edecek. İş gücü piyasası katı kurallara sahip bunlar kolaylaştırılacaktır. Ulusal ve uluslararası yatırımların ülkemize çekilmesi için çalışılacaktır. Yatırımların ülkemize gelmesi için ilave tedbirleri çalışacağız. Önemli olan bu programların uygulanması. Biz de bunun takipçisi olacağız. Öncelikli dönüşüm programlarını hayata geçirmek üzere kurullar vardır, bunlar etkin biçimde çalıştırılacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA