20 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa7°C
  • Antalya13°C
  • İzmir11°C

İSTANBULDA SPOR YAPMANIN EN KOLAY 5 YOLU

Bu yıl bitmek bilmeyen kış yüzünden hamlayıp esnekliğinizi mi yitirdiniz? Ne zamandır düzenli spor yaptığınız bir yaşam hayali mi kuruyorsunuz?

İstanbulda spor yapmanın en kolay 5 yolu

11 Temmuz 2011 Pazartesi 09:59

Bu yıl bitmek bilmeyen kış yüzünden hamlayıp esnekliğinizi mi yitirdiniz? Ne zamandır düzenli spor yaptığınız bir yaşam hayali mi kuruyorsunuz? O halde Touch İstanbul'un son sayısında yer alan, İstanbul'da ücretsiz spor yapma yollarına mutlaka göz atın!
Kent yaşamında 'fit' kalmak çok zor. Masa başında geçen çalışma saatleri, düzensiz yeme alışkanlıkları ile trafikte heba olan saatler hemen hemen herkeste, irili ufaklı göbeklerle kendini gösteriyor. Şehirlilerin yaşam şartları bu olunca da, hem sağlığı kaybetmemek hem de formda kalabilmek için spor yapmak bir zorunluluk oluyor. Ancak genç, yaşlı herkes ya iş yoğunluğundan ya da İstanbul'daki spor salonlarının pahalılığından dert yanıyor. Oysa ki, beş kuruş para vermeden, Boğaz ve deniz manzarası eşliğinde spor yapmak elinizde. Touch İstanbul dergisi son sayısında İstanbul'da yapılabilecek beş spora ve bunlara uygun mekanlara yer verdi. Bu sporlar için uygun hedefler belirledi.

YÜZME

TÜM VÜCUT ÇALIŞIR
Vücudun tamamını çalıştıran ve en çok kalori yaktıran aktivite olan yüzme için şehirdeki seçenekler bir hayli fazla... Kış aylarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş.'nin ücret almadığı havuzlarını kullanabilirsiniz. Bu havuzlar; Beyoğlu, Okmeydanı, Üm-raniye ve Halkalı gibi birçok semtte bulunuyor. Yazın ise Avrupa Yakası'nda Kilyos, Kumburgaz ve Silivri; Anadolu Yakası'nda ise Riva, Şile ve hatta şehrin göbeğinde yer alan Caddebostan plajları tam size göre... Eğer yüzme konusunda kendinize güveniyorsanız; Boğaz'da yüzmek de sizin için iyi bir seçenek olabilir. Üstelik yaz aylarında Beylerbeyi ve Çengelköy'den suya atlayıp Üsküdar'dan karaya çıkan gençlerle karşılaşabilirsiniz.

HEDEFİNİZ: 24. Kıtalar-arası Boğaziçi Yüzme Yarışı/ 6 Ocak Boğaz'dan Haç Çıkarma Şenliği.

KOŞU

ÇOK ALTERNATİF VAR!
İstanbul, koşu tutkunları için mükemmel bir şehir... Deniz kokusuyla sert zeminde mi koşmak istiyorsunuz? O zaman Moda, Caddebostan ve Bebek'teki kaldırımlar ve koşu parkurları tam size göre... Bol ağaç, sessizlik ve yumuşak zemin mi hoşunuza mı gidiyor? İlacınız Fethipaşa Korusu, Belgrad Ormanları, Küçük Çamlıca... Yoksa düz profesyonel zeminlerde kısa adımlarla hızla yürümek mi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu? O zaman Burhan Felek Spor Kompleksi, sizin için iyi bir alternatif. Ancak 'Ben tek başıma koşamam, sıkılırım' diyorsanız; o halde İstanbul Runners koşu grubuna dahil olabilirsiniz. Tek başınıza koşarken de müzik çalarınızı yanınıza almadan şehre kulak verirseniz, aynı zamanda dinlenirsiniz. Bu yöntemin motive edici şarkılardan daha etkili olduğunu da göreceksiniz.
HEDEFİNİZ: Avrasya Maratonu / Atatürk'ü Anma Koşusu

YÜRÜYÜŞ

Tempolu yürüyüşü de sağlıklı bir yaşam için uygulayabilirsiniz; ne de olsa yedi tepeli şehrimizde antrenman mahiyetinde bol bol yokuş var. Kabataş'tan Taksim'e, Karaköy'den Tünel'e ya da Sirkeci'den Beyazıt'a yapacağınız bayır yukarı tempolu yürüyüşler, sizi kısa sürede forma sokacaktır. Bu kısa mesafelerde ehlileştikten sonra daha düz ama daha uzun mesafeli sahil yürüyüşlerini deneyin. Avrupa Yakası'nda Kabataş, Ortaköy; Anadolu Yakası'nda Caddebostan ve Bostancı deneyebileceğiniz rotalar.... Bu mesafeler de sizi terletmemeye başladığında ise bu aralar çok konuşulan Nişantaşı, Beşiktaş ve İstinyePark arasını yürümeyi deneyebilirsiniz (14 km). Hedefiniz: Avrasya Maratonu/ Bade İşçil ile yolda karşılaşmak, karşılaşınca arkada kalmamak...

BUNLARI UNUTMAYIN!
Bu önerileri uygulamaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve sağlık kontrolünden geçin.
Hiçbir spora ısınmadan başlamayın! Spor esnasında vücudunuzu aşırı zorlamayın!
Bisikletle trafiğe çıkacaksanız, gereken tüm güvenlik önlemlerini (mini dikiz aynalı kask, dizlik) aldığınızdan emin olun.

BİSİKLET

HER YERE UYAR!
Bisiklet kelimesini görüp "İstanbul'da bu trafikte nasıl bisiklete bineyim?" diye peşin hükümlü olmayın. Yıllardır bisiklet kültürünü şehrimize getirmeye çalışan onlarca azimli insan var. Belediyenin iskelelere bisiklet park demirleri yapması küçük de olsa bir gelişme... Bostanlı- Maltepe arasındaki sahil yolunda bir bisiklet yolu da mevcut. Üstelik toplu taşıma araçlarının çoğuna bisikletinizle binebiliyorsunuz. Minik dikiz aynaları olan bir kask trafikte kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Trafiğe çıkmak gözünüzü korkutuyorsa, tabii ki bisikletin kalesi Adalar... İster kendi bisikletinizle ister yerinde temin edebileceğiniz bisikletlerle gezmek hem keyifli hem de sağlıklı...
HEDEFİNİZ: Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu/ Bisiklet tutkunu olan Hollanda Büyükelçisi Onno Kervers ile yarış.

JİMNASTİK

ŞEKLE GİRİN!
Jimnastik aletleri hemen hemen her parkta var. Çoğunda 'yetişkin salıncağı' görevi yapan ve eğlence amacıyla kullanılan bu araçları, üzerindeki talimatlara göre kullandığınızda ise gerçekten işe yaradığını göreceksiniz. Mekik sehpaları, bacak açma ve salınım aletleri, kendi ağırlığınızla çalışan kaldıraçlar; spor salonlarında kullanılan pahalı ve karmaşık cihazların basitleştirilmiş ama 'iş gören' modelleri... Son yıllarda pilates de sadece elitlerin yapabildiği bir spor olarak algılanmaktan kurtuldu. Bu jimnastik aletlerinin bulunduğu yerlerde kendi vücut ağırlığınız ya da aletleri kullanarak yapacağınız pilates hareketleri bölgede küçük çapta bir 'Ebru Şallı' olmanızı sağlayabilir. Siz yine de ilgiye değil, şekillenen vücudunuza yoğunlaşın. Jimnastik ve pilatesi diğer sporlara ek olarak da uygulayabilirsiniz. HEDEFİNİZ: Jimnastik ve pilateste hedefiniz vücudunuzu şekillendirip esnekleştirmek...


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA