İSTANBUL'DA KOVİD-19 İLE MÜCADELEDE 3. DOZ AŞI UYGULAMASI BAŞLATILDI
İstanbul'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında sağlık çalışanları ile 50 yaş ve üzerindeki vatandaşlara, 3. doz aşı uygulanmaya başladı.
01 Temmuz 2021 Perşembe 13:03
Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi Başhekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit: "İlk başta sağlık çalışanları ve ileri yaş grubu aşı olmuştu. Şimdi onların 3. dozlarına hak verdik"
"Bundan sonra oluşabilecek dalgayı sonbahar gibi görüyoruz ve sonbahara hazır girmenin yolu da bağışıklık kazanmış bir toplum. O yüzden, vatandaşlarımızın bir an evvel gelip aşı olması lazım"
Aşı olan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Selda Karakadıoğlu: "Özellikle delta varyantına karşı koruyucu olacağı öngörüyoruz. O yüzden herkesin yaptırmasını öneriyoruz"
Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığınca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında aşılama süreci devam ediyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlar ile sağlık çalışanlarının bugünden itibaren 3. doz aşılarını olmak üzere randevu alabileceklerini bildirmişti.
İstanbul'da, sisteme tanımlanan 50 yaş ve üzerindekiler ile sağlık çalışanları, randevu oluşturdukları sağlık kuruluşlarında üçüncü doz aşılarını olmaya başladı.
Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nin bağlı bulunduğu Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, AA muhabirine, "hatırlatma" dozu olarak da adlandırılan 3. doz aşı uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Yiyit, şu an Türkiye'de "Alfa" ismiyle bilinen İngiliz varyantının hakim olduğunu, bu varyanta tek doz "mRNA" aşısının yeterli geldiğinin bilindiğini, kalıcı ve uzun bir bağışıklık için de bu aşıda 2 doz arası sürenin uzatıldığını belirtti.
İnaktif aşıda 2 dozun koruyacağına inanılan bir yolda ilerlendiğini, dünyada "Delta" varyantının yayılmaya başlamasıyla kendilerinin de buna göre konumlandıklarını anlatan Yiyit, şöyle devam etti:
"İki doz olanların çok uzun süresi geçti. Artık koruyuculuklarının düştüğüne kanaat getirmeye başladık. İlk başta sağlık çalışanları ve ileri yaş grubu aşı olmuştu. Şimdi onların 3. dozlarına hak verdik. 'mRNA ya da inaktif aşı mı?' Kendi tercihlerine bırakıyoruz. Çünkü biliyoruz ki özellikle hatırlatma dozlarında aşının değiştirilmesinin immün sisteme ciddi katkısı olabiliyor. Burada tartışılacak ya da soru işareti olacak bir durum söz konusu değil. Diğer konu da ilk başta herkesin hızlıca ilk dozunu yapma hedefimiz vardı. Çünkü mRNA aşılarının özellikle ilk dozdan sonra iyi koruyuculuk yaptığını biliyorduk. O yüzden de süreyi biraz açmıştık. Şimdi delta varyantı mevzubahis olduğu için en az 2 doz mRNA aşısı ya da 3 doz inaktif virüs aşısıyla hazır hale gelmemiz lazım. O yüzden süreyi tekrar kısalttık. Artık 2. dozlar 4 hafta sonra yapılacak."
Prof. Dr. Yiyit, eskiden Kovid-19 geçirenlerin aşılanması için 6 ay beklenildiğini, artık bu sürenin de 3 aya çekildiğini dile getirdi.
- "Aşı hızımızı vatandaşlarımız belirliyor"
Maske ve mesafenin bütün varyantlara karşı etkili olduğuna dikkati çeken Yiyit, "Onu kullanmaya da devam edeceğiz. Bundan sonra oluşabilecek dalgayı sonbahar gibi görüyoruz ve sonbahara hazır girmenin yolu da bağışıklık kazanmış bir toplum. O yüzden, vatandaşlarımızın bir an evvel gelip aşı olması lazım. Çünkü aşı hızımızı onlar belirliyor. Biz tonlarca randevu açıyoruz, aşı tedarikini devletimiz çözdü ama aşı hızımızı vatandaşımız çözüyor." değerlendirmesinde bulundu.
Vatandaşların, 2. dozlarını yaptırdıktan 3 ay sonra üçüncü doz aşılarını olabileceğini aktaran Yiyit, diğer yaş gruplarına da 3. doz aşı randevularının ilerleyen süreçte açılacağını ifade etti.
Çok yüksek aşılama yapan diğer ülkelerin verilerini yayınlamaya başladığını, bu veriler doğrultusunda da şu an özellikle inaktif virüs aşısı olanların 3. doza ihtiyacı olduğu kanısının oluştuğunu belirten Yiyit, "Şu an özellikle mRNA aşısı olanlar için 2 doz yeterli gözüküyor ama ilerleyen veriler ne gösterir, onu hep birlikte göreceğiz." dedi.
- Sağlık çalışanlarından "aşı yaptırın" mesajı
Üçüncü doz aşısını olan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Selda Karakadıoğlu, aşının gerekli olduğunu belirterek, heyecanla bugünü beklediğini dile getirdi.
Karakadıoğlu, hemen randevu alarak 3. doz aşısını olmaya geldiğini dile getirerek, "Özellikle delta varyantına karşı koruyucu olacağı öngörüyoruz. O yüzden herkesin yaptırmasını öneriyoruz." dedi.
Enfeksiyon servisi hemşiresi olarak Kovid-19 hastalarına bakan Rümeysa Aşık ise salgına karşı güçlerinin aşı olduğunu belirtti.
Aşık, 3. dozun varyantlara karşı koruma sağlayacağını düşündüğünü ifade ederek, tüm vatandaşların aşı yaptırması gerektiğini sözlerine ekledi.
- Beypazarı'nda belediye personeline ilk yardım eğitimiTürk Kızılay tarafından, Beypazarı Belediyesi personeline ilk yardım eğitimi verildi.12 Ocak 2025 Pazar 15:48BASIN HABERLERİ
- Sakarya Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği başkanlığına Mahmure Çolak seçildiSakarya Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (SASÇED) Başkanı Mahmure Çolak, güven tazeledi.12 Ocak 2025 Pazar 15:23DERNEK VE ODALAR
- Eskişehir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, 411 bin 527 kişiye hizmet verdiEskişehir Valiliği, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından 2024 yılında günlük ortalama 1660, toplamda ise 411 bin 527 kişiye hizmet verildiğini bildirdi.12 Ocak 2025 Pazar 14:43BASIN HABERLERİ
- "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşması yarın görülecekİstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 47 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması yarın görülecek.12 Ocak 2025 Pazar 14:03BASIN HABERLERİ
- Erzurum'da sağlık çalışanları soğuk havaya rağmen Gazze için yürüdüErzurum'da sağlık çalışanları, dondurucu soğuğa rağmen İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla 61'inci haftasında da sessiz yürüyüşlerini sürdürdü.11 Ocak 2025 Cumartesi 15:08BASIN HABERLERİ
- Güney Kore, protestolara neden olan tıp fakültesi kontenjanlarını görüşmeye hazırGüney Kore devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok, 2024'te doktorların protestolarına neden olan tıp fakültesi kontenjanlarının artırılması kararının müzakere edilmesine hazır olduklarını söyledi.11 Ocak 2025 Cumartesi 14:53DÜNYADA SAĞLIK
- Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "ağrısız doğum" hizmeti başladıÇorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural anestezi" ile ağrısız doğum hizmetinin başladığı bildirildi.11 Ocak 2025 Cumartesi 13:13KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- Filistinli genç, İsrail askerlerinin Gazze'de alıkoyduğu kişileri canlı kalkan olarak kullandığını anlattı:"İsrail ordusu Cibaliya'da beni canlı kalkan olarak kullandı. Ev ve binalara yapılan baskınlarda askeri ekiplere eşlik etmek zorunda bırakıldım ve bu durum hayati tehlike oluşturdu"11 Ocak 2025 Cumartesi 12:03BASIN HABERLERİ
- Gebelikte tedavi edilmeyen depresyon, fetüsün gelişimini olumsuz etkiliyorKocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı birimi tarafından yapılan çalışmayla...11 Ocak 2025 Cumartesi 11:58RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
- Turistik Tuz Ekspresi, Çankırı turizminin lokomotifi olduÇankırı'nın tarihi ve kültürel güzelliklerinin yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtılması amacıyla geçen yıl Ankara ile Çankırı arasında başlatılan Turistik Tuz Ekspresi, kentin tanınırlığına önemli katkı sağladı.11 Ocak 2025 Cumartesi 11:28SAĞLIK TURİZMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel