18 Kasım 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa10°C
  • Antalya12°C
  • İzmir10°C

İSTANBUL ECZACI ODASI'NDAN BASIN BİLDİRİSİ!

İstanbul Eczacı Odası yaptığı basın açıklamasıyla ilaç sorununda faturanın eczacılara çıkarılmasını sert bir şekilde eleştirdi.

İstanbul Eczacı Odası'ndan basın bildirisi!

16 Aralık 2013 Pazartesi 14:23

Dün ve bugün televizyon ve gazetelerde çıkan kimi haberlerde Meclis'te görüşülmekte olan Torba Yasa Tasarısı ile eczanelere "reçetesiz ilaç satışı" ile ilgili yeni yaptırımlar getirildiği iddia edilmektedir. Bu haberlerde reçetesiz ilaç satışının (sanki daha önce serbestmiş gibi) yasaklandığı belirtilmekte, antibiyotik satışını sınırlayacak önlemler alınması da yeni bir gelişme gibi duyurulmaktadır.

Bu haberlere konu olan Torba Yasa'nın bir bölümü TBMM'de kabul edilmiştir, geri kalanının ise bütçe görüşmelerinin ardından gündeme gelmesi beklenmektedir. Yani yasa henüz Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girmemiştir. Şimdiye dek kabul edilen 39 madde içinde, söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi reçetesiz ilaç satışıyla ilgili bir ceza bulunmamaktadır. Yasanın Meclis'te görüşülüp 9 Aralık 2013 itibariyle kabul edilen maddeleri arasında doğrudan ilaç ve eczacılık alanına ilişkin olanları şöyledir:

“ MADDE 35: 18/12/1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 5. maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş ve beşinci fıkrasında yer alan 'çarpımı sonucu' ibaresi 'toplamı sonucu' şeklinde değiştirilmiştir.

'Eczaneler için ayrıca başka herhangi bir kurum veya kuruluştan kayıt veya onay belgesi aranmaz.'

MADDE 36: 6197 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

'MADDE 24: Eczanelerden zehirli ve müessir maddeler ile ilaçların toptan satışı yapılamaz ve eczaneler ihalelere giremez. Eczaneler arası ilaç takası, toptan satış sayılmaz; ilaçların satışı, alındığı ecza deposuna veya mücbir sebep hâlinde diğer depolara iadesi, eczaneler arasındaki takası, miadı geçmiş ya da bozulmuş olanlarının imhası işlemlerinde ilaç takip sistemine bildirim yapılması zorunludur. İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.

Eczacılar, kendilerine reçete gönderilmesine yönelik olarak her ne şekilde olursa olsun, kurumlar, hekimler, diğer sağlık kurum ve kuruluşları veya üçüncü şahıslar ile açık veya gizli iş birliği yapamaz, simsar, kurye elemanı ve benzeri yönlendirici personel bulunduramaz, reçete toplama veya yönlendirme yapamaz, bu yollarla gelen reçeteleri kabul edemez. Bu fiillerin tespiti hâlinde eczacı ile aracı kişi veya kuruluşa beş bin Türk Lirasından elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin tekrarı hâlinde verilecek idari para cezası, daha önce verilen cezanın iki katı olarak uygulanır.' "

Hafta başında sahte ilaç operasyonuyla gündemin ilk sıralarına yerleşen "Türkiye'de ilaç sorunu"nun faturası, öyle gözüküyor ki eczanelerimize ve meslektaşlarımıza çıkarılmak istenmektedir. Mesleğimize yönelik kamuoyu nezdinde oluşturulmak istenen bu güvensizliğin muhatabı biz eczacılar değiliz.

Uygulanan yanlış sağlık politikalarının eczanelerimizde oluşturduğu ağır ekonomik yıkımın yükünü sırtlanma pahasına ilaç hizmetini kusursuz sürdüren eczacılar olarak mesleğimizi hedef alan bu kötü niyetli çabaları şiddetle kınıyoruz.

Türkiye'de uzun süredir piyasada bulunmayan ilaçlar nedeniyle ciddi bir halk sağlığı sorunu yaşanmaktadır. Bu soruna neden olan ilaç politikalarını düzeltmek, bu sorunun yarattığı yolsuzluk, sahtekarlık gibi kirliliklere engel olmak Sağlık Bakanlığı'nın başlıca görevleri arasındadır.

Yorumlar
SON DAKİKA