15 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa13°C
  • Antalya17°C
  • İzmir16°C

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "Görevden alınan kamu görevlisinin nereye atanacağı mevzuatta belli değil. Mutlaka düzenleme yapılmalı"

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik

29 Ocak 2015 Perşembe 20:59

İşverenlere bazı yükümlülükler getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısının 35 maddesi TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi.

Komisyondaki görüşmelerde, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının işveren ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildireceği yakın tehlike durumu, "hayati tehlike" olarak değiştirildi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, kamuda yönetici düzeyindeki personel görevden alındığında veya görev süresi sona erdiğinde yapılacak atamalar için uygun boş kadro bulunmaması halinde Başbakanlık Merkez Müşavirliği kadrosu ihdas edilmesini öngören maddeyi eleştirdi.

Düzenlemenin kamuda yeni bir operasyonun habercisi olduğunu savunan Çelebi, iktidarın kadrolaşmasının önünün açılacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Çelebi'nin eleştirilerini, "Görevden alınan kamu görevlisinin nereye atanacağı mevzuatta belli değil. Mutlaka düzenleme yapılmalı. 'Eksiklik var' derseniz tartışmaya açığız" diye yanıtladı.

Sigortalı sayısının yanlış hesaplanması sebebiyle sigorta primi desteğinden yersiz yararlandığı tespit edilen işverenlerin, teşvikten usulüne uygun yararlandığının kabul edilmesine ilişkin düzenlemede de Çelebi ile Çelik arasında tartışma yaşandı.

CHP'li Çelebi, kurallara uyan işverenlerin cezalandırıldığını, uymayanların ödüllendirildiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "konuya yüzeysel bakınca Çelebi'nin eleştirisinin doğru olduğunu, ancak teşvik sistemindeki karmaşıklıktan dolayı bu düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu" belirtti.

Maddenin gözden geçirilmesini isteyen Çelebi, iddiasını doğrulayacak kanıtlar getirebileceğini ifade etti.

Çelik de teşvikten yararlanmak için 6-7 şart bulunduğunu, bunların birini yerine getirmeyenin art niyetli olamayacağını dile getirerek, Çelebi'ye, "Kanıtlarsanız bu maddeyi Genel Kurul'da çıkaracağıma söz veriyorum" dedi.

Bunun üzerine madde oylanmadı.

Yapı denetim kuruluşlarının, onaylanmış yapı projesine uygun olarak çalışmaların yapıldığını kontrol etme görevi tasarı metninden çıkarıldı.

Uzaktan çalışmanın esaslarını belirleyen maddeyi de eleştiren Çelebi, düzenlemenin AB direktiflerini karşılamadığını söyledi. Bu sistemin denetimden uzaklaşma anlamına geldiğini savunan Çelebi, "Daha çok sömürü düzeninin yaygınlaşmasına yönelik projenin hayata geçirilmesidir" diye konuştu.

Komisyon, çalışmalarına 3 Şubat Salı günü devam edecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA