15 Ocak 2025
  • Ankara4°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa7°C
  • Antalya10°C
  • İzmir8°C

İŞ GÜVENLİĞİ YASASI ERTELENİYOR

İşverenlerin son dönemde korkulu rüyası haline gelen iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma şartının ertelenmesi gündemde.

İş güvenliği yasası erteleniyor

19 Haziran 2013 Çarşamba 12:06

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 30 Haziran'da yürürlüğe gireceği kararlaştırılan kanununa şok bir erteleme geldi. 30 Haziran 2013 tarihinde iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirecek olan kanun 1 yıl ertelendi. İş Güvenliği Hekimliği zorunluluğu ise 2 yıl ertelendi. Aylardır sınavlarına çalışmış olan ve geçtiğimiz haftalarda sonucu açıklanan sınava giren adaylar, bakalım bu erlemeye ne tepki verecek...

Bugün yapılan açıklamaya göre, 30 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen iş güvenliği uzmanlığı bulundurma şartı kanununa 1 yıl erteleme geldi. İş yeri hekimliği pozisyonuna ise 2 yıl ertelemenin geldiği yeni düzenleme, pek çok işsizin istihdam edilmesini sağlayacaktı.

Yasanın tamamının yürürlüğe gireceği Temmuz 2014’te 1 milyon 450 bin işletme için uzman bulundurma zorunlu olacak. Bu düzenleme 100 bin kişiye istihdam kapısı açacak.

Çalışma Bakanlığı, iş güvenliği uzmanı ihtiyacını karşılamak için kolları sıvadı. Mühendislik, mimarlık, teknik öğretmenler ve fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölüm mezunları, 180 saat uygulamalı, 40 saat teorik eğitimin ardından iş güvenliği uzmanı olabilmek için Milli Eğitim’in sınavlarına katılıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan sınava 30 bin kişi girdi. Bu yıl yapılacak iki sınava daha 30’ar bin kişinin katılması bekleniyor. Sınavda başarılı olanlar, iş güvenliği uzmanı olarak çalışabileceği gibi işletmelerde ortak sağlık ve güvenlik biriminde sözleşmeli hizmet de sunabilecek.

Bakanlığın verilerine göre Türkiye’de her gün ortalama 172 iş kazası meydana gelirken bunların 3’ü ölümle sonuçlanıyor. 6 kaza ise iş görmezliğe yol açıyor. İş kazaları nedeniyle Türkiye’nin yıllık kaybı 7 milyar lira. Bu kazaların yüzde 98’i de önlenebilir kazalardan oluşuyor. Bu tabloyu değiştirmek için harekete geçen hükümet, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı yürürlüğe soktu. Yasanın uygulamaya başlanmasıyla her işletme için iş güvenliği uzmanı zorunlu oluyor. Bu uygulama ile kaza risklerinin önceden tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınarak tehlikelerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Yasa, uzman çalıştırmayan işyerlerine her ay için 5 bin 390 lira ceza kesilmesini öngörüyor.

Yeni istihdam imkânından yararlanmak isteyenler, alacakları eğitimi başarıyla bitirmeleri halinde iş güvenliği uzmanı olmaya hak kazanıyor. Uzmanlardan C sınıfı belgeye sahip olanlar ‘az tehlikeli’, B sınıfı belgeye sahip olanlar ‘az tehlikeli ve tehlikeli’, A sınıfı belgeye sahip olanlar ise ‘bütün tehlike sınıflarında’ yer alan işyerlerinde çalışabilecekler. İş güvenliği uzmanı belgesine sahip olanların, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitimlerine katılması da zorunlu.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NEDİR ? NASIL OLUNUR ?

Bu ortamın hazırlanması için alınması gereken tedbirlere “İş Güvenliği” denir. İş kazaları, çalışma ve iş güvenliği, insani ve toplumsal açıdan üzerinde durulması gereken bir konudur. Aynı zamanda ekonomik yönden çok önemli bir problemdir. Bu nedenle işyerlerinde iş güvenliği uzmanları görevlendirilir.

İş güvenliği uzmanı nedir

İş sağlığı ve iş güvenliği konularında görev yapmak üzere donanım sahibi tüm mühendislik disiplinindekiler iş güvenliği uzmanı olarak görev yapabilir. Üniversitelerin fizik ve kimya bölümlerinden lisans düzeyinde mezun olanlar ile teknik öğretmenler ve iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları iş güvenliği uzmanı olabilir. Mimar veya teknik elemanlar da iş güvenli eğitimleri sonucu sertifika alarak iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilirler.

Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?

Yukarıda bahsi geçen kişiler iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerini veren, Bakanlıkça yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler iş güvenliği uzmanlığı eğitimleri verirler. Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren şirketlerce kurulan ve işletilen kurumlar tarafından düzenlenen eğitimlere katılıp konu hakkında yeterli bilgi ve donanım elde edilir. Daha sonra İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak, ya da yaptırılacak sınavda başarılı olanlar, ÇSGB tarafından düzenlenen iş güvenliği uzmanlığı belgesi alırlar. İs güvenliği uzmanı olmak isteyen mesleki yeterlilikteki kişiler “C sınıfı is güvenliği uzmanı” olarak başlamak zorundadırlar.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA