İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR? KİLO VEREMİYORSANIZ SEBEBİ İNSÜLİN DİRENCİNİZ OLABİLİR…
Az yiyor ama kilo veremiyor, çabuk acıkıyor ve yemek yediğinizde doygunluk hissetmiyorsanız; hele bir de sıklıkla tatlı yeme isteği duyuyorsanız, tüm bunlar insülin direncine işaret ediyor olabilir. Peki insülin direnci nedir? İnsülin direnci belirtileri.
30 Nisan 2018 Pazartesi 11:33
Etnisite, belirli hastalıklar, hormonlar, steroid kullanımı, bazı ilaçlar, Yaşlılık, uyku problemleri, özellikle uyku apnesi, ve sigara içimi gibi nedenlerle ortaya çıkan insülin direnci hakkında bu ayrıntılı haberimizi mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz…
İNSÜLİN NEDİR?
İnsülin, midenin arkasında bulunan bir organ olan pankreasta üretilen bir hormondur. Pankreas adacık denilen hücre kümelerini içerir. Adacıklardaki beta hücreleri insülin yapar ve onu kanın içine bırakır.
İnsülin metabolizmada önemli bir rol oynar; vücudun enerji için sindirilmiş gıda kullandığı yol. Sindirim sistemi, birçok gıdada bulunan şeker ve nişastaları glikoza dönüştürür. Glikoz, kan dolaşımına giren bir şeker türüdür. İnsülin yardımıyla, vücuttaki hücreler glikozu emer ve enerji için kullanır.
İNSÜLİN DİRENCİ İLE NE OLUR?
İnsülin direncinde kas, yağ ve karaciğer hücreleri insüline uygun şekilde tepki vermez ve bu nedenle kan dolaşımından glikozu kolayca ememez. Sonuç olarak, vücudun glikoz hücrelere girmesine yardımcı olmak için daha yüksek insülin seviyelerine ihtiyacı vardır.
Pankreastaki beta hücreleri, daha fazla üreterek insülin için bu artan talebe ayak uydurmaya çalışır. Beta hücreleri, insülin direncinin üstesinden gelmek için yeterli insülin üretebildiği sürece, kan şekeri seviyeleri sağlıklı aralıkta kalır.
Zamanla, insülin direnci tip 2 diyabet ve prediyabet hastalığına yol açabilir. Çünkü beta hücreler vücudun insüline olan artan gereksinimini karşılayamaz. Yeterli insülin olmaksızın, kan şekerinde fazla glukoz oluşur, bu da diyabet, prediyabet ve diğer ciddi sağlık bozukluklarına yol açar.
İNSÜLİN DİRENCİNİN NEDENLERİ
İnsülin direncinin kesin nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, bilim adamları insülin direncine en çok katkıda bulunanların aşırı kilo ve fiziksel hareketsizlik olduğunu düşünmektedir.
Aşırı kilo: Bazı uzmanlar obezitenin, özellikle de bel çevresindeki aşırı yağın, insülin direncinin birincil sebebi olduğuna inanırlar. Bilim adamları, yağ dokusunun sadece enerji depolama olarak çalıştığını düşündüler. Ancak, çalışmalar, göbek yağının, insülin direnci, yüksek tansiyon, dengesiz kolesterol ve kardiyovasküler hastalık (CVD) gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen hormonlar ve diğer maddeler ürettiğini göstermiştir.
Göbek yağı, vücutta kronik veya uzun süreli iltihapların gelişmesinde rol oynar. Kronik iltihaplanma, herhangi bir belirti veya semptom olmaksızın zamanla vücuda zarar verebilir. Bilim adamları, yağ dokusundaki karmaşık etkileşimlerin, bölgeye immün hücrelerini çektiğini ve düşük seviyeli kronik inflamasyonu tetiklediğini bulmuşlardır. Bu inflamasyon, insülin direnci, tip 2 diyabet ve CVD’nin gelişimine katkıda bulunabilir. Çalışmalar, kilo kaybının insülin direncini azaltabildiğini ve tip 2 diyabetin önlenmesini veya geciktirilebileceğini göstermektedir.
Fiziksel Hareketsizlik: Birçok çalışma, fiziksel inaktivitenin genellikle tip 2 diyabetlere yol açan insülin direnciyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Vücutta, kas tarafından diğer dokulardan daha fazla glikoz kullanılır. Normalde aktif kaslar depolanmış glikozu enerji için yakar ve kan glikoz seviyelerini dengede tutarak kan dolaşımından alınan glikoz ile rezervlerini yeniden doldurur.
Çalışmalar, egzersiz yaptıktan sonra kasların insüline karşı daha duyarlı olduğunu, insülin direncini tersine çevirdiğini ve kan glukoz düzeylerini düşürdüğünü göstermektedir. Egzersiz ayrıca kasların insüline ihtiyaç duymadan daha fazla glikoz emmesine yardımcı olur.
Diğer nedenler: Diğer insülin direnci nedenleri arasında etnisite, belirli hastalıklar, hormonlar, steroid kullanımı, bazı ilaçlar, yaşlılık, uyku problemleri, özellikle uyku apnesi ve sigara içimi.
İNSÜLİN DİRENCİNİN BELİRTİLERİ
Diyabet gelişmemişse, insülin direnci normal olarak herhangi bir semptom göstermez.
– Akantoz nigrikanları: Bazen, insülin direnci olan bireylerde akantoz nigrikalı denilen bir durum gelişebilir. Durum kasık, koltuk altı ve boyun arkası üzerinde gelişen koyu lekeler ile anlaşılır
– Polikistik over sendromu (üreme döneminde kadınlarda görülen hormonal bir hastalık) (PKOS): Bu bir endokrin hastalığıdır. Yüksek insülin seviyeleri PKOS semptomlarını kötüleştirebilir.
– Kandaki yüksek düzeydeki insülin, ayrıca diyabetin varlığı olmadan bile, kalp hastalığı gibi vasküler hastalık riskinin artmasıyla ilişkilidir.
– Prediyazis, prediyabet sırasında vücudun direncini aşmak ve kan şekeri seviyesini düşürmek için yeterli insülinin salınması için fazla mesai yapar.
– Zamanla, pankreasın insülin salma yeteneği azalmaya başlar, bu da tip 2 diyabetin gelişmesine yol açar.
– Prediyabet geliştiğinde, insülin direncinin artmış kan şekerine katkıda bulunduğu varsayılır ve sorunun bir parçası olarak kalır.
– Aslında, insülin direnci, pankreastan insülin salgılanmasının yanı sıra tip 2 diyabetin önemli bir parçası olmaya devam etmektedir.
Diyabet belirtileri şunlardır:
– Artan susuzluk ve / veya açlık
– İdrara çıkma ihtiyacında artış
– Yorgunluk
– Bulanık görme
– İyileşmeyen kesikler veya yaralar
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ve Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci ile bir araya geldi.21 Kasım 2024 Perşembe 18:38SAĞLIK BAKANLIĞI
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine ilişkin, "Çeteyi ortaya çıkartan, onu takiple delillendiren, bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir? Onları yakalattığımız için mi?" ifadesini kullandı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:53KONGRE VE KONFERANSLAR
- Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendiDünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2. Uluslararası Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 17:38DİYABET
- Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladıEdirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, 112 Acil Sağlık Merkezinin 10 ayda 54 bin çağrı cevapladığını belirtti.21 Kasım 2024 Perşembe 17:23SAĞLIK BAKANLIĞI
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması sanık savunmalarıyla sürüyor.21 Kasım 2024 Perşembe 17:18BASIN HABERLERİ
- Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendiBeypazarı'nda "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla "Ağız ve Diş Sağlığı Semineri" gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldüMuğla'nın Seydikemer ilçesinde ambulansın çarptığı kişi hayatını kaybetti.21 Kasım 2024 Perşembe 16:43BASIN HABERLERİ
- Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetindeVan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk sahibi olmak isteyenlere hizmet vermek amacıyla kurulan Tüp Bebek Merkezinde ilk aşılama çalışması yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:33SAĞLIK BAKANLIĞI
- Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendiMedipol Sağlık Grubunca düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Festivali'nde, ağız ve diş sağlığının önemi vurgulandı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:23AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel