22 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya18°C
  • İzmir13°C

'İNME SONRASI FİZİK TEDAVİ İHMAL EDİLMEMELİ'

Prof. Dr. Canan Çelik, "Hasta stabil olduğunda rehabilitasyon programına başlanır. Tedavide egzersizlerin yeri önemlidir" dedi.

'İnme sonrası fizik tedavi ihmal edilmemeli'

22 Kasım 2015 Pazar 22:46

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Çelik, inme geçiren hastaya rehabilitasyon programı ve egzersiz uygulanmasının önemine işaret ederek "Hastaların çoğu başlangıçta yürüyemezken yüzde 54-80'i ilk 3 ayda baston veya yürüme cihazı ile yürüyebiliyor" dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inmenin, "Beyin damar yapılarında tıkanma veya kanama nedeniyle ani gelişen kalıcı nörolojik hasar" olarak tanımlandığını söyledi.

İnme sonrası sıklıkla hastanın vücudunun bir bölümünde felç, yürüyememe, kol ya da ellerde güçsüzlük ortaya çıkabildiğini vurgulayan Çelik, "Çoğunlukla kol, bacağa göre daha çok etkilenmiştir. Konuşma, anlama bozuklukları, yutma, duyu ve algı problemleri, idrar yapma ile ilgili sorunlar gelişebilir. Erkeklerde daha sık görülmektedir" diye konuştu.

Çelik, inmenin, kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü ölüm nedeni olduğunu dile getirerek şu bilgileri aktardı:

"Yaş, cinsiyet, ırk ve aile öyküsü değiştirilemeyen risk faktörleridir. Hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, kan kolesterolü ve kan yağlarının yüksekliği, sigara kullanımı, kötü beslenme alışkanlıkları, obezite ve hareketsiz yaşam, inme hastalığına neden olan diğer risk faktörleri arasında kabul edilmektedir. Kan basıncı yükseldikçe risk artmaktadır."

İnmenin önlenmesinde sigaradan uzak durulması, kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme alışkanlığının önemine işaret eden Çelik, "Günde ortalama 1,5-2 litre sıvı alınması, haftada 3-5 gün 30-60 dakika yürüyüş yapılması, varsa yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve şeker hastalığının tedavi edilmesi, ilaçların düzenli kullanımı, gerekiyorsa kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, kan kolesterolü ve yağlarının hedeflenen düzeye indirilmesi önemlidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Çelik, hastaların erken evrede nöroloji uzmanı, akut dönem sonrasında ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı tarafından takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Hasta stabil olduğunda rehabilitasyon programına başlanır. Tedavide egzersizlerin yeri önemlidir. Ayrıca elektriksel uyarı veren cihazlar, biyo-geribildirim yöntemleri, sanal gerçeklik tedavileri, yeniden öğrenme teknikleri, ayna tedavisi, robotik cihazlar ve bilgisayar sistemleri kullanılmaktadır" dedi.

Rehabilitasyon programı sayesinde hastaların büyük bölümünde ilerleme kaydedilebildiğini bildiren Çelik, "Hastaların çoğu başlangıçta yürüyemezken yüzde 54-80'i ilk 3 ayda baston veya yürüme cihazı ile yürüyebiliyor" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Çelik, tedavide yaş, eşlik eden hastalıklar, psiko-sosyal faktörler ve aile desteğinin önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA