22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya20°C
  • İzmir21°C

IMF HEYETİNDEN SGK’YA ZİYARET

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca: "2040-2050’li yıllara geldiğimizde Türkiye’nin demografik yapısı OECD ülkeleri gibi olacak" dedi.

IMF Heyetinden SGK’ya Ziyaret

30 Mayıs 2014 Cuma 18:46

IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis sosyal güvenlik uygulamalarındaki gelişmeler konusunda bilgi alış verişinde bulunmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumunu ziyaret etti.

Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca ziyaret esnasında yaptığı konuşmada, Türkiye’de sosyal güvenlik bilincinin ilk olarak 1950’de oluşmaya başladığını anlatarak, SGK’nın son yıllarda önemli reformlar yaptığına dikkati çekti.

"Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Konusunda Toplumdan Ciddi Anlamda Destek Görmekteyiz, Günümüzde Toplumun SGK’ya Bakış Açısı Çok Değişti"

Kuruca, SGK olarak kayıt dışı istihdamla ilgili kararları ciddi şekilde uyguladıklarını vurgulayarak, “Kayıt dışı istihdamda önemli bir düşüş var, amacımız kayıt dışı istihdamı en aza indirmek, kayıt dışı istihdamla mücadelede ise toplumdan ciddi anlamda destek görmekteyiz, günümüzde toplumun SGK’ya bakış açısı çok değişti” diye konuştu.

Başkan Yardımcısı Kuruca, kayıt dışı istihdamla ilgili SGK’nın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini söyledi.

"Kayıt Dışı İstihdamın Ne Olduğu Bilincine Varan ve Bize Destek Veren Vatandaşlarımız Reformları Gerçekleştirmemizi Kolaylaştırıyor"

Kayıt dışı istihdamla mücadelede halk desteğinin çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Yardımcısı Kuruca, kayıt dışı istihdamın bilincine varan ve kendilerine destek veren vatandaşların reformları gerçekleştirmeyi kolaylaştırdığını ifade etti.

Kayıt dışı istihdamla mücadele etmek için daire başkanlığı oluşturduklarını da ifade eden Kuruca, “Kamudan gelen bilgileri analiz edip sorunları gidermeye çalıştık. Bunun yanında kurumun denetim yapısını yeniden organize ettik. Bu anlamda da Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı oluşturduk” dedi.

Türkiye’nin 81 ilinde SGK’nın denetmenlerinin bulunması, bunun yanında Alo 170 İletişim Merkezinin kurulmasıyla sorunların ve şikâyetlerin daha hızlı bir şekilde kendilerine ulaştığını ve sorunları daha çabuk çözdüklerini belirten Kuruca, reformları gerçekleştirirken kamuoyundan ve basından ciddi destek aldıklarını kaydetti.

"Kalifiye Elemanların Vasıfsız Olarak Gösterilmesini Engellemek İçin Mesleki Kodları Ortaya Çıkardık"

Başkan Yardımcısı Kuruca, Türkiye’de gerçekleştirdikleri reformlar çerçevesinde mesleki kod uygulamasını başlattıklarını belirterek, “Vasıfsız işçiler asgari ücretle çalışmaktadır. Bu yüzden kalifiye elemanların, vasıfsız olarak gösterilmesini engellemek için mesleki kodları ortaya çıkardık. Her meslek dalına vasıflı ve vasıfsız olarak farklı kodlar verdik ve bu kodlar sayesinde çalışanların maaşlarının vasfına oranla yatırılmasını sağladık” ifadesini kullandı.

"2040-2050’li Yıllara Geldiğimizde Türkiye’nin Demografik Yapısı OECD Ülkeleri Gibi Olacak"

Türkiye’nin bugünkü demografik yapısı hakkında konuşan Kuruca, sosyal güvenlikle ilgili yapılacak çalışmalarda demografik özelliklerin çok önemli olduğunu ve gelecekte oluşacak nüfus yapısının dikkate alınarak bir yol haritası çizmeleri gerektiğinin altını çizerek “2040-2050’li yıllara geldiğimizde Türkiye’nin demografik yapısı OECD ülkeleri gibi olacak” dedi.

IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis ise, Türkiye’de gördükleri ilgiden ve sosyal güvenlik uygulamaları hakkında edindikleri bilgilerden memnun olduklarını ifade ederek, Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine teşekkür etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA