22 Aralık 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa7°C
  • Antalya17°C
  • İzmir13°C

İLERİ EVRE MEME KANSERİ HASTALARI İÇİN PSİKOLOJİK DESTEK

Metastatik Meme Kanseri (mMK) Farkındalık ve Hasta Psikolojik Destek Projesi sayesinde metastatik meme kanserli hastalar uzman psikologlardan ücretsiz olarak yardım alabilecek.

İleri evre meme kanseri hastaları için psikolojik destek

28 Haziran 2018 Perşembe 11:07

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), Europa Donna Hasta Derneği ve Pfizer Onkoloji'nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen Metastatik Meme Kanseri (mMK) Farkındalık ve Hasta Psikolojik Destek Projesi sayesinde metastatik meme kanserli hastalar uzman psikologlardan ücretsiz olarak yardım alabilecek. Uzman bir psikologdan randevu almak için hastaların“0530 969 39 33” numaralı Psikolojik Destek Randevu Hattı'nı araması yeterli olacak. Hastaların psikolog ile yapacağı ilk görüşme sonrasında, ihtiyaçları doğrultusunda beş seansa kadar ücretsiz görüşme imkanı sağlanacak.

Metastatik meme kanserli kadınların psikososyal destek ihtiyacından yola çıkan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Europadonna Hasta Derneği ve Pfizer Onkoloji'nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen ve  uzman psikologların yer aldığı Metastatik Meme Kanseri (mMK) Farkındalık ve Hasta Psikolojik Destek Projesi, meme kanserinin en ileri evresinde, ağır bir duygusal yük altında yaşayan metastatik meme kanserli kadınların bu yükünü paylaşarak hafifletmek, içinde bulundukları depresyon ve olumsuz duygularla mücadelede ihtiyaç duydukları psikolojik ve sosyal desteği sağlamayı hedefliyor. Pilot olarak İstanbul'da uygulamaya konan proje, toplum ve hatta hasta yakınları tarafından psikolojik etkileri tam olarak anlaşılamadığı bilinen metastatik meme kanseri ile ilgili farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

Metastatik meme kanseri hastaları için psikolojik destek hattı
Europa Donna'nın önderliğinde, uzman psikologların yer aldığı bir psikolojik danışmanlık merkezinde bu iş için TTOD tarafından da onaylanmış iki psikolog projeye destek verecek. Hastalar “0530 969 39 33” numaralı Psikolojik Destek Randevu Hattı'nı arayarak uzman bir psikologdan randevu alabilecek. Hastaların psikolog ile yapacağı ilk görüşme sonrası hastanın ihtiyaçları doğrultusunda beş seansa kadar ücretsiz görüşme imkanı sağlanabilecek. Görüşmeler yüz yüze psikolojik destek kliniğinde gerçekleşecek.

Metastatik meme kanseri birlikte yaşanabilen kronik bir hastalık haline getirilebilir
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, metastatik meme kanseri hakkında şu istatistiksel bilgileri verdi: “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Tıbbi onkoloji kliniklerindeki toplam kanser hastalarının yaklaşık %20-25'ini meme kanseri hastaları oluşturur. Yaklaşık olarak her yıl 100.000 kişide 40 kişi meme kanseri tanısı alıyor. Neyse ki bunların ancak yüzde 10-15'i başlangıçta metastatik olarak başvuruyor. İnsanların bu konudaki farkındalıklarının artması ve tarama yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte hastalarımızın %85'i erken evrede tanı alabiliyor. Yalnızca %15'lik kısmı metastatik evrede geliyor. Bu oran, benim mesleki hayatıma başladığım 15-20 yıl öncesinde %30-40'lar civarındaydı. Bu güzel bir gelişme. Metastatik meme kanseri dediğimizde, kronik bir hastalıktan bahsediyoruz. Tedavilerle bu hastalığın ilerlemesini, vücudun başka yerlerine zarar vermesini geciktirebilir, belli bir süreliğine önleyebiliriz ama hastalığın tamamen yok olması daha zor bir olasılık. Ancak tedavilerle bunu, birlikte yaşanabilir bir hastalık haline getirebiliriz.”

Kanser tedavisi disiplinler arası bir yaklaşım gerektirir
Kanser tedavisi sürecinin sadece hekimlerin dahil olmadığı disiplinler arası bir yaklaşım gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Mahmut Gümüş şunları söyledi: “Bu sürece hastalar, hekimler, hemşireler, eczacılar, psikologlar, beslenme ve sosyal hizmet uzmanları da dahil olmalıdır. Bunların dışında hastalarının beslenmesi, psikolojisi, sosyal durumları ile ilgili destek de tedavinin bir parçası olarak düşünülmelidir. Hastalarımızı zor zamanlarda psikolojik anlamda desteklemenin önemli olduğu artık hepimizin bildiği bir şey. Biz de bu konuda bir şeyler yapalım istedik. Bu proje sayesinde hastalarımız doktorların önerileri ve kendi istekleriyle, bu numaraları diledikleri zaman arayarak buradaki psikologlardan danışmanlık hizmeti alabilmekteler. Bu danışmanlık hizmeti neticesinde ortaya çıkan sonuçlar daha sonra hastamızın tedavisini üstlenen onkolog ile paylaşılıp, psikiyatrik veya ileri destek gerektiren durumlar varsa hastalarımızın bu imkanlara kavuşması sağlanıyor. Bu çalışmaya bir pilot proje diyebiliriz. Buradan alacağımız olumlu sonuçlar, daha sonra bu projenin büyük ve daha geniş kapsamlı bir proje haline getirebilmesi noktasında bize yol gösterecek.”

Metastatik meme kanseri hastaları yalnız değildir
Europa Donna Türkiye Başkanı Violet Aroyo şöyle konuştu: “En büyük zorluk, hastaların tedavide kullanmaları gereken ilaçlara kolayca erişememeleri. Psikolojik olarak kendilerini yalnız ve çaresiz hissettikleri için bu konuda destek bekliyorlar ve daha kolay tedavi olanaklarının sağlanmasını istiyorlar. Ayrıca çevrelerindeki insanların ve tedavi ekibinin hastalığın tekrarlamasından dolayı umutsuzluğa kapılmayıp onlara tam destek olmasını istiyorlar. Bizler bu projeyle ileri evre meme kanserli hastalarımızın tedavileri sırasında yanlarında olup destek olmaya çalışıyoruz. Tedavi sürecinde hastaların yaşadığı sorunların daha kolay atlatılabilmesi için onlara psikolojik destek vermeye, tedavi hakkında bilgilendirme yapmaya ve yalnız olmadıklarını, her zaman yanlarında olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz. Bu konuda çeşitli bilgilendirme ve destek toplantıları yapıyoruz. Metastatik meme kanseri hastaları yalnız değildir. Bu durumdaki kadınlara yardımcı olmak üzere özel eğitim almış birçok kişi var. Bu kişiler hastaların, metastatik meme kanserinin zorluklarıyla basa çıkması için yardımcı olabilir.”

Psikolojik destek, hastalıkla baş etmeyi kolaylaştırabilir
Persona Life Eğitim Hizmetleri ve Danışmanlık Merkezi'nden klinik psikolog Rahel Layiktez metastatik meme kanserinin psikolojik yönü hakkında şunları söyledi: “Kanser teşhisi almış bireylerin bazılarında başa çıkabilme becerilerinin azaldığı, başkalarına bağımlılıklarının arttığı ve aile, iş ve sosyal hayatlarında dengeyi korumakta zorlandıkları gözlenmektedir. Kanser hastaları yalnızlık, terk edilmişlik veya desteksiz bırakılma hislerine kapılabilir. Eğer kanser hastaları gündelik işlevselliğini bozacak kadar yoğun kaygılar ve üzüntüler yaşıyor ise, profesyonel anlamda psikolojik destek alması kişinin sağlıklı baş etme mekanizmalarını güçlendirecektir. Metastatik meme kanseri (mMK) teşhisi aldıktan sonra, hastaların iyi hissetmek ve hayatın kontrolünü ellerinde tutmak için yapabileceği çok şey var. Metastatik meme kanseri olan birçok kadın, hayati durumlarından bağımsız olarak, bir psiko-onkolog ile veya danışmanla konuşarak kendini daha iyi hissedebiliyor. İlk adım doktora ve bakım ekibine duygusal destek alınabilecek kişileri sormak olmalı. Bu, tedavinin önemli bir parçasıdır. Profesyonel destek almak, hastanın zayıf değil, aksine güçlü olduğunu ve kendine yardım etmek istediğini gösterir.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA