26 Aralık 2024
  • Ankara8°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa11°C
  • Antalya8°C
  • İzmir14°C

İLAÇTA REKABET ARTTI, KİRALIK TIBBÎ MÜMESSİLLER EL ÜSTÜNDE TUTULUYOR

Türkiye'de ilaç sektörü 9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Firmalar her geçen yıl büyüyen pazardan daha fazla pay kapmak için birbiriyle yarışıyor. Rekabet daha çok tıbbi mümessiller satış temsilcisi aracılığıyla yürütülüyor.

İlaçta rekabet arttı, kiralık tıbbî mümessiller el üstünde tutuluyor

15 Ekim 2007 Pazartesi 00:19

Türkiye'de ilaç sektörü 9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Firmalar her geçen yıl büyüyen pazardan daha fazla pay kapmak için birbiriyle yarışıyor. Rekabet daha çok tıbbi mümessiller satış temsilcisi aracılığıyla yürütülüyor. Hastaneleri gezen mümessiller, doktorları reçetelerine kendi ilaçlarını yazmaları için ikna etmeye çalışıyor. Rekabet arttıkça firmaların ürün tanıtım yöntemleri de değişmeye başladı. Türkiye'de yatırım yapan bir Amerikan şirketi, ilaç firmalarına kiralık tıbbi mümessil sağlıyor. İnnovex adlı firmanın Türkiye'ye geldiğini duyan bazı ilaç firmaları da yatırım için sıraya girdi. 51 ülkede faaliyet gösteren İnnovex'in 17 bin 200 çalışanı bulunuyor.

Amerika, Avrupa ve Japonya'da hizmet veren ilaç firmaları artık kendi bünyelerinde tıbbi mümessil çalıştırmıyor. Bunun yerine klinik araştırma, pazarlama ve satış konularında hizmet veren uzman firmalar tercih ediliyor. Bazı ilaç firmaları yerel satış organizasyonu sağlayan firmalarla çalışırken, Pfizer, Novartis, Merck Sharp ve Glaxo Smith Kline gibi ilk 20 şirket İnnovex'ten hizmet alıyor. Ancak Türkiye'de firmalar hekimlere kendi bünyelerinde çalıştırdıkları mümessillerle ulaşıyor. Halen Türkiye'de ilaç sektöründe yaklaşık 20 bin satış temsilcisi çalışıyor. İnnovex birkaç yıl içinde pazarın yüzde 20'sini hedefliyor.

İnnovex Başkan Yardımcısı Justin Van Gennep, firmaların mümessil ihtiyacını karşılamak amacıyla ilk etapta 1000 kişiyi işe alacaklarını söyledi. Uzun bir pazar araştırması yaptıktan sonra Türkiye'ye gelmeye karar verdiklerini belirten Gennep, Türk ilaç pazarının 2010 yılında dünyada ilk 10 pazar arasına gireceğini aktardı. Bu açıdan önemli bir potansiyel gördüklerini ifade ederek, "Türkiye'nin gelişen bir ekonomisi var. Sağlığa da devlet bütçesinden daha fazla pay ayrılmaya başlandı. Biz de böyle bir dönemde ilaç firmalarına profesyonel destek sağlayacağız." diye konuştu. Kısa bir süre geçmesine rağmen isminin açıklanmasını istemeyen büyük bir ilaç firmasıyla anlaşma yaptıklarını dile getiren Justin Van Gennep, başka şirketlerle de temas halinde olduklarını kaydetti. İnnovex Başkan Yardımcısı Gennep, ilaç sektöründe uzman şirketlerin yabancı sermayeyi cesaretlendirdiğini düşünüyor. Büyük bir ilaç firmasının Türkiye'ye gelmek istediği bilgisini veren Gennep, "Artık şirketler, gidecekleri ülkede vakit kaybetmek istemiyor. Bizimle irtibata geçen ilaç firması da bir an önce yatırımı gerçekleştirmek istiyor." dedi. İnnovex ve benzeri firmalar sayesinde kritik engellerin asgari seviyeye ineceğini bildiren Gennep, yatırımcılara verdikleri destek hakkında ise şunları söyledi: "İlaç firmalarıyla proje içeriğini görüşüyoruz. Onlar bizden neler istediklerini belirtiyor, biz de bu doğrultuda elemanların seçimini, işe yerleştirmelerini yapıyoruz. İstihdamda tercihimizi öncelikle tecrübeli elemanlardan yana kullanacağız."

'Ahlaklı şirketler bizim için önemli'

Dişçilik, medikal cihazlar ve sarf malzemeleri alanında da faaliyetleri bulunan İnnovex yetkilileri, etik değerlere uyan firmalarla çalışmaya özen gösterdiklerini ifade ediyor. Tıp alanında 'etik değer' olarak tabir edilen kuralları da bazı ülkelerde Sağlık Bakanlığı, Amerika'da ise Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) belirliyor. Etik değerlere büyük önem verdiklerini vurgulayan Justin Van Gennep, satış danışmanlığı dışında hastaları bilgilendirici faaliyetler de yürüttüklerini anlattı. Bu amaçla şirket bünyesinde hemşirelere de yer verdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA