23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

İLAÇLARDAN SONRA TIBBİ CİHAZLARA DA "KAREKOD"LU TAKİP GELİYOR

Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle hazırlanacak yazılım sistemi sayesinde Türkiye'deki tıbbi cihazların üretim, satış ve kullanım aşamaları, İlaç Takip Sistemi'ndeki "karekod" uygulamasına benzer yöntemle izlenebilecek.

İlaçlardan sonra tıbbi cihazlara da "karekod"lu takip geliyor

06 Eylül 2015 Pazar 12:12

FATMA KALAY / FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Türkiye'deki tıbbi cihazların üretim, satış ve kullanım aşamaları, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilecek yazılım aracılığıyla İlaç Takip Sistemi'ndeki "karekod" uygulamasına benzer yöntemle izlenebilecek.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Özkan Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıbbi cihazların takibi için Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle çalışma başlattıklarını söyledi.

Ünal, "Çalışma, yüzde 40 civarında tamamlandı. 1-2 yıl daha çalışmalar devam edecek. Hangi tıbbi cihaz nerede üretildi, nerede satıldı, kimin üzerinde kullanıldığının görüldüğü bir takip sistemi oluşturulması düşünülüyor" dedi.

Türkiye'de bugün kaç tıbbi cihaz bulunduğunun bilinmediğine dikkati çeken Ünal, şöyle devam etti:

"Bu, oluşturulursa üretim açısından kullanılan tıbbi cihaz envanteri Türkiye bazında sayıyla, hangi marka, model, kim üzerinde kullanılmış, hepsi web ortamında kurumumuzca görülebilecek. Kaçak, sahte bir cihaz varsa bunlar tespit edilmiş olacak. Bir şikayet geldiğinde bu tıbbi cihazın bütün özelliklerine ulaşılabilecek. Bu çalışmanın 2016 yılı sonunda biteceğini ümit ediyorum."

- "Kayıtsız cihaz olmayacak"

Takibin, İlaç Takip Sistemi'ndeki gibi "karekod" ya da benzeri uygulamayla sağlanacağını kaydeden Ünal, sistemin oturduğunu, tıbbi cihazlarda da aynı yöntemin uygulanabileceğini söyledi.

Ünal, çok küçük tıbbi cihazların takibinin zor olabileceğini ancak bu sıkıntının da aşılması yönünde çalışıldığını belirterek, bütün tıbbi cihazların takip edilmesini hedeflediklerini vurguladı.

- "Bu sistem, dünyada ilk olacak"

Ünal, Türkiye'de tıbbi cihaz anlamında hem cins hem de model bazında ellerinde veri bulunmadığını söyledi.

"Gümrükten bir tıbbi cihaz girdiğinde kayda girmiş olacak" diyen Ünal, şu bilgiyi paylaştı:

"Böylece kayıtsız cihaz kalmayacak. Bir hastaya hangi malzeme takılmış, hastanın üzerinde ne kadar kalmış, ne kadar zaman sonra cihaz çıkartılmış, bu bilgilere ulaşılabilecek. Diyelim, bir tıbbi cihaz takıldıktan bir yıl sonra çıkarılıyor. Bu cihazda bir sorun olup olmadığı araştırılacak, sorun ortaya dökülebilecek ama şu anda bu, çok kontrollü bir alan değil. Milyonlarca tıbbi cihaz olduğu için tek tek tespit edebilmek kişisel olarak mümkün değil ama web ortamında bunu yapmaya çalışmak mümkün."

Sistemin dünyada henüz örneği bulunmadığına dikkati çeken Ünal, "Bu sistem, dünyada bile henüz kurulmuş değil. O yüzden temkinli konuşuyorum. Dünyada ilk olacak. Bir aksilik olmazsa ilaç takip sisteminde başarılmış bu sistemin tıbbi cihazda da başarılı olacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Ünal, sistem sayesinde sorunlu tıbbi cihazların üretim ve satışının durdurulmasının mümkün hale gelebileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
SON DAKİKA