24 Kasım 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa4°C
  • Antalya10°C
  • İzmir7°C

İLAÇ SEKTÖRÜ 2014 RAPORUNU AÇIKLADI

Türkiye İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), son 5 yıldır uygulanan fiyat ve geri ödeme politikalarının, kamu ilaç harcamalarını reel olarak yüzde 26,2 düşürürken, ilaç sektöründe ciddi kayıplara yol açtığını bildirdi.

İlaç sektörü 2014 raporunu açıkladı

06 Mayıs 2015 Çarşamba 14:15

Sendika, "Bu gelişmeler çerçevesinde, stratejik öneme sahip ilaçendüstrimizi üretime, Ar-Ge'ye ve ihracata yöneltecek, gelişimini destekleyecek istikrarlı bir ilaç politikası oluşturulmasının gerekliliği açıktır. İlaç bütçeleri endüstrinin sürdürülebilirliğini destekleyecek şekilde belirlenmeli ve tasarrufa yönelik düzenlemelerde artık fiyat odaklı tedbirlerden vazgeçilmelidir" önerisinde bulundu.

YILLIK İLAÇ SEKTÖRÜ RAPORU AÇIKLANDI

İEİS'in hazırladığı "Türkiye İlaç Sektörü 2014" raporu açıklandı. Türkiye ilaç endüstrisinin sahip olduğu köklü geçmişi, uzun yıllara dayanan üretim kültürü, yüksek katma değer ve ileri teknolojiye dayanan yapısı, deneyimli insan gücü ve ihracat potansiyeliyle, ülkenin 2023 hedeflerine ulaşmasına önemli katkıda bulunacak stratejik sektörlerden biri olduğu belirtilen raporda son beş yılda önemli değişimler yaşandığı kaydedildi.

2009 yılı sonunda, kamu otoritesinin tasarruf tedbirleri kapsamında, global bütçe uygulamasına geçildiği, yıllar içinde sunulan sağlık hizmetinin kapsamı ve kalitesi ile örtüşmeyen ilaç bütçelerinin doğal olarak aşıldığı, her aşımda ek fiyat düşüşlerine ve iskonto artışlarına başvurulduğu belirtilen raporda Türkiye'de ilaç fiyatlarını belirlemekte dönüşüm kuru olarak kullanılan dönemsel Avro değerinin, mevzuatta belirlenen şartlar gerçekleştiği halde Nisan 2009'dan bu yana 1,9595 TL'de sabit tutulduğu hatırlatıldı. Endüstrinin sadece dönemsel Avro değerinin güncellenmemesi nedeniyle kamuya aktardığı tutarın 2014 itibariyle 19 milyar TL'yi aştığı belirtildi. Raporda yer alan değerlendirmelerden bir bölümü şöyle:

"Söz konusu politikalarla, 5 yıllık dönemde, toplam pazar, kutu ölçeğinde yüzde 22,1 büyürken tutar ölçeğinde reel olarak yüzde 23,1 azalmıştır. 5 senede ortalama ilaç fiyatları reel bazda yüzde 37 gerilemiştir.

-İthal ürünler özellikle kutu bazında pazar payını ciddi oranda artırmış, bu ürünler son 5 yılda yüzde 47 büyürken, yurt içinde üretilen ürünlerin büyüme oranı yüzde 15'te kalmıştır.

-Uygulanan düşük fiyat politikaları, son dönemde hem ilaç ihracatının hızının azalmasında hem de ithalat artışında rol oynayan önemli faktörlerden birisi olmuştur.

-Son 5 senedir uygulanan fiyat ve geri ödeme politikaları, kamu ilaç harcamalarını reel olarak yüzde 26,2 düşürürken, ilaç sektöründe ciddi kayıplara yol açmış, sektörün gelişimini sekteye uğratacak bir niteliğe bürünmüştür. Bu süreçte, imalat sanayi ile diğer sanayi kolları gelişimlerini sürdürürken, ilaç endüstrisinin net satışları reel olarak yüzde 32 gerilemiş, faaliyet karlılığı yarı yarıya azalmış, endüstri konsolide olarak zarar etmiş ve bunun sonucunda özkaynakları erimiştir.

-Bu gelişmeler çerçevesinde, stratejik öneme sahip ilaç endüstrimizi üretime, Ar-Ge'ye ve ihracata yöneltecek, gelişimini destekleyecek istikrarlı bir ilaç politikası oluşturulmasının gerekliliği açıktır. İlaç bütçeleri endüstrinin sürdürülebilirliğini destekleyecek şekilde belirlenmeli ve tasarrufa yönelik düzenlemelerde artık fiyat odaklı tedbirlerden vazgeçilmelidir." (ANKA)

Yorumlar
SON DAKİKA