İLAÇ İSRAFINA SON
İlaç israfını önlemek amacıyla anaokulundan başlayarak asker ocağına kadar her yerde 'akılcı ilaç' eğitimi verilecek. Bilinçsiz ilaç kullanımını önleyecek eğitimler sayesinde sağlık harcamalarında büyük tasarruf hedefleniyor.
05 Ekim 2016 Çarşamba 08:51
Ayşegül Kahvecioğlu - Mithat Yurdakul
Tasarruflarını büyütmek isteyen Türkiye'nin en önemli hedeflerinden birisi de sağlık harcamalarını akılcı hale getirmek. Özellikle akılcı ilaç kullanımı (AİK) için çocuktan askere kadar özel eğitim verilecek.
Sağlık harcamalarında tasarruf kapsamında, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da gündeme gelen konulardan birisi ilaç, tıbbi cihaz ve tedavi harcamalarının akılcı hale getirilmesi oldu. Burada da öne çıkan başlık ilaç. Sağlık Bakanlığı'nın da bir süredir özel önem verdiği çalışma kapsamında şu önlemler alınacak:
Eczacılara eğitim
- Aile hekimleri 2. aşama uyum eğitimi sonrasında da eğitim almaya devam edecek.
- Türkiye'deki tüm tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinin lisans programlarının müfredatlarına "akılcı ilaç kullanımı" ile ilgili ders veya staj programı eklenecek ve programın içeriği desteklenecek. Bunun yanısıra Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı'nda (DUS) akılcı ilaç kullanımı ile ilgili soruların yer alması sağlanacak.
- Eczacılık fakültelerinde yüksek lisans, doktora bitirme tezlerinde AİK ile ilgili araştırmaların yapılması teşvik edilecek.
- E-reçete sistemi ile koordineli çalışan, ilaçların yan etki ve etkileşimleriyle ilgili uyarı verebilen altyapının geliştirilmesi sağlanacak.
- Göğüs hastalıklarının, psikiyatrik hastalıkların, geriatrik hasta gruplarının tedavisinde kullanılan ilaçların akılcı kullanımının sağlanması amacıyla çalışmalar yapılacak.
- Eczanelerde e-reçetenin barkodu okutulduktan sonra reçetenin üzerindeki tüm ilaçların adı, dozu, kullanımı ile ilgili özel talimatlar gibi bilgilerinin etiket olarak çıkması ve ilaç kutusunun üzerine yapıştırılması işlemleri yapılacak.
- Tüm serbest eczacılara yönelik meslek içi eğitim programları planlanacak ve uygulanacak.
- Tüm yardımcı sağlık personeli yetiştiren lise, yüksek okul ve fakültelerinin ön lisans, lisans, lisans üstü ve doktora eğitim programlarının müfredatlarında "akılcı ilaç kullanımı" ile ilgili ders veya staj programı eklenecek.
Askere AİK eğitimi
- Milli Savunma Bakanlığı ile ortak projeler geliştirilecek ve akılcı ilaç kullanımı konusunda silahlı kuvvetlerde bilgilendirme faaliyetleri yapılacak.
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işbirliği içinde projeler geliştirilecek, yaşlı bakım evleri gibi yerlerde eğitimler verilecek.
- Bitkisel ürünlerin bilinçsiz kullanımına yönelik farkındalık faaliyetleri yapılacak.
- Kamuoyunun ilaçlar ve kullanma talimatları ile ilgili bilgilere ulaşabileceği, cep telefonu veya tablet bilgisayarlar ile de uyumlu çalışan yazılım programları geliştirilecek.
Çocuklar için Oyun ve hikaye kitabı
- Çocuklar için oyun, hikaye kitabı şeklinde bilgilendirici tablet uygulama modülleri geliştirilecek ve kullanıma sunulacak.
- Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili eğitimlerin ilköğretim ve okul öncesi eğitim veren kurumların müfredatlarında yer alması sağlanacak. Anaokullarında bu konuyla ilgili etkinlikler düzenlenecek.
ilaçta bilinç düzeyleri ölçülecek
- Halkın ilaç kullanımı ile ilgili bilinç düzeyinin ölçülmesi için araştırmalar yapılacak.
- Ürün tanıtım elemanlarına yönelik kayıt sistemi oluşturulacak. Bu elemanların firma değişikliği sırasında firmaların geri bildirimde bulunmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.
Antibiyotiği bırakıyor, yine hastalanıyor
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan "Öncelikle vatandaşın bilinçlendirilmesi lazım. Mesela antibiyotiklerin belirli kullanım süreleri vardır. Bizim insanımız örneğin 14 tabletlik bir antibiyotiği alıyor, günde 2 kere kullanacak, 3 gün içiyor kalanını bırakıyor. Ondan sonra 'iyileştim, ilaç kullanmayayım' diyor. 15 gün sonra hastalığı tekrarlıyor. Biz eczanelerimizde sağlık hizmeti verebilmek için bekliyoruz. Akılcı ilaç daima hekime gidip reçete yazdırarak, sonra eczacıya danışarak kullanılmalı. Hemen ilacını alıp çıkmasın. Eczacısına kafasına takılanı sorsun. En çok rastladığımız şey internet üzerinden eczacılık. İnternette Reklam yapılıyor. Düşük ilacı bile Kıbrıs'tan gelebiliyor. Akılcı ilacın amacı, hangi dozda hangi öğün alınacak, aç karnına mı, tok karnına mı, ne kadar kullanılacak? Bunun için önemli. ABD ilkokuldan itibaren ilacın ne olduğunu çocuğuna anlatıyor."
'Tek tek satılamaz'
"Bizim ülkemize uygun değil. Tabletler birbirine benzer. Vatandaş için uygun değil. Bunları (mevcut satılanları) bile muhafaza etmesini bilmiyorlar. Ambalajların dış koşullardan koruma etkisi vardır. Kutusunu çıkarırsanız bozulma olur. Örneğin arabada da muhafaza edilmez. Yazın sıcak, kışın soğuk. Ya da ben size başka ilaç versem nereden bileceksiniz?"
- Yemek Kartları Derneği, SGK'nın yemek kartları genelgesini değerlendirdiYemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) yemek kartları üzerine yayımladığı son genelgenin, işverenler ve çalışanlar lehine önemli bir kazanım olduğunu belirtti.02 Ocak 2025 Perşembe 19:55GENELGELER
- Prostat ameliyatı geçiren Netanyahu taburcu edildiProstat ameliyatı geçiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batı Kudüs'teki hastaneden bu akşam taburcu edildi.02 Ocak 2025 Perşembe 19:08BASIN HABERLERİ
- TÜRKPATENT Akademi Tanıtımı ve Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi İmza Töreni yapıldıTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın: - "Yapay zeka fırsatların yanında bazı riskler ve sorumlulukları da beraberinde getiriyor"02 Ocak 2025 Perşembe 16:28BASIN HABERLERİ
- Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine geçen yıl yaklaşık 4 milyon hasta girişi olduSağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine geçen yıl yaklaşık 4 milyon hasta girişi oldu.02 Ocak 2025 Perşembe 16:23SAĞLIK BAKANLIĞI
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/01Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2025/01 konulu duyuru yayımlandı.02 Ocak 2025 Perşembe 16:19DİĞER DUYURULAR
- Medicana'dan uyku rutininin önemine ilişkin değerlendirmeMedicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güney Şenol, her gün aynı saatte yatağa gitmek ve uyanmanın, uyku rutini oluşturmak için çok önemli olduğunu belirtti.02 Ocak 2025 Perşembe 15:38NÖROLOJİ
- KAYÜ'nün akreditasyon başarısıKayseri Üniversitesinin (KAYÜ) akreditasyon için Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğine (MEDEK) yaptığı 19 önlisans program başvurusunun 9'u tam akreditasyon, 10'u ise koşullu akreditasyonla sonuçlandı.02 Ocak 2025 Perşembe 15:03ÜNİVERSİTELER
- İsrail'in 454 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 45 bin 581'e yükseldiİsrail'in 454 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 45 bin 581'e yükseldi.02 Ocak 2025 Perşembe 13:53BASIN HABERLERİ
- Özel gereksinimli öğrencilerle tatlı yaptılar"Tatlı yemeyen çocuk kalmasın" sloganıyla 100'ün üzerinde okulu dolaşan usta Atilla Karaca ve arkadaşları, Van'da buluştuğu özel gereksinimli öğrencilerle tatlı yaparak eğlenceli vakit geçirdi.02 Ocak 2025 Perşembe 13:23ENGELSİZ HABERLER
- AA, çatışmalardan kaçan Sudanlıların yaşam mücadelesi verdiği kampı havadan görüntülediSudan'daki iç çatışmalardan kaçarak kamplara sığınan siviller, soğuk ve gıda krizine karşı hayatta kalma mücadelesi verirken kendilerini yerlerinden ettiklerini anlattıkları Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) kötü muamelesinden yakındı.02 Ocak 2025 Perşembe 12:28BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel