26 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa12°C
  • Antalya9°C
  • İzmir11°C

İLAÇ İNDİRİMİNDE PAZARLIK SÜRÜYOR

Hükümet, ilaç fiyatında indirimde ısrarcıancak pazarlığı da kesmedi. İlaç üreticisi fiyat kararnamesinde değişiklik olması, eczacı ise stok sorunu çözüm bulunması halinde uzlaşmaya sıcak.

İlaç indiriminde pazarlık sürüyor

03 Aralık 2009 Perşembe 10:38

Hükümet, ilaç fiyatında indirimde ısrarcıancak pazarlığı da kesmedi. İlaç üreticisi fiyat kararnamesinde değişiklik olması, eczacı ise stok sorunu çözüm bulunması halinde uzlaşmaya sıcak.

İlaçta büyük indirimlerin yaşanacağı 4 Aralık öncesinde sektörden gelen tepkilere rağmen hükümet geri adım atmıyor ancak bir yandan da firmalarla pazarlığı sürdürüyor. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, ilaç firmalarının kendilerine günde 2-3 teklifle geldiğini söylerken, bazı konularda karşılıklı adım atılabileceğini de ima etti. Yetkili, başlangıçta global bütçe önerisi götürdükleri sektörün, buna ilk etapta sıcak bakmazken şimdi ilaç kararnamesinde değişiklik yapmak şartıyla global bütçeye geçilmesi yönünde öneri getirdiklerini ifade etti.

9 tur görüşme yapıldı
Türkiye'de son yıllarda ilaç tüketiminin hızla arttığını anlatan yetkili, 2008 yılında 13 milyar lira olan ilaç giderinin 2009 yılı sonunda 16 milyar TL'yi bulacağını anlattı. Türkiye'nin ilaç sektörü için çok cazip bir hale geldiğini ve bunun raporlara da yansıdığını söyleyen yetkili, her artan kutunun ilaç firmalarına kar olduğunu belirtti. Sağlık sektörü ile 9 tur süren bir görüşme yaptıklarını, eşdeğerde referans fiyat oranının yüzde 60'a indirildiğini anlatan yetkili, halen istenen noktaya gelinmediğini vurguladı. Yetkili, "Geçmişte hasteneler birleştirilirken eczanelerin ciroları ikiye katlandı. Şimdi fiyat düşüyor diye kepenk kapatmaları anlaşılır gibi değil" dedi.

Stoklar için çözüm
4 Aralık'tan sonra ilk aşamada 3 bin eczanenin kapanması tehlikesinden bahseden eczacılar ise dün siyasi parti başkanlarına yaptıkları ziyaretler ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdikleri mektupla destek arayışını sürdürdü. Referans'a konuşan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, sadece Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın kendilerini aradığını ancak ekonomi bürokratlarının sesizliğini koruduğunu belirtti. Akdağ'ın ise sanayicilerle görüşerek bir genelge çıkaracaklarını söylediğini kaydeden Çolak, böylece eczane stoklarında oluşacak fiyat kayıplarının giderileceğinin belirtildiğini ifade etti. Ancak Çolak, daha önce de bu yönde bir genelge çıkarılmasına karşın uygulamada sorunun giderilmediğini hatırlattı.

4 Aralık herkesi etkileyecek

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, 4 Aralık'tan sonra yaşanacak sorunun sadece eczacıların değil tüm vatandaşları ilgilendirdiğini söylerken, ilaçta yapılan indirimlerin vatandaşa yansımadığına işaret etti. 2004 yılından bu yana ilaç fiyatlarında yüzde 46 düşüş yaşandığını söyleyen TEB Başkanı Çolak, buna rağmen eczanelerde vatandaşın cebinden çıkan paranın arttığına dikkat çekti. Daha önce devletin yüzde 30'luk bir bant içinde kalan eşdeğer ilaçları ödediğini söyleyen Çolak, bugün bu oranın yüzde 15'e indirildiğini belirtti.
Bu arada Türk Eczacılar Birliği (TEB) ve 51 eczacı odası bugün 12.00-13.00 saatleri arasında ülke genelindeki SGK il müdürlükleri önünde toplanarak anahtar bırakma eylemi yapacak.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'nın (TEİS) verileri vatandaşın son dönemde ilaç alırken önemli miktarda cepten ödeme yaptığını gösteriyor. Örneğin; perakende fiyatı 2.7 TL olan bir ilacı almak isteyen bir hasta, devletin karşıladığı oranın dışında eczaneye 4.17 TL cepten ödeme yapıyor. Hastanın birinci basamak sağlık kuruluşunda olduğu muayene için ödediği 2 TL'lik payın yanında ilaç için katılım payı ile fark ücret de ödemesi gerekiyor. Devlet çalışanlar için ilacın yüzde 80'ini ödüyor.

Referans

Yorumlar
SON DAKİKA