22 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya9°C
  • İzmir8°C

İLAÇ HARCAMALARI ABARTILIYOR

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç harcamalarında iddia edildiği gibi yüksek oranda artış meydana gelmediğini açıkladı.

İlaç harcamaları abartılıyor

18 Ağustos 2009 07:30

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç harcamalarında iddia edildiği gibi yüksek oranda artış meydana gelmediğini açıkladı.

2004’ten 2008’e kadar ilaç harcamalarındaki artışın toplamda yüzde 67 olduğunu belirten Saydan, özel hastane harcamalarındaki artışın toplamda yüzde 489 olduğunu kaydetti.
Saydan, Türkiye’deki kişi başına ilaç giderinin OECD ülkeleri ortalamasının da altında olduğunu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre ise ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamalarının içindeki payının düştüğünü belirtti. Saydan, “İlaç dışındaki diğer sağlık giderlerini finanse edebilmek amacıyla ilaç harcamalarında ‘tasarruf’ adı altında yapılacak olan düzenlemeler, tasarruf yerine diğer tedavi masraflarında artışa neden olacaktır” dedi.

Doğru analiz yok
Her fırsatta sağlık harcamalarında ilaca giden payın yüksekliğine dikkat çekildiğini ama bunun doğru olmadığını savunan Saydan, şöyle konuştu: “Yıllardır, ülkemizde tasarruf denilince ilk akla gelen gider kalemi sağlık harcamaları, sağlık denilince de ilk akla gelen ilaç harcamaları oldu. Sağlık harcamaları insana, topluma ve geleceğe yapılan bir yatırım değil, bir gider olarak görülmekte. Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde yapılan düzenlemeler sonucu, ilaç ve sağlık harcamalarındaki artış doğru analiz edilemediği için yine sağlık giderleri içinde ilaç harcamaları ön plana çıkarılarak hedef tahtasına oturtuluyor.”

SGK verilerine göre, sigortalıların ilaç harcamalarının 2004’te 6399 milyon TL iken 2005’te 7001 milyon TL’ye çıktığını anlatan Saydan, “2005 yılında yaklaşık 30 milyon SSK’lı ve 10 milyon Yeşil Kartlı hastanın serbest eczanelerden ilaç alımına başlamasıyla iki kat artması gerekirken, ilaç fiyatlarındaki ve eczacı kâr oranlarındaki düşüşler sayesinde bir önceki yıla göre artış yaklaşık yüzde 10 civarında olmuştur” diye konuştu. Saydan, 2005 yılından itibaren serbest eczanelerin hizmet sunduğu sigortalı sayısının iki katına çıkmasına rağmen, ilaç harcamalarındaki artışın, hem özel hastane harcamalarındaki hem de toplam sağlık harcamalarındaki artışın altında kaldığına kaydetti.

Taraf

Yorumlar
SON DAKİKA