18 Ağustos 2024
  • Ankara24°C
  • İstanbul24°C
  • Bursa26°C
  • Antalya28°C
  • İzmir29°C

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. SARIKAYA: “MİDE GRİBİ MEVSİMSEL GRİPTEN FARKLI BİR HASTALIKTIR”

Mide gribi ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Her ne kadar "grip" terimi kullanılsa da mide...

İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Mide Gribi Mevsimsel Gripten Farklı Bir Hastalıktır”

18 Ağustos 2024 Pazar 11:43

Mide gribi ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Her ne kadar "grip" terimi kullanılsa da mide gribi, influenza virüsünden kaynaklanan mevsimsel gripten farklı bir hastalıktır" dedi.

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, mide gribi ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Mide gribinin kontamine su, yiyecek veya enfekte kişilerle temas yoluyla bulaştığını belirten Dr. Sarıkaya, bu hastalığın mevsimsel gripten farklı olduğuna dikkat çekti. Dr. Sarıkaya, mide gribine genellikle norovirüs ve rotavirüs gibi virüslerin yol açtığını ifade ederek, hastalığın çoğu zaman kendi kendine iyileşebileceğini belirtti. Ancak özellikle dehidrasyon (vücudun aşırı su kaybetmesi) riski taşıyan bireylerde tıbbi müdahalenin gerekli olabileceğini vurguladı.

Mide gribinin nedenleri ve bulaşma yolları

Mide gribinin mevsimsel gripten farklı olduğunu kaydeden Dr. Sarıkaya, "Mide gribine en sık neden olan virüsler arasında norovirüs ve rotavirüs bulunur. Hastalık, kontamine su, yiyecek veya enfekte kişilerle temas yoluyla bulaşır. Enfeksiyon, mide ve bağırsaklarda inflamasyona yol açarak sindirim sistemi belirtilerine neden olur. Her ne kadar "grip" terimi kullanılsa da mide gribi, influenza virüsünden kaynaklanan mevsimsel gripten farklıdır" dedi.

Mide gribinin önlenmesi hakkında bilgiler veren Dr. Sarıkaya, "Mide gribi çoğu zaman kendi kendine iyileşir ve birkaç gün içinde belirtiler hafifler. Ancak bazı durumlarda, özellikle dehidrasyon riski taşıyan bireylerde tıbbi müdahale gereklidir. Hijyen standartlarının yükseltilmesi, salgınların önlenmesinde önemli bir rol oynar. Eller sık sık yıkanmalı, özellikle tuvalete gitmeden önce ve sonra, yemek hazırlama ve yeme öncesinde eller temizlenmelidir. Norovirüs enfeksiyonu geçiren bir kişinin bulunduğu ortamlarda temizlik ve dezenfeksiyon titizlikle yapılmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA