16 Ocak 2025
  • Ankara7°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya17°C
  • İzmir12°C

İKONCAN OLACAĞIM DERKEN TANOREKSİK OLMAYIN!

Kendinizi sürekli soluk ve renksiz görüyor; soluğu kışın solaryumda, yazın kumsallarda mı alıyorsunuz? Kendinizi yeterince bronz hissetmediğinizde moraliniz bozuluyor mu? O halde siz de bir tanoreksik, yani bronzluk bağımlısı haline gelmiş olabilirsiniz!

İkoncan olacağım derken tanoreksik olmayın!

14 Ağustos 2011 Pazar 13:06

Kendinizi sürekli soluk ve renksiz görüyor; soluğu kışın solaryumda, yazın kumsallarda mı alıyorsunuz? Kendinizi yeterince bronz hissetmediğinizde moraliniz bozuluyor mu? O halde siz de bir tanoreksik, yani bronzluk bağımlısı haline gelmiş olabilirsiniz!

Bronzluk bağımlılığı anlamına gelen 'tanoreksiya', özellikle gençlerde görülüyor. Bu da gençlerin sağlığının büyük tehlike altında olduğu anlamına geliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, yaz-kış demeden sürekli bronz bir tene sahip olmak için solaryumdan çıkmayanları ve saatlerce güneşin altında yatanları uyardı...

ÇİLLER VE LEKELER OLUŞUR
Bronzlaşma; doğal ya da suni kaynaklarla, yoğun UV ışınlarına maruz kalınması sonrası deri renginin koyulaşmasıdır. Bronzlaşma sonrası deri renginde koyulaşma yanında; çiller, lekeler, benler, kılcal damar genişlemeleri ve cilt kanserlerine zemin hazırlama gibi istenmeyen etkiler de oluşur.

PSİKOLOJİK DESTEK ALMALI
İnsanların bronzlaşmaya olan merakı, bazı durumlarda bağımlılık oluşturur ve bu durum tıp literatüründe 'tanoreksiya' diye adlandırılır. Tanoreksik kişiler kendilerini soluk, renksiz olarak algılar ve bunu telafi etmek amacıyla da çok sık suni kaynaklarla bronzlaşma yoluna başvururlar. Bu durum bağımlılık haline gelir ve kişi kendini bronz görmediği zaman sinirli ve ruh halinde bozukluk olur. Tanoreksiya daha çok ergenlik yaşlarında görülür. Genellikle zayıf ve sigara bağımlısı olan kişilerde daha sık rastlanır. Tanoreksik kişilerin, yoğun UV maruziyetinden dolayı cilt kanseri riskleri fazladır. Tanoreksiklerin dermatoloji ve psikiyatri hekimleri ile ortak takip edilmeleri gerekir. Vücutlarındaki riskli benler dermatologlar tarafından tespit edilip gerektiğinde uzaklaştırılmalı, ayrıca kişi psikolojik destek almalıdır.

MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ
Tanoreksiya tedavi edilmediği durumlarda, özellikle ilerlemiş vakalarda, kişi solaryuma girmediği ve kendini yeterince bronz görmediği zaman mide bulantısı ve kusma gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle bronzlaşma bağımlılığı, bu ciddi sorunlarla sonuçlanmadan mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

CİLT KANSERİ ŞAKA DEĞİL!
Solaryum cihazı suni kaynaklarla cildin bronzlaşmasını sağlar. UVA ışınları ile bu etkiyi yaratır. Güneş ışınlarının neden olduğu tüm olumsuz etkiler solaryum için de geçerlidir.

OLUMSUZ ETKİSİ ÇOK
UVA ve UVB ışınlarının cilde bronzluk kazandırma yanında çok sayıda olumsuz etkileri vardır. UVA ışınları, cilt kanserlerinde en tehlikelisi olan malign melanom oluşmasında önemli bir etmendir. UVB ışınları; erken deri yaşlanması, cilt kanseri ve benlerde değişikliğe neden olma gibi riskler taşır.

SAĞLIKLI BRONZLUK YOKTUR!
Bronzluk, tavsiye edilecek bir durum değildir. 'Sağlıklı bronzluk' diye bir kavram söz konusu değildir. Bronz görüntü isteyen kişiler, otobronz ürün kullanmalıdır. Özellikle ergenlik çağındaki gençlere, güneşin uzun dönemdeki yan etkileri hakkında bilgi verilmelidir.

Bronzlaşmak isteyen kişiler için en iyi alternatif otobronz ürünlerdir. Otobronz ürünler; krem, losyon, sprey ve jel şeklinde olurlar. Yan etkileri yok denecek kadar azdır. Ultraviyole ışını olmaksızın cilde bronz görünüm kazandırırlar. İçeriklerindeki güneş koruyucuların faktörleri düşük olduğundan, otobronz ürünlerin üzerine ayrıca güneş koruyucu sürülmesi unutulmamalıdır.

Uzun süre güneşe maruz kalan cilt, erken yaşlanır. Ciltte derin çizgiler, damarlarda genişleme, kahverengi leke şeklinde görüntüler oluşur.
Güneş ışınları katarakt oluşumuna da zemin hazırlamaktadır.
UV ışınları bazı kişilerde kaşıntı, kızarıklık, sulantı ile kendini belli eden alerjik reaksiyonlara neden olur.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA