07 Eylül 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul21°C
  • Bursa21°C
  • Antalya27°C
  • İzmir24°C

İKAMET İZNİ BULUNAN YABANCI UYRUKLU KİŞİLERE SUNULAN SAĞLIK HİZMETLERİ HAKKINDA DUYURU

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından İkamet İzni Bulunan Yabancı Uyruklu Kişilere Sunulan Sağlık Hizmetleri hakkında duyuru yayımlandı.

İkamet İzni Bulunan Yabancı Uyruklu Kişilere Sunulan Sağlık Hizmetleri hakkında duyuru

10 Temmuz 2024 Çarşamba 14:39

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

Sayı : E-96773357-030.03-248245921    10.07.2024
Konu : İkamet İzni Bulunan Yabancı Uyruklu
Kişilere Sunulan Sağlık Hizmetleri

DAĞITIM YERLERİNE

Ülkemizde ikamet izni ile kalan yabancı uyruklu kişilerin Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerine müracaatlarında, özel sağlık sigorta poliçesi hak sahipliğinin bulunup bulunmadığına ilişkin sağlık tesislerimizin Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) üzerinden sorgu yapılmasını teminen ilgili veri sistemlerinin entegrasyonuna yönelik olarak 22.04.2024 tarihinde “Sağlık Bakanlığı ile Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi Arasında Veri Erişim, Paylaşım ve Kullanım Esaslarına İlişkin Protokol” imzalanmıştır.

Mezkûr protokol çerçevesinde, Bakanlığımız Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nce yabancı kimlik numarasına (YKN) sahip kişilerin özel sağlık sigorta poliçesinin sorgulanabilmesi amacıyla e-Nabız yardımcı servislerde geliştirme yapılmış ve 01.06.2024 tarihi itibariyle yardımcı servise (https://ussservis.saglik.gov.tr/#PoliceDetay) entegrasyonun yapılması yönünde HBYS firmalarına duyuru yapılmıştır. Entegrasyon çerçevesinde HBYS ekranlarından yapılan sorgulama sonucu elde edilecek veriler ekte yer almaktadır.

Bu çerçevede, sağlık tesislerimize ikamet izni bulunan yabancı uyruklu hasta müracaatlarında:

1. HBYS sorgulama ekranı üzerinden, YKN’si ve ikamet izni bulunan yabancı uyruklu hastalar için güncel ve geçerli bir özel sağlık sigorta poliçesinin varlığı sorgulanır.

2. Bakanlığımıza bağlı sağlık tesisleri, özel sağlık sigorta şirketleri ile anlaşmalı kurum statüsünde bulunmadığından dolayı öncelikle sağlık tesislerimize başvuran ve “Vize ve İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge” kapsamında düzenlenmiş bir özel sağlık sigortası bulunan yabancı uyruklu kişilere sunulan/sunulacak hizmetlere yönelik fatura tutarlarının ilgiliden tahsili yoluna gidilir.

3. Sorgulama sonucu geçerli bir özel sağlık sigorta poliçesinin bulunduğunun tespit edilmesine rağmen herhangi bir sebeple kişiden sunulan sağlık hizmetlerinin bedelinin kısmen veya tamamen tahsilinin yapılamaması halinde:

a) Bu kişilere sadece acil hal kapsamında hizmet sunulur.

b) 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu Ek 6’ıncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Genelge’nin (2021/1) “Ödeme süreçlerine dair işlemler” başlıklı 8’inci maddesi hükmü gereğince; tahsilatın sigorta şirketinden yapılabilmesi için poliçe sahibi tarafından sigorta şirketine hitaben yazılan ve ödeme işleminin doğrudan hizmet sağlayıcısına yapılmasına dair yazılı talep alınır.

c) Yazılı talebe istinaden hizmet bedeli sonucu oluşan fatura, ilgili özel sigorta şirketine gönderilir.

d) Sigorta şirketi tarafından poliçenin limiti, kapsamı, poliçe özel hükümleri ve ilgili mevzuatı çerçevesinde gerekli değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonucuna göre sigorta şirketi tarafından hizmet bedeli doğrudan sağlık tesisine ödenir.

e) Ödeme yapılmayan tutar varsa (katılım payı, poliçe kapsamında olmayan hizmet bedelleri gibi) alacak takip süreçleri işletilir.

Konunun Müdürlüğünüze bağlı tüm sağlık tesislerine duyurulması, uygulamanın yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde yürütülmesi için özellikle hasta kayıt-kabul, uluslararası hasta birimleri ile faturalandırma sürecinde görevli tüm personele tebliğ edilmesi ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi adına Müdürlüğünüzce gerekli tedbirlerin alınması hususunda;

Bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.

Doç. Dr. Bilal GÜNAYDIN 
Bakan a.
Kamu Hastaneleri Genel Müdürü

Ek: Protokol Kapsamında Olan Veriler

Dağıtım:
Gereği:                                                       Bilgi:

81 İl Valiliğine (İl Sağlık Müdürlüğü)              Strateji Geliştirme Başkanlığına

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğüne
Göç İdaresi Başkanlığına
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve
Denetleme Kurumu Başkanlığına
Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri
Birliği Başkanlığına
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Müdürlüğüne

Yazının aslı için tıklayınız

Ek Protokol Kapsamında Olan Veriler için tıklayınız

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA