05 Kasım 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa4°C
  • Antalya15°C
  • İzmir12°C

İFTARDA SEBZELİ YEMEK YİYİN, SAHURDA SÜT İÇİN

Prof. Dr. İnanç: "Her sahurda düzenli olarak içilen süt, içeriğindeki şeker sayesinde kan şekerini dengeleyerek, gün içinde tokluk hissi sağlar. Sütün yanında sahurda peynir, yumurta ve yoğurdun da bulunması tokluk hissini artırır"

İftarda sebzeli yemek yiyin, sahurda süt için

25 Haziran 2014 Çarşamba 14:20

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNY) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, Ramazan ayında iftarda ve sahurda tüketilecek doğru besinlerle orucun beden sağlığını koruyarak daha rahat tutulabileceğini söyledi.

İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan'ın en yılın en uzun, en sıcak günlerine denk geldiğini, bu durumun oruç tutan kişilerin açlık ve susuzluğu yoğun hissetmesine neden olacağını ifade etti.

Ramazan'da beslenmenin her zamankinden daha fazla önem kazandığına dikkati çeken İnanç, bu dönemde kan şekerini hızla yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük, yani sindirimi ve emilimi uzun süren kompleks karbonhidratlar adı verilen sebze, meyve, kuru baklagiller, tahıllar, kepek, çavdar, tam buğday unundan yapılmış ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerin tüketilmesinin faydalı olacağını vurguladı.

Süt, peynir, yoğurt tok tutuyor

Bunun yanı sıra protein içeriği yüksek olan besinlerin de midenin boşalma süresini uzatarak, acıkmayı geciktireceğine dikkati çeken İnanç, şunları kaydetti:

"Her sahurda düzenli olarak içilen süt, içeriğindeki şeker sayesinde kan şekerini dengeleyerek, gün içinde tokluk hissi sağlayacak, çok ve ağır gıda tüketme eğilimini de azaltacaktır. Sütün yanında sahurda peynir, yumurta ve yoğurdun da bulunması tokluk hissini artırır. İftarda da yemeğe çorbayla başlayıp 10-15 dakika ara verdikten sonra devam edilmesi gerekir. İftarda ağır kızartma yemekleri yerine hafif zeytinyağlı veya etli sebze yemekler tercih edilmelidir. Kırmızı et ve beyaz et dengeli olarak tüketilmeli, tek yönlü seçim yapılmamalıdır. Her yemeğin yanına yakıştırılan pilav veya makarna gibi yağ içeriği yüksek olan karbonhidrat grubu yerine tam buğdaylı ekmek daha uygundur."

Ayrıca iftarda tüketilen salatanın günlük alınan posa miktarını olumlu yönde etkileyerek, kabızlık sorununu engelleyeceğini ifade eden İnanç, uzun süreli açlığa bağlı olarak oluşan kan şekeri düşmesinin hurma, sütlü meyveli tatlı tüketimiyle önlenebileceğini söyledi.

İftarla sahur arasında 8-10 bardak su için

Havaların sıcak olması nedeniyle oruç tutan kişileri en çok susuzluğun zorlayacağını belirten İnanç, şöyle devam etti:

"Sahurda yağ, şeker ve tuz içeriği düşük olan besinlerin tercih edilmesi ve iftardan sahur vaktine kadar aralıklarla 8-10 bardak kadar su içilmesi gün içinde susuzluk hissini bastırır. Fazla su içilmesi aşırı terleme ile uzun süreli açlık sonucu vücutta oluşan sıvı kaybıyla bozulan mineral dengesini de düzenler. Böylece Ramazan ayı boyunca kişinin vücut mineral dengesi yerinde kalır, halsizlik veya tansiyonunda herhangi bir değişiklik olmaz."

Sahura mutlaka kalkılmalı

Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünün tamamlanması ve sahura mutlaka kalkılması gerektiğini dile getiren İnanç, "Sahurda sadece su içilerek tekrar yatılmamalıdır. Eğer kişi sahur öğününü yapmazsa kan şekeri günün erken saatlerinde düşmeye başlar, bu bir takım sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Kan şekerini dengelemek için az ve sık beslenilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Yorumlar
SON DAKİKA