30 Aralık 2024
  • Ankara6°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa6°C
  • Antalya13°C
  • İzmir9°C

HÜKÜMET KAMU HASTANELERİNİ ÖZERKLEŞTİRİYOR

Hükümet kamu hastanelerine özerklik statüsü vermeye hazırlanıyor. ''Kamu hastaneleri birlikleri'' adı altındaki kanun tasarısı hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yapılan düzenlemenin bir özelleştirme olmadığını söyledi.

Hükümet kamu hastanelerini özerkleştiriyor

11 Aralık 2007 23:33

Hükümet kamu hastanelerine özerklik statüsü vermeye hazırlanıyor. ''Kamu hastaneleri birlikleri'' adı altındaki kanun tasarısı hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yapılan düzenlemenin bir özelleştirme olmadığını söyledi.

Kamu hastanelerinin özerk yapıya kavuşturulması, hastanelerin her türlü kaynağı sınırsızca merkezden talep etmeleri yerine, kendi kaynaklarından sorumlu birlikler haline dönüştürülmeleri amacıyla pilot illerde "kamu hastane birlikleri" kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarıya göre, birliğe dönüştürülen kurumlara, Sağlık Bakanlığı tarafından hizmet altyapısı, kalite, verimlilik ve hasta memnuniyeti gibi konularda puan verilecek.

Bakanlar Kurulu'nun pilot olarak belirleyeceği illerde, ikinci (devlet hastaneleri) ve üçüncü basamak (eğitim ve araştırma hastaneleri) sağlık hizmetlerinin hakkaniyete, halkın ihtiyaç ve beklentilerine uygun, kolay erişilebilir, verimli, kaliteli ve etkin şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla kamu hastane birlikleri kurulacak.

Aynı ilde birdan fazla birlik kurulabilecek

Bakanlığa bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları, yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre, bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla, kamu tüzel kişiliğinde, bakanlığın ilgili kuruluşu statüsünde birliğe dönüştürülecek.

Sunulan hizmetin büyüklüğü göz önünde bulundurularak, aynı ilde birden fazla birlik kurulabileceği gibi, birden fazla ili kapsayacak şekilde de birlik kurulabilecek.

Sağlık Bakanlığı, belirleyeceği birden fazla birliği bir araya getirerek, birlikler koordinatörlüğü oluşturabilecek.

Birlikler, yönetim kurulu, genel sekreterlik ve hastane yöneticiliklerinden oluşacak.

Birliğin en üst karar organı olan yönetim kurulu; il genel meclisinden bir üye, il genel meclisi tarafından belirlenecek yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir bir üye, vali tarafından belirlenecek bir üye, bakanlıkça belirlenecek iki üye, ticaret ve sanayi odası tarafından belirlenecek bir üye, il sağlık müdürü veya aynı ilde birden fazla birlik bulunması halinde bakanlıkça belirlenecek il sağlık müdür yardımcılarından birinden oluşacak.

Yönetim kurulu, ayda bir defadan az olmamak üzere, en az 5 kişiyle toplanacak.

Hastanelere puan verilecek

Birliğe bağlı hastaneler, hastane yöneticisi tarafından yönetilecek.

Hastane yöneticisine bağlı olarak başhekimlik, idari ve mali işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulacak.

Hastaneler; hizmet altyapısı, organizasyonu, kalite, verimlilik ve hasta memnuniyeti gibi konularda bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre değerlendirmeye tabi tutulacak.

Değerlendirme sonuçlarına göre, hastanelere 100 üzerinden puan verilecek ve her yıl değerlendirme yenilenecek.

Puanlarına göre hastaneler A, B,C, D ve E olmak üzere 5 sınıfa ayrılacak.

Bu şekilde sınıflara ayrılan hastanelerin, kapasite ve kaynaklarını birleştirerek aralarında görev paylaşımı yapılmasına, böylelikle daha rasyonel çalışmasına imkan vermeküzere hastane grupları oluşturulacak ve bu grubun ağırlıklı ortalaması C ve üzeri olanlar birliğe dönüştürülebilecek.

Ağırlıklı ortalaması D sınıfına düşen birliklere, eksikliklerini gidermesi için 1 yıldan fazla olmamak üzere uygun süre verilecek.

Süre sonunda eksikliklerini gideremeyen D sınıfındaki birlikler ile E sınıfına düşen birliklerde yönetim kurulu üyelerinin görevleri ile birliğin daire başkanı, başhekimi, müdürü ve büro personelinin sözleşmeleri sona erecek.

Yıllık performans programı hazırlanacak

Birliklerin yönetim kurulları, bakanlıkça belirlenen hedef, politika, stratejik plan ve mevzuata göre yıllık performans programı hazırlayacak.

Birlik, bölgesinde hizmetlerin etkin, kolay ulaşılabilir, verimli ve halkın ihtiyaçlarına uygun şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla; hastane ve ünitelerin kurulması, kapatılması, birleştirilmesi önerisinde bulunacak.

Birliğe dönüştürülmesine karar verilen sağlık kurumları bünyesinde bulunan döner sermayeye ait dolu kadrolar, personeliyle birlikte, birliğe tahsis edilmek üzere bakanlığa devredilecek.

Ülke düzeyinde sağlık personelinin dengeli dağılımını sağlamak amacıyla birliklerde istihdam edilecek azami personel sayısı, birlik yönetim kurulunun görüşü alınarak, ilgili mevzuatı uyarınca bakanlıkça her yıl tespit edilecek.

Bu kadro ve pozisyon sayısı dışında personel istihdam edilmesi halinde yapılan harcamalardan, atamaya veya sözleşme yapmaya yetkili amir, şahsen sorumlu olacak.

Tetkik, tahlil ve ameliyatlardan gelir elde edilecek

Birlik sermayesi; devredilen sermaye, birlik karları, bağış ve yardımlar ile gerektiğinde devletçe yapılacak yardımdan oluşacak.

Birlik sermayelerinin artırılmasıyla ilgili işlemler, yönetim kurulunca yürütülecek.

Birlik; her türlü muayene, teşhis, tedavi, laboratuvar, tetkik ve tahlil, ameliyat ve benzeri sağlık hizmetleri karşılığında gelir elde edecek.

Birlik ayrıca üretilip satışa sunulacak ilk madde, malzeme, mamul aşı, serum, protez, ilaç, insan kanı ve kan ürünleri imali ile istihsal veya imal edilen diğer madde ve malzemeler karşılığında gelir sağlayacak.

Birlikler ve bakanlığa bağlı sağlık kurumları, kullanmadıkları veya ihtiyaç fazlası olan mal ve demirbaşları, bedelsiz veya tespit edilecek bedel üzerinden birbirlerine devredebilecek.

Bazı kadrolar iptal edilebilecek

Birliğe dönüştürülmesine karar verilen sağlık kurumlarında bulunan baştabip, baştabip yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı ve başhemşire unvanlı kadrolar iptal edilecek.

Görevleri sona eren personel, en geç 3 ay içinde kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadrolara atanacak ve atama işlemi yapılıncaya kadar ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilecek.

Bunlar, yeni bir kadro veya pozisyona atanıncaya kadar, eski kadro veya pozisyonlarına bağlı olarak almakta oldukları aylık, ek gösterge ve her türlü tazminatlar ile diğer mali haklarını almaya devam edecekler.

Personelin atandıkları yeni kadro veya pozisyonlarına ilişkin sözleşme ücreti, ikramiye, aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları korunacak.

Birliğe dönüştürülen hastanelere ait her türlü taşınırlar ile taşıtlar, birliğe devredilecek.

Hazine'ye ait ve birliğe dönüştürülen hastanelere tahsisli olan taşınmazlar ise aynı amaçlarda kullanılmak üzere, üzerindeki yapı ve tesislerle birlikte, birliğe tahsis edilmiş sayılacak.

Tasarıyla genel sekreter, tıbbi hizmetler başkanı, idari hizmetler başkanı, mali hizmetler başkanı, uzman, hastane yönetici, başhekim, müdür, başhekim yardımcısı, müdür yardımcısı ve büro görevlisi olarak 6 bin 820 kadro tahsis ediliyor.

Bakan Akdağ: "Özelleştirme değil"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, komisyona tasarı hakkında bilgi verirken,"Bu tasarıyla yapmak istediğimiz şey, kesinlikle bir özelleştirme değildir" diye konuştu.

Kamu hastanelerinde bir özelleştirme düşünceleri olmadığını ifade eden Akdağ, "Aksi bir düşüncemiz olsaydı, bunu mevcut özelleştirme kanunlarıyla yapardık ama böyle bir niyetimizyok" dedi.

Özel hastaneleri bütün vatandaşların hizmetine açtıklarını hatırlatanAkdağ, özel sektörün bu işe girmesinin, kamu hastanelerinin geriye gitmesi anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Tasarıyla kamu hastanelerinin daha da güçlendirileceğini bildiren Bakan Akdağ, oluşturulacak birliklere taşınır ve taşınmazlarının devredilmesinin de özerkliğin bir gereği olduğunu kaydetti.

Akdağ, kamu hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na tahsisli olduğunu hatırlatarak, "Bütün hastanelerimizin sahibi, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'dür. Birlikler, kendi edindikleri taşınmazları satabilecekler ama tahsisli taşınmazların satışı söz konusu olamaz" diye konuştu.

Yorumlar
SON DAKİKA