23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa22°C
  • Antalya14°C
  • İzmir19°C

HPV AŞISI ERKEKLERE DE YAPILIR

HPV olarak da bilinen Human Papilloma Virüs'ün, kadınlarda rahim ağzı kanseri ve cinsel bölgede siğillere neden olduğu biliniyor.

HPV aşısı erkeklere de yapılır

02 Nisan 2012 Pazartesi 12:33

HPV aşısının kanserden koruyucu etkisi olduğunu duydum. Bu aşı sadece kadınlara mı yapılıyor? 16 yaşındaki oğluma da yaptırabilir miyim? E.B./Kırklareli

HPV olarak da bilinen Human Papilloma Virüs'ün, kadınlarda rahim ağzı kanseri ve cinsel bölgede siğillere neden olduğu biliniyor.

BULAŞMA RİSKİ AZALIR
Bu virüse karşı hazırlanan aşı özellikle kız çocuklarına ve genç kadınlara uygulanıyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, HPV'nin erkeklerde de cinsel bölgede siğillere ve kansere yol açtığını ortaya çıkarmış bulunuyor. Son dönemde Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, bu aşının artık erkeklere de uygulanması gerektiğini açıkladı. Aşının hem erkekleri koruyacağı, hem de eşlere HPV bulaştırma riskini azaltacağı belirtiliyor. HPV aşısının 11-12 yaşından itibaren, 6 ay süresince 3 doz halinde uygulanması öneriliyor. Daha önce virüs almamış erkekler de aşı olabiliyor. Bu konuda mutlaka hekiminize danışın.


***

Saman nezlesine ısırgan otu çayı

Baharda alerjilerim çok kötüleşiyor. Sürekli hapşırıyorum ve yüzüm şiş uyanıyorum. İlaç kullanmak istemediğim için önerebileceğiniz doğal reçeteler var mı? K.S./Ankara

Bahar aylarında artan çim, ağaç, çiçek ve tohum polenleri mevsimsel alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesine yol açabilir. Burunda akıntı, tıkanıklık, gözlerde sulanma, öksürük ve hapşırma gibi belirtiler bazen griple de karışabilir.

C VİTAMİNİ ALIN
Saman nezleniz varsa burun spreyleri, antihistaminik ilaçlar, burun akıntısını önleyen dekonjestanlar ve göz damlalarından yarar görebilirsiniz. Doktorunuza alerji iğneleri konusunda da danışabilirsiniz. C vitamini, kuersetin, ginkgo biloba gibi besin destekleri ise alerjiye neden olan histamin salınımını azaltır.

PAPATYA DA İYİ
Ayrıca ısırgan otu ve papatya çayı da alerjik yatkınlığı düşürebiliyor. Ekinezya ise bağışıklığı güçlendiriyor. Tüm bu doğal ürünleri kullanmadan önce tıpkı ilaçlarda olduğu gibi mutlaka hekiminize danışın.

***
Kalp sağlığı için 6-8 saat uyku

Ailemizde kalp ve damar hastalıkları yaygın. Bu konuda önlem almak istiyorum. Kalp sağlığımı korumak için kaç saat uyumalıyım? En az 8 saat uyku mu gerekli? T.S./İzmir

Kalp sağlığı ve uyku kalitesi arasında yakın bir ilişki var. Uykusuzluk, uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu gibi problemlerin kalp sağlığı için risk olduğu biliniyor.

SİGARA VE ALKOL İÇMEYİN
Son dönemde, 3 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmada kalp için 6 ila 8 saat uykunun ideal süre olduğu ortaya çıktı. Altı saatten az uyuyanlarda kalp krizi ve inme riski, sekiz saatten fazla uyuyanlarda ise göğüs sıkışması veya ağrı riski tam iki kat artıyor. Tabii uyku kalitesi de kalp sağlığı için önemli. Kaliteli bir uyku için yatma vaktinden önce kafeinli içecek, sigara ve alkol içmeyin. Hava değişiminin olduğu bahar aylarında vücut ısınıza da dikkat edin. Oda sıcaklığı ve kullandığınız örtülerin sizi aşırı sıcak veya soğuk tutmasından kaçının.

DR. ECE HATTAT

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA