HİZMET SUNUCULARINA YÖNELİK AKREDİTASYON SİSTEMİ KURULACAK
Kamu ve özel sağlık hizmet sunucularında yoğun bakım hizmetleri amacına uygun kullanılacak biçimde etkinleştirilecek.

10 Temmuz 2019 Çarşamba 10:33
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı olan 11. Kalkınma Planı (2019-2023) çerçevesinde, aile hekimliği performans sistemi, ikinci ve üçüncü basamaklardaki performans sistemiyle entegre bir biçimde, teşhis ve tedavinin isabetliliği ve hizmet miktarıyla orantılı olarak yeniden tasarlanacak.
2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu.
Kalkınma Planı'na göre, bulaşıcı olmayan hastalık risklerine yönelik olarak, sağlıklı yaşam tarzı teşvik edilecek, koruyucu ve tedavi edici hizmet kapasitesi geliştirilecek; çevre sağlığı, gıda güvenilirliği, fiziksel aktiviteye elverişli sahalar, sağlık okuryazarlığı, iş sağlığı ve güvenliği alanlarında sektörler ve kurumlar arası iş birliği ve koordinasyon artırılacak.
Sağlıklı yaşam tarzının teşvik edilmesi için sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik eğitim, kamu spotu, kampanyalar gibi bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.
Gıda güvenilirliği, obezite, çevre sağlığı gibi konularda çok paydaşlı sağlık sorumluluğu modeli güçlendirilecek. Bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik risk faktörlerinin azaltılabilmesi için erken teşhis hizmetlerinin etkinliği artırılacak. Birinci basamak sağlık hizmetlerine ayrılan kaynakların akılcı, etkin ve verimli kullanılması sağlanacak.
- "Hizmet sunucularına yönelik akreditasyon sistemi kurulacak"
Kamu ve özel sağlık hizmet sunucularında yoğun bakım hizmetleri amacına uygun kullanılacak biçimde etkinleştirilecek.
Sağlık hizmetinin kalitesinin geliştirilmesi için hizmet sunucularına yönelik akreditasyon sistemi kurulacak, klinik kalitenin takibi ve denetiminde standart ve etkili bir süreç oluşturulacak, klinik rehberlerin kullanımı ile sağlık hizmetlerinde klinik kalitenin ölçümü ve geliştirilmesi sağlanacak, klinik rehberlerin uygulanması yaygınlaştırılacak.
Akredite olan sağlık hizmet kuruluşu sayısı artırılacak. Veri ve kanıta dayalı politika oluşturmada girdi olarak kullanılabilecek, bilimsel araştırma ve analizlerde kullanılmaya elverişli, uluslararası karşılaştırmalara olanak sağlayan kalite ve ayrıntıda veri üretimi sağlanacak. Sağlık veri setleri yeniden yapılandırılarak, veri kalitesi artırılacak ve uluslararası mukayeseye imkan veren bir veri altyapısının oluşturulması sağlanacak. Kurumlar arası veri paylaşımı konusunda iş birliği ve koordinasyon geliştirilecek.
- Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta hukuki düzenlemeler tamamlanacak
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarında ürün ve hizmet güvenilirliği ile standardizasyonun sağlanmasına yönelik hukuki düzenlemeler tamamlanacak, kontrol denetim mekanizması oluşturulacak.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta merkez sayısı ve kamu hastanelerindeki ünite sayısı artırılacak, kontrol ve denetim mekanizmaları oluşturulacak. Tedarik zincirinin etkinliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak için uçtan uca yönetim yapısı oluşturulacak. İhtiyaç planlama, satın alma, sipariş, stok, lojistik ve sözleşme yönetimi alanlarında hukuki düzenlemeler ve bilişim altyapısı çalışmaları yapılacak.
- Akılcı ilaç kullanımına yönelik özendirici mekanizmalar oluşturulacak
Sağlık market çalışmaları kapsamında, sağlık tesislerinde özellikle sık tüketilen ve temininde güçlük yaşanılan malzeme gruplarında alternatif alım yöntemleri ile edinme maliyetleri düşürülecek.
Simülasyon destekli tıp eğitimi, biyomedikal mühendislik eğitimi ve hastane eczacılığı eğitimi vermek amacıyla Simülasyon Destekli Eğitim ve Uygulama Merkezleri açılacak.
İlaç ve tıbbi sarf malzeme kullanım değerlendirme komisyonları kurularak aynı endikasyon için hekimler tarafından oluşturulan tedavi maliyetleri karşılaştırılarak gereksiz/yetersiz kullanımların önüne geçilmesi ve akılcı ilaç, akılcı tıbbi sarf malzemesi ve akılcı laboratuvar uygulamalarının kullanılması sağlanacak.
Akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinç düzeyi artırılacak, izleme ve değerlendirme çalışmaları güçlendirilecek. Antibiyotikler, solunum sistemi ilaçları ve psikiyatride kullanılan ilaçlar başta olmak üzere akılcı ilaç kullanımına yönelik özendirici ve zorlayıcı mekanizmalar oluşturulacak.
Yaşlı hastalar ve kronik hastalığı olan bireyler öncelikli olmak üzere kamuoyu bilinçlendirme faaliyetleri yoluyla akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalık artırılacak.
Hekimlerin akılcı ilaç kullanımı konusunda desteklenmesi ve denetimini teminen karar destek sistemi kurulacak. Antimikrobiyal direncin düşürülmesine yönelik veteriner hekimlikte kullanılan ilaçların akılcı kullanımı konusunda ilgili kurumlar tarafından ortak çalışmalar yürütülecek. İlaç harcamalarının öngörülebilirliği ve sürdürülebilirliği artırılacak, harcamalarda etkinlik sağlanacak.
İlaç geri ödeme listesi periyodik olarak gözden geçirilecek. Yurt dışından temin edilen ilaçlar gibi gruplarda etkin bütçe kontrolü sağlanacak.

Büyükşehir Belediyesi'ne bebek dostu kurum ve beslenme dostu iş yeri belgeleri verildiGaziantep Büyükşehir Belediyesine yürüttüğü iki proje kapsamında bebek dostu kurum ve beslenme dostu iş yeri belgeleri verildi.15 Nisan 2025 Salı 16:59BESLENME VE DİYET
Bacaklarındaki boy farkı ameliyatla düzeltilen futbolcu kız Milli Takım'da top koşturmak istiyorKonya'da 10 yaşındayken geçirdiği trafik kazasına bağlı olarak bacakları arasında boy ve şekil farkı oluştuğu için 4 kez ameliyat olan lisanslı futbolcu, spor hayatına profesyonel olarak devam ediyor.15 Nisan 2025 Salı 16:53ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ
Trabzonsporlu Denis Draguş'un sol bacak kasında yaralanma tespit edildiTrabzonsporlu futbolcu Denis Draguş'un sol bacak üst arka kasında yaralanma tespit edildiği duyuruldu.15 Nisan 2025 Salı 16:43BASIN HABERLERİ
YÖK Başkanı Özvar, İnönü Üniversitesinin kuruluşunun 50. yılı kutlama programında konuştu:Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin yükseköğretimde uluslararası öğrencilerin önemli rotalarından, cazibe merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi.15 Nisan 2025 Salı 16:23YÖK-YÜKSEKÖĞRETİM KURULU
Katar'da etkili olan kum fırtınası hayatı olumsuz etkiliyorKatar'da etkili olan kum fırtınası, başkent Doha ve birçok kentte hayatı olumsuz etkiliyor.15 Nisan 2025 Salı 16:03BASIN HABERLERİ
Kocaeli Şehir Hastanesinin ikinci yılında muayene sayısı yaklaşık 2,5 milyona ulaştıKocaeli Şehir Hastanesinin ikinci senesinde toplam muayene sayısı, birinci yıla göre yüzde 30 artarak yaklaşık 2,5 milyona ulaştı.15 Nisan 2025 Salı 16:00ŞEHİR HASTANELERİ (PPP)
DSÖ: İsrail'in hedef aldığı El-Ehli Baptist Hastanesi abluka nedeniyle onarılamıyorDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Gazze'de bulunan ve İsrail'in hedef alması sonucu hizmet dışı kalan El-Ehli Baptist Hastanesinin, İsrail ablukası nedeniyle onarılamadığını bildirdi.15 Nisan 2025 Salı 15:38DÜNYADA SAĞLIK
İspanya'da okullarda öğrenci yemeklerine şeker, tuz ve kızartma kısıtlaması getiriliyorİspanya'da azınlık sol koalisyon hükümeti, okullarda öğrencilere verilen yemeklerde şeker, tuz ve kızartmalara sınırlama ve günlük menülerde sebze ve meyve zorunluluğu getirilmesi kararı aldı.15 Nisan 2025 Salı 15:23DÜNYADA SAĞLIK
Diyarbakır'da Sağlıklı Hayat Akademisi Projesi başladıSağlık Bakanlığınca başlatılan ve sağlıklı yaşam bilincini artırmayı hedefleyen Sağlıklı Hayat Akademisi Projesi, Diyarbakır'da başladı.15 Nisan 2025 Salı 15:13SAĞLIK BAKANLIĞI
5 soruda "altı bileşenli karma aşı" uygulamasıSağlık Bakanlığınca Hepatit B aşısı ile beş bileşenli karma aşıyı bir araya getiren "altı bileşenli karma aşı" uygulaması tüm Türkiye'de başlatıldı.15 Nisan 2025 Salı 15:13SAĞLIK BAKANLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel