19 Kasım 2024
  • Ankara7°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa9°C
  • Antalya12°C
  • İzmir12°C

HEKİMLERİN CERRAHİ BRANŞLARA İLGİSİ AZALIYOR

İlkbahar dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, Türkiye'de hekimler daha çok dermatoloji, göz ve radyoloji gibi cerrahi gerektirmeyen bölümlere yöneldi.

Hekimlerin cerrahi branşlara ilgisi azalıyor

28 Ağustos 2015 Cuma 11:08

ÖSYM'nin 2015 ilkbahar dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonucu 3 bin 854 aday 2 bin 859 kontenjan için tercih yapma hakkı kazandı. Bu adaylardan 2 bin 690'ı aldıkları puanlara göre en uygun tercihlerine yerleştirildi, 169 kontenjan ise boş kaldı.

TUS'da ilk 100'e giren adaylardan 23'ü dermatoloji, 18'i göz hastalıkları, 16'sı radyoloji, 12'si fiziksel tıp ve rehabilitasyon bilim dallarını tercih etti.

Başarılı öğrencilerin tercihlerinde cerrahi gerektiren bilim dallarına yer vermemesi nedeniyle bu branşlardaki yerleştirme puanları da düştü.

Türk Cerrahi Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Erbil, cerrahi branşların zor ve riskli olduğunu söyledi.

"KOMPLİKASYONLAR BİLE HEKİM HATASI OLARAK YANSITILIYOR"

Türkiye'de normal komplikasyonların bile basın aracılığıyla kamuoyuna "hekim hatası" olarak yansıtıldığını öne süren Erbil, "Tabii biz 'hekim hata yapsın' demiyoruz, yapmasın. Ancak cerrahi ağır bir ihtisas. Hekime karşı da son yıllarda artan şiddet var. Özellikle bu cerrahi branşlarda yaygın. Ölen arkadaşlarımız bile oldu. Bu nedenle hekimler 'Ben niye başımı derde sokayım, riski olmayan branşı seçerim' diyor" ifadelerini kullandı.

"TIBBİ DAVALAR İÇİN İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULMALI"

Tıbbi davalar için özel ihtisas mahkemeleri kurulması gerektiğini vurgulayan Erbil, "Türkiye'de bu tür davalara ceza mahkemeleri bakıyor. Ancak her vaka kendi içinde özeldir. Bu tür davalara bakacak özel ihtisas mahkemeleri kurulması gerekir" diye konuştu.

Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem ise hekimlerin ortalama 24 yaşına kadar süren öğrencilik dönemlerinde bütün branşlarda eğitim aldıklarını ve bunların zorluklarını yakından gördüklerini kaydetti.

Cerrahinin zor olmasının yanında riskli de bir branş olduğunu ifade eden Öktem, çeşitli nedenlerle cerrahi branşlara ilginin azaldığını belirterek, "Eskisi kadar cerrahi branşlara ilgi gösterilmiyor. Bizim çocukluğumuzda çok ciddi kalp, beyin ve genel cerrahi ameliyatları yurtdışında yapılırdı. Şu anda Türkiye'de yapılmayan ameliyat yok. Burada dünyanın en iyi cerrahları var, çok tecrübeliler" dedi.

Hem tıp hem de hukuk fakültesi mezunu meslektaşları bulunduğunu kaydeden Öktem, hekimlere yönelik açılan davalara bu kişilerin de içinde olduğu özel mahkemelerin bakması gerektiğini savundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA