23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa4°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

HEKİMLER HASTALARINI 'STATİN' HAKKINDA NASIL BİLGİLENDİRMELİ?

Statin, kardiyovasküler hastalık riski taşıyan hastalarda koruyucu önlem olarak kolesterolü düzenlemek amacıyla kullanılıyor. Statin ile ilgili yapılan yeni araştırmalara göre, önleyici koruma terapileri sanılandan daha fazla yarar sağlıyor.

Hekimler hastalarını 'statin' hakkında nasıl bilgilendirmeli?

10 Ocak 2017 Salı 18:04


Medimagazin'in Medscape'den aktardığı habere göre, statin; kardiyovasküler hastalık riski taşıyan hastalarda koruyucu önlem olarak kolesterolü düzenlemek amacıyla kullanılıyor.  

Klinisyenler bu amaçla başlattıkları önleyici koruma yöntemleri ile ilgili hastalarını bilgilendirirken sadece koruma yöntemleri hakkında değil, ilacın kullanımı sonrası ortaya çıkabilecek yan etkileri konusunda da bilgilendirme yapmalı.
 
Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise ilacın her hastada aynı etkiyi göstermeyeceğinin belirtilmesi.

Statin ile ilgili yapılan yeni araştırmalara göre, önleyici koruma terapileri sanılandan daha fazla yarar sağlıyor.

Ulusal Kalp ve Akciğer Enstitüsüden Dr. Judith A Finegold  öncülüğünde yapılan çalışma “Open Heart” dergisinde yayımlandı. Bu çalışmada, İngiltere’de kardiyovasküler rahatsızlıklar nedeni ile meydana gelen ölüm oranları verilerinden yararlanılarak, önleyici koruma yöntemlerinin yaşam süresine etkisi araştırıldı.  Çalışmada ayrıca, aynı hastalığa sahip hastalardaki risk seviyeleri de gözlemlendi.

Alınan sonuçlar sigorta yaptırmak gibi

Çalışmaya göre; ileri yaşlardaki hastalar için risk daha fazla ve alınan koruyucu önlemler kişinin yaşam süresine etki etmiyor.

Dr. Darrel Francis, “Hastalara bu ilacı almaları durumunda yaşamlarını 10 sene daha uzatabilme ihtimallerinden bahsedebilirsiniz. Bunun riskleri ile ilgili bilgi vermeden önce de risk hesaplaması yapabilirsiniz.  Ancak hastaların çoğu olasılıklardan çok tedavinin masrafları ile ilgileniyor. Pek çok insan olasılıklar ile ilgili kumar oynamak ister ve çoğu hasta ikramiyenin miktarını bilmek ister. Bu nedenle belki biz de aynı dili konuşmalıyız.” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Kaliforniya Üniversitesinden Dr. Ethan Weiss’e göre ise alınan sonuçlar sigorta yaptırmak gibi.  Konu hastalara anlatırken, büyük ikramiyeyi kazanacaklarmış gibi anlatmak yerine önceden sigorta yaptırmalarını önermek şeklinde anlatılmalı.

Weiss, “Hastalar ile tedavi sonucunda büyük ikramiyeyi kazanacaksınız gibi konuşmak yerine, kaybedeceklerinden bahsedilmeli; yangın sigortası yaptırırken nadir de olsa başınıza gelebilecek olaylar için önlem alırsınız ve belki de hiç yangın tehlikesi yaşamazsınız, fakat yine de önceden bir koruma yapmış olursunuz.” diyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA