11 Ocak 2025
  • Ankara5°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa10°C
  • Antalya13°C
  • İzmir15°C

HATALI BESLENMENİN TÜRKİYE'YE MALİYETİ 15 MİLYAR DOLAR

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol, Sağlıksız Gıdaların İnsanlar İçin Büyük Bir Tehlike Oluşturduğunu Söyledi.

Hatalı Beslenmenin Türkiye'ye Maliyeti 15 Milyar Dolar

16 Ekim 2010 Cumartesi 16:15

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol, sağlıksız gıdaların insanlar için büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Sağlıksız beslenmenden kaynaklanan hastalıkların tedavisi için milyarlarca Dolar para harcandığını belirten Demirkol, hatalı beslenmenin Türkiye'ye maliyetinin 15 milyar Dolar olduğunu kaydetti.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin 10. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen 'Gıda Egemenliği' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kenan Demirkol, "Bugün gıdayı öldürdük. İnsanların çoğu da sağlıksız beslenmeden ölüyor." dedi.

Hatalı beslenmenin Türkiye'ye maliyetinin 15 milyar Dolar olduğunu belirten Demirkol, sağlıksız beslenmenden kaynaklanan hastalıkların tedavisi için milyarlarca Dolar para harcandığını belirtti. İnsanların sağlıklı beslenmesi için sağlık tarım ürünleri üretilmesi gerektiğini kaydeden Demirkol, "Ancak Türkiye'de çiftçiler bitiriliyor. Devlet çiftçinin sırtından geçiniyor. Devlet çiftçiden yılda 3 milyar Dolar vergi alıyor ancak 3.1 milyar Dolar destek veriyor. ABD ise çiftçisine yılda 100 milyar Dolar destek sağlıyor." diye konuştu.

İstanbul'daki birçok üniversite öğrencisinin domatesin hangi mevsimin meyvesi olduğunu bilmediğini vurgulayan Demirkol, "Tüm bunlar bilerek yapıldı. Bilerek aptallaştırıldık. Günümüzde hastalıkların yarıdan fazlası hatalı beslenme kaynaklı olmasına rağmen tıp fakültelerinde hala 'beslenme' dersi yok." şeklinde konuştu.

Mısır şurubundan yapılan şekere dünya en büyük kotanın Türkiye'ye ayrıldığına işaret eden Demirkol, "Dünyada pancardan şeker üreten 5. büyük ülke Türkiye olmasına rağmen Mısır şurubunda en büyük kotayı verdiler. Giderek pancar üretimi azalıyor. Üründen artığına kadar faydalı katmadeğeri yüksek olan pancar yerine toprağa hiçbir faydası olmayan mısırın çiftçiye de hiçbir faydası yoktur" dedi.

Düşen buğday üretimi konusuna da değinen Demirkol, "Türkiye'nin normal şartlarda 3 milyon ton buğday stokunun olması lazım. Ancak biz geçen yıl stokta ki 2 milyon ton buğdayı ucuza sattık. Sonrasında ise daha pahalıya buğday aldık. Şu anda ise buğday stokumuz 300 bin tondur. Büyük bir deprem olsa üç gün sonra ekmeksiz kalırız. Ayrıca buğday stoku olmayan bir ülke savaşa da giremez." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA