22 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa7°C
  • Antalya15°C
  • İzmir12°C

HASTANELERDE BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat, 2013 yılının özel sağlık kuruluşları açısından zor bir sene olduğunu belirterek, "Sıkıntıyı çözemezsek ya zarar edilen branşlarda küçüleceğiz ya da anlaşmaları gözden geçireceğiz" dedi

Hastanelerde bıçak kemiğe dayandı

23 Ocak 2014 Perşembe 08:58

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, 2013 yılının özel sağlık kuruluşları açısından zor bir sene olduğunu ve sıkıntıların artarak devam ettiğini söyledi.

Reşat Bahat, "Maalesef 6 yıldır Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı katı kadro ve branş planlaması, SGK'dan ısrarla istediğimiz 8 yıldır hiç değişmeyen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyat güncellemesinin her defasında Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan dönmesi, uygulanamayacak kurallara uyamadığımız için her defasında yediğimiz cezalar bu sıkıntıların başlıcaları" diyerek, 2014 'ün sadece sağlık değil tüm sektörler için sıkıntılı geçeceğini, ancak sağlık gibi gideri döviz, geliri TL olan sektörlerde sıkıntının daha büyük olacağını kaydetti.

Sıkıntıyı anlatarak ve uzlaşarak çözmeye çalıştıklarını, ancak başarılamazsa ya zarar edilen branşlarda küçüleceklerini ya da SGK ile olan anlaşmayı gözden geçireceklerine dikkat çeken Bahat, "Özellikle büyük özel hastanelerin sağlık turizmini çok daha zorlaması gerekeceğini düşünüyoruz" dedi. 

GELİRİN YÜZDE 70'İ SGK'DAN

Reşat Bahat, özel sektör gelirlerinin yüzde 70'inin SGK kaynaklı olduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü. 

"Bunun da anahtarı SUT... 8 yıldır ülkemizde tek güncellenmeyen fiyat SUT fiyatları. Katkı payının artması özel sektörün usulsüzlük cezalarını azaltır, teşekkür ederiz. Ancak hizmetlerimizin yarıdan fazlasından fark talep etmemiz yasak. Bir kısmından da rekabet sebebiyle fazla fark alamıyoruz, bu da SUT fiyatlarını hayati hale getiriyor. Hiçbir ülke vatandaşı hastalandığında cebinden para vermek istemez. Ülkemizin tüm SGK yükünü çeken aktif sigortalı sayısı hala 15 milyonun altında. Bu 76 milyonluk bir ülke için işsizliğin ve kayıt dışı istihdamın boyutunu gözler önüne seriyor. Almadan vermek devletlerin de yapamadığı bir şey. Yine de Türkiye borçlanarak da olsa vatandaşın cepten sağlık harcamasını en az yaptığı dünya ülkelerinden biri. Rekabet sebebiyle özel sektör katkı payı artışını vatandaşa çok yansıtmadı, bu yönde vatandaştan çok az şikayet geldi. Bu sevindirici. Sağlık kurumları ve doktorlar için hasta vatandaştan veya yakınından para isteyip tedavi yapmak çok inciticidir. Bunu hiç kimse istemez. Ama bu bir, ülke imkanı ve sistem meselesi. Hemen düzelmesi zor."

Reşat Bahat, devlet hiçbir sektörün kar etmesini sağlamak zorunda olmadığını da belirterek, "Ama gelirlerimizdeki SGK payı ortada. Hal böyle iken nasıl olur da 8 yıldan fazla artmayan fiyatlarla işletmeler ayakta kalsın. Özel tedavi kurumlarının kuralsızlığa teşvik edilmesinin maliyeti sanılanın ötesinde olur" dedi. Reşat Bahat, Dernek olarak; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile planlama konusunu uzun uzun konuşup tartıştıklarını söyledi. 

Satın almalar kârlı olmaz

Reşat Bahat, sektörün krizde iken satın almaların karlı olmayacağını belirterek, şunları söyledi: "Ülkeye yabancı sermaye girerken yerli yatırımcının cebine para girmez. Kimse zarar eden sektöre girmek de istemez. Yalnız bir şey gerçek; ya yaptığınız işte kuş konduracaksınız ya da ölçek ekonomisine geçmek için konsolide büyük yapılar, yani birleşmeler, oluşturacaksınız. Sıkıntıya bir süre daha tahammül etmenin tek yolu bu sanınm. Yabancı sermayenin geleceği öngörmesi sebebiyle bu sektöre çok iştahlı baktığım düşünüyorum. Sektörde yabancı sermaye payı yaklaşık yüzde 20 kadar ve biraz daha yükselebilir. Yabancılardan satın alma yaparken seçici davranmalı, sektör kadar da ortak oldukları kişi ve kurumlara dikkat etmeli. Kötü bir ortaklığın sonuçları yerli veya yabana hep kötü olur. İki tarafın da kazanmadığı hiçbir ortaklık sürdürülemez."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA