HASTANELERDE AŞI UYGULAMA ODASI OLUŞTURULMASI HAKKINDA DUYURU
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Hastanelerde aşı uygulama odası oluşturulması hakkında duyuru yayımlandı.
07 Ocak 2021 Perşembe 13:22
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: E-14500235-403.01.99-39 06/01/2021
Konu: Hastanelerde Aşı Uygulama Odası
Oluşturulması Hakkında
DAĞITIM YERLERİNE
Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Bakanlığımız tarafından Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda; salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.
COVID-19 pandemisinde kesin tedavi yönteminin henüz bulunamaması ve salgının tam olarak sonlanmaması nedeniyle virüse özgün en etkili korunma yönteminin aşı olduğu kabul edilmektedir. Bilim Kurulumuzun önerileri doğrultusunda belirlenen hedef gruplara yönelik COVİD-19 aşılamalarının yapılacağı birinci basamak sağlık kuruluşlarımızla birlikte hastanelerimizde de aşı uygulaması yapılması planlandığından, hastanelerimizce ekte sunulan tedbirlerin alınması ve aşı uygulamalarının Bakanlık tarafından hazırlanan aşı uygulama rehberi ve belirtilen esaslar doğrultusunda yapılması gerekmektedir.
Yazımız ekinde sunulan hususların ilinizde bulunan kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastanelere tebliğ edilmesi, yapılan hazırlıkların ve aşı uygulamalarının İl Sağlık Müdürlüklerince yerinde incelenmesi hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.
Prof. Dr. Ahmet TEKİN
Bakan a.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü
EK: Hastanelerde Covid-19 Aşı Uygulamaları
İle İlgili Tedbirler ve Uygulama Esasları (2 sayfa)
DAĞITIM:
Gereği: Bilgi:
81 İl Valiliğine Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne
(İl Sağlık Müdürlüğü) Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK)
HASTANELERDE COVİD-19 AŞI UYGULAMALARI İLE İLGİLİ
TEDBİRLER VE UYGULAMA ESASLARI
Tedbirler;
1. Kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde aşı yapılması için “Aşı Uygulama Odası” belirlenmelidir. Aşı uygulama odası poliklinik oda standartlarını karşılamalıdır.
2. Sağlık kuruluşu yöneticileri tarafından aşı uygulama oda sayısı sağlık kuruluşuna müracaat edecek kişi sayısına göre artırılarak oda önünde bekleme ya da yığılmalar önlenmelidir. Hastane yatak sayısına göre asgari aşı uygulama oda sayıları;
· Yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde 5 aşı uygulama odası,
· Yatak sayısı 51-199 arasında olan hastanelerde 10 aşı uygulama odası,
· Yatak sayısı 200 - 399 olan hastanelerde 15 aşı uygulama odası,
· Yatak sayısı 400 - 999 arası olan hastanelerde 20 aşı uygulama odası,
· Yatak sayısı 1000 ve üzeri olan hastanelerde 25 aşı uygulama odası olmalıdır.
· Her 10 aşı uygulama odasına 1 sorumlu hekim olacak şekilde görevlendirme yapılmalıdır. Aşı uygulama oda sayısı 10’dan az olan hastanelerde en az 1 hekimin görevlendirilmesi zorunludur.
3. Aşı uygulaması için hastanelere başvuran vatandaşlarımıza hizmet sunumunda;
Sosyal mesafe:
· Aşı uygulaması yapılacak genel alanlarda, asansörlerde, servis ve polikliniklerde sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılarak mesafenin korunması sağlanmalı ve kalabalıklaşma önlenmelidir.
· Asansörlerin kapasitesi sosyal mesafe kuralına uygun olarak belirlenmeli buna uygun işaretlemelidir.
· Normal veya yürüyen merdivenlerin önlerine, öndeki kişiyle arada en az 3 basamak mesafe bırakılması gerektiğine dair uyarıcı tabelalar yerleştirilmelidir.
Aşı Uygulama Odaları:
· Aşı uygulama odaları hastane bünyesinde kolay ulaşılan bir yerde olmalı ve aşı odasının bulunduğu yerde geniş ve ferah bekleme alanı oluşturulmalıdır.
· Aşı odaları acil servisten uzakta, normal poliklinik hastalarıyla aşı uygulanacak kişilerin karışmayacağı bir lokalizasyonda olmalıdır.
· Hastane poliklinik odaları aşı uygulama odası olarak kullanılması planlanmış ise günlük çalışma saati 08:30-24:00 saatleri arasında düzenlenmeli ve poliklinik hastalarıyla aşı uygulanacak kişilerin karışması önlenmelidir. Normal poliklinik mesaisi süresince aşı uygulama oda sayısı düşük tutulabilir. Ancak 17:00-24:00 saatleri arasında yukarıda belirtilen sayıda aşı uygulama odası faal olmalıdır.
· Aşı yapılacak vatandaşların hastane girişinden aşı uygulama alanına ulaşımında hastanenin girişinden itibaren yönlendirme levhaları olmalı veya yönlendirme elemanı ile ulaşım kolaylaştırılmalıdır.
· Yönlendirme elemanları hastaneye girişte randevusuz gelen vatandaşlara randevu çizelgesi uygun olan hekimin listesine işleyerek ilgili aşı uygulama odasına yönlendirir.
· Aşı uygulama odası bekleme alanı ve muayene odasının havalandırması yeterli olmalıdır. Varsa pencere ve kapılar açılarak temiz hava girişi sağlanmalıdır.
· Vatandaşlar ve refakatçilerinin bekleme alanında diğerlerinden en az bir metre aralıklar ile oturmalıdır. Oturma düzeni koltukların işaretlenmesi veya koltuk eksiltilmesi ile sağlanmalıdır.
· Aşı uygulaması yapılacak vatandaşlarımız hastanelere randevulu alarak gelecektir.
· Aşı uygulama alanlarında el antiseptiği erişilebilir bir yerde olmalıdır.
· Aşı uygulama bekleme alanı temizlik ve dezenfeksiyonu düzenli ve sık yapılmalıdır (günde iki kez ve kirlendikçe temizlenmeli).
· Aşı uygulama odalarına refakatçiler alınmamalı ya da ihtiyaca göre aşı uygulanacak kişinin yanında en fazla bir refakatçi olmalıdır.
· Aşı uygulama odasında el yıkama ünitesi olmalıdır, sağlık çalışanı aşılama işlemi öncesinde ve kirli malzeme ya da kanla temas durumunda ellerini yıkamalıdır.
· Aşı uygulama odasında sağlık personelinin kullanılmış iğneleri elinden bırakmadan ve etrafta dolaşmadan güvenli atık kutusuna atabileceği şekilde planlama yapılmalıdır.
· Burada belirtilmeyen diğer hususlarla ilgili olarak “COVID-19 pandemisinde Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi ve Enfeksiyon Kontrol Önlemleri” rehberinde belirtilen kurallara uygun hareket edilmelidir.
Aşı Uygulaması:
· Aşı uygulama odasına her defasında sadece bir aşılanacak kişi alınmalıdır,
· Aşı uygulama esnasında aşılama ile ilgili gerekli kayıtlar tutulmalıdır.
· Aşı için gelen kişinin kimlik bilgileri ve randevusu kontrol edilir.
· Aşıyı uygulayacak sağlık çalışanı kimlik bilgileri ve kişi için ayrılan aşı ile eşleşmesini sağlar.
· Kişi için ayrılmış aşı açılarak kişiye aşı uygulaması yapılır.
· Günlük aşı uygulaması sonunda aşı flakonları tıbbi atığa gönderilir.
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ve Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci ile bir araya geldi.21 Kasım 2024 Perşembe 18:38SAĞLIK BAKANLIĞI
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine ilişkin, "Çeteyi ortaya çıkartan, onu takiple delillendiren, bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir? Onları yakalattığımız için mi?" ifadesini kullandı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:53KONGRE VE KONFERANSLAR
- Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendiDünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2. Uluslararası Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 17:38DİYABET
- Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladıEdirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, 112 Acil Sağlık Merkezinin 10 ayda 54 bin çağrı cevapladığını belirtti.21 Kasım 2024 Perşembe 17:23SAĞLIK BAKANLIĞI
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması sanık savunmalarıyla sürüyor.21 Kasım 2024 Perşembe 17:18BASIN HABERLERİ
- Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendiBeypazarı'nda "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla "Ağız ve Diş Sağlığı Semineri" gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldüMuğla'nın Seydikemer ilçesinde ambulansın çarptığı kişi hayatını kaybetti.21 Kasım 2024 Perşembe 16:43BASIN HABERLERİ
- Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetindeVan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk sahibi olmak isteyenlere hizmet vermek amacıyla kurulan Tüp Bebek Merkezinde ilk aşılama çalışması yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:33SAĞLIK BAKANLIĞI
- Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendiMedipol Sağlık Grubunca düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Festivali'nde, ağız ve diş sağlığının önemi vurgulandı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:23AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel