HASTANE KLİNİK ŞEFİ, YARDIMCISI VE BAŞASİSTAN KADROLARINA ADAYLAR, ÖSYM İMTİHANINA GİRECEK
Sağlık Bakanlığı'nın Eğitim ve Araştırma Hastanelerine klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atama için gerçekleştirilecek bilim sınavı, ÖSYM tarafından açılacak.
01 Aralık 2008 11:31
Sağlık Bakanlığı'nın Eğitim ve Araştırma Hastanelerine klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atama için gerçekleştirilecek bilim sınavı, ÖSYM tarafından açılacak.
Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
İlgili yönetmeliğin, Sağlık Bakanlığına bağlı E ğitim ve Araştırma Hastaneleri ve bu hastanelerin klinik şef, şef yardımcısı ve başasistanları ile bu kadrolara aday olan uzman tabipleri kapsadığı belirtildi.
Sınava girebilmek için adayların, ilan edilen kadrolardan ancak birine müracaat edebilecekleri kaydedilen yönetmelikte, başvuru için, "İlan edilen dalda uzman olması", "Kamu görevlileri için terfisine engel hali bulunmaması", açıktan bu kadrolara atanacaklar için, "657 sayılı Devlet Memuru Kanununa göre engel hali bulunmaması", "Bu yönetmelikte belirtilen yabancı dil yeterlilik belgesi sahibi olması" ve "Müracaat tarihi itibariyle devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamaya 180 günden az süre kalmış olması" gerektiği ifade edildi.
Başasistan kadrosu için; bilimsel çalışma ve eserleri bakımından biri orijinal araştırma makalesi olmak üzere yayınlanmış en az 3 yayının bulunmasının şart olduğu ifade edilen yönetmelikte, şef yardımcısı kadrosu için ise sınav tarihi itibariyle; ana dallarda sınava girenler için; ilgili ana dalda en az üç yıl, yan dallarda sınava girenler için; ilgili yan dalda en az iki yıl uzman olarak çalışmış olmak ve bunu belgelemek gerekiyor.
Şef yardımcısı kadrosu için sınava gireceklerin ayrıca bilimsel çalışma ve eserleri bakımından; biri birinci isim ve orijinal araştırma makalesi olmak üzere SCI (Science Citation Index), SCI-E (Science Citation Index – Expanded), SSCI (Social Science Citation Index) veya AHCI (Arts and Humanites Citation Index) gibi kayıtlı dergilerde yayımlanmış en az 3 yayını bulunması şartı getiriliyor.
Yönetmeliğe göre klinik şef kadrosu için sınav tarihi itibariyle; ana dallarda sınava girenlerin; ilgili ana dalda en az beş yıl, yan dallarda sınava girenlerin de ilgili yan dalda en az dört yıl uzman olarak çalışmış olması ve bunu belgelemesi şartı aranıyor. Bilimsel çalışma ve eserleri bakımından ise ikisi birinci isim ve orijinal araştırma makalesi olmak üzere SCI (Science Citation Index), SCI-E (Science Citation Index – Expanded), SSCI (Social Science Citation Index) veya AHCI (Arts and Humanites Citation Index) gibi kayıtlı dergilerde yayımlanmış en az 6 yayını bulunması isteniyor.
Yönetmeliğe göre Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı ve Başasistan kadrolarına atanmak amacıyla açılacak sınavlara girebilmek için adayların İngilizce, Almanca ve Fransızca dil sınavı yeterlilik belgesinin bulunması şartı aranıyor. Belirtilen dillerden, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) belge teslim tarihi itibariyle son 5 yıl içinde 100 üzerinden Klinik Şefi ve Klinik Şef Yardımcısı kadroları için 65, Başasistan kadrosu için 60 ve üzeri puan alanlar yeterli kabul ediliyor.
Yönetmelik gereğince bilimsel çalışma ve eserler ise Bakanlıkça belirlenecek komisyon veya komisyonlar tarafından değerlendirilerek sonuçlar Bakanlık internet sayfasında ilan edilecek. Adaylar değerlendirmeye ilan tarihinden itibaren bir hafta içinde itiraz edebilecekler.
Yazılı mesleki bilim sınavının açılacak kadrolara göre klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadroları ve ana ve yan dallar için birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere, Bakanlık ve ÖSYM arasında yapılacak protokole göre ÖSYM tarafından gerçekleştirileceğinin belirtildiği yönetmelikte "ÖSYM'ye yapılan müracaata, 1 ay içinde cevap verilmemesi veya sınavın 6 ay içinde yapılamayacağının bildirilmesi durumunda yazılı mesleki bilim sınavı Bakanlık ça yapılabilir ya da Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversitelerden birine yaptırılabilir" denildi. Yönetmelik gereğince adayın yazılı mesleki bilim sınavında başarılı sayılması için 100 üzerinden en az 60 puan alması şarttı aranıyor.
Sözlü sınava ilişkin ise Bakanlık tarafından aynı dalda ilan edilen her bir kadro için üçer kişilik jüri oluşturulacağı, ihtiyaç halinde aynı jürinin aynı dalda ilan edilmiş birden fazla kadro için görevlendirilebileceği ifade edilen yönetmelikte şu ifadelere yer verildi:
"Jüri üyeleri Bakanlıkça oluşturulacak jüri havuzundan çekilecek kura ile belirlenir. Jüri havuzu, jüri sayısının iki katından az olmamak üzere Tıp Fakülteleri ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki, SCI (Science Citation Index), SCI-E (Science Citation Index – Expended), SSCI (Social Science Citation Index) veya AHCI (Arts and Humanites Citation Index) gibi kayıtlı dergilerde yayınlanmış en az üçü ilk isim olmak üzere yedi yayını olan şef ve/veya profesörler arasından oluşturulur. Jüri havuzunu oluşturmak üzere yan dallarda jüri oluşturacak şef ve profesör sayısı yetersiz ise ana dallardan jüri üyesi alınabilir. Ayrıca, her uzmanlık dalı için aynı şekilde iki yedek üye seçilir. Asil jüri üyelerinin herhangi bir sebeple görev yapamaması durumunda yedek üye görevlendirilir. Jüri üyelerinin görev süreleri, ilgili sınav ile sınırlıdır. Ancak bunlar, müteakip sınavlarda yeniden jüri üyesi olarak görevlendirilebilirler. Jüri üyeleri kendi arasında oylama ile bir başkan seçerler."
Yönetmelikte sözlü mesleki bilim sınavının adayın uzmanlık alanları konularından yapılacağı, jürilerin, adayın mesleki bilgisi ile eğitim, öğretim ve araştırma yapabilme yeteneğini değerlendireceği, değerlendirmelerin 100 üzerinden yapılarak, belgelendirileceği kaydediliyor. Ayrıca, jüri üyelerinin ayrı ayrı değerlendirme puanlarının ortalamasının 60 ve üzeri olması halinde adayın sözlü sınavda başarılı kabul edileceği belirtiliyor.
Sözlü ve yazılı mesleki bilim sınavında alınan puanların değerlendirmeye esas teşkil ettiğinin ifade edildiği yönetmelikte şöyle denildi:
"Adayın sözlü mesleki bilim sınavından aldığı puanının yüzde 50'si ve mesleki yazılı bilim sınavı puanının yüzde 50'sinin toplanmasıyla adayın 'genel sınav başarı puanı' tespit edilir.
Sınavlar sonucunda adaylar genel sınav başarı puanına göre yerleştirilir. Genel sınav başarı puanlarının eşitliği halinde, yazılı mesleki bilim sınavı puanı yüksek olan aday; yazılı mesleki bilim sınavı puanlarının da eşitliği halinde yabancı dil sınav puanı yüksek olan aday yerleştirmeye hak kazanmış olur.
Sınavlar sonucunda tercih ettiği kadroya atanmaya hak kazandığı halde ataması herhangi bir nedenle yapılamayan veya atandığı halde göreve başlamayanlardan boş kalan kadrolara; o kadroyu tercih ederek, başarılı olan adaylardan genel sınav başarı puanı yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır."
- Sudan'daki kolera salgınında vaka sayısı 43 bini geçtiSudan'daki kolera salgınında vaka sayısının 43 bini aştığı bildirildi.28 Kasım 2024 Perşembe 19:48DÜNYADA SAĞLIK
- Sakarya'da engelli bireyler kariyer ve istihdam gününde buluştuSakarya'da "Engelliler için Kariyer ve İstihdam Günü" düzenlendi.28 Kasım 2024 Perşembe 19:28ENGELSİZ HABERLER
- DSÖ: Lübnan'da İsrail saldırılarından dolayı Ekim 2023'ten bu yana 241 sağlık çalışanı öldüDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Lübnan'da İsrail'in saldırıları nedeniyle Ekim 2023'ten bu yana 241 sağlık çalışanının öldüğünü ve 300'e yakınının yaralandığını bildirdi.28 Kasım 2024 Perşembe 19:08DÜNYADA SAĞLIK
- Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail saldırılarında 3 bin 961 kişi öldüLübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in ateşkesten bir gün önce 26 Kasım'da ülkeye düzenlediği saldırılarda 78 kişinin hayatını kaybettiğini ve 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırılarında kaydedilen can kaybının 3 bin 961'e ulaştığını duyurdu.28 Kasım 2024 Perşembe 18:43DÜNYADA SAĞLIK
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Müslüman Sağlık Toplulukları 9. Kongresi'nde konuştu:Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye'nin sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma, vatandaşlarının her birine eşit ve adil sağlık hizmeti sunma hedefiyle son 22 yılda büyük bir dönüşüm gerçekleştirdiğini söyledi.28 Kasım 2024 Perşembe 17:53AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
- Boyabat'ta trafikte fermuar sistemiyle yaşama yol verilmesi uygulaması yapıldıSinop’un Boyabat ilçesinde Acil Sağlık Hizmetler Haftası dolayısıyla trafikte fermuar sistemiyle yaşama yol verilmesi uygulaması yapıldı.28 Kasım 2024 Perşembe 17:03SAĞLIK BAKANLIĞI
- DSÖ, Gazze'den 17 hastanın daha tahliyesinin gerçekleştiğini bildirdiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırıları altında bulunan Gazze'den 17 hastanın daha tıbbi tahliyesinin gerçekleştiğini duyurdu.28 Kasım 2024 Perşembe 16:43DÜNYADA SAĞLIK
- Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo çok sayıda panele ev sahipliği yapıyorCumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo çerçevesinde düzenlenen panellerde, helal endüstrisinin gelişimi, geleceği ve yapılması gereken çalışmalar ele alındı.28 Kasım 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- Erzurum'daki sağlık ekipleri kışın hastalara "Hızır gibi" yetişmek için hazırÇetin kış şartlarının yaşandığı Erzurum'daki 112 Acil Sağlık ekipleri, helikopter, snowtrack, paletli ve kara ambulansıyla vakalara sorunsuz ulaşmak için hazır bekliyor.28 Kasım 2024 Perşembe 15:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi KomisyondaTBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.28 Kasım 2024 Perşembe 14:23SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel