22 Kasım 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir17°C

HASTANE ACİLİNDE BEKLEME VAR, MUAYENE ÜCRETİ VAR AMA DOKTOR YOK

Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberine göre, uyarılara rağmen 500 TL’ye varan muayene ücretleri alan özel hastanelerin acil servislerinde geceleri uzman hekim bile yok. Hastalar saatlerce tedavi bekliyor.

Hastane acilinde bekleme var, muayene ücreti var ama doktor yok

14 Ocak 2018 Pazar 11:53

Gazete Habertürk/Öznur Karslı

Acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan çok sayıda vatandaş genellikle kamu hastanelerini tercih ediyor. Özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde kamu hastanelerindeki yoğunluk dikkat çekiyor. İstanbul’da bazı hastaneler tadilatta olunca yoğunluk daha da artıyor. Ancak en yakın adres bir özel hastaneyse, veya farklı bir nedenle bir özel hastaneyi tercih ettiyseniz, ki bu vatandaşın hakkı, yine aynı yoğunluk ve saatler süren bekleme çilesiyle karşılaşıyorsunuz.

Ancak tatil köyüne benzeyen özel hastanelerin acillerindeki eziyeti anlamak zor. Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberine göre, uyarılara rağmen 500 TL’ye varan muayene ücretleri alan özel hastanelerin acil servislerinde geceleri uzman hekim bile yok. Hastalar saatlerce tedavi bekliyor. 

Özellikle de hafta sonları ve akşam saatlerinde sorun artıyor. Çünkü hastaneden çok resort gibi görünen, hastadan çok dekorasyona masraf edildiğini düşündüren bu dev özel hastanelerin, 500 TL’ye varan muayene ücretlerine rağmen acil servislerinde hekim bulmak zor. Gece çalışan doktorlar kadrolu bile değil. Muayeneler başka doktorlar üzerinden gösteriliyor.

"ÖZEL HASTANELER TASARRUFU PERSONELDEN YAPIYOR" TEPKİSİ

Bazı hastalar, “Tasarrufu personelden yapıyorlar” diyerek tepki gösteriyor. Uzun çalışma saatleri ile hastaları zamansız yakalayan “iade sözlü provizyon ücretleri” de ayrı mesele.

İstanbul Maslak’taki büyük bir özel hastane ile ilgili hasta şikâyetleri, genellikle hafta sonu ve akşam geç saatlerde sorun olduğunu gösteriyor. Saat 20.00’de gözlenen acil serviste bekleme salonunun kalabalığı dikkat çekiyor. Hasta yakınları kadar ayakta tedavi olacak hastalar da bekleme salonunda. Yatışı yapılan kırmızı alandaki acil vakalar, çocuk hastalar ve hamile kadınlar 45 dakika kadar sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Öksüren bir kız çocuğunun ateşi bekleme salonunda ölçülüyor. Zira anne-babası acil muayene için uzun süre anons edilmeyi bekliyor. Saat 21.00’i gösterdiğinde, bir başka genç anne ise acil serviste sadece 1 tane çocuk doktoru olmasına tepki gösteriyor. 

Bir sonraki akşam saat 23.30’da gidilen aynı hastanede yine benzer bir tablo var. Yine daha ziyade çocuklu aileler sırada. Bir MR tetkikinin ortalama bin TL olduğu hastanenin acil servisinde geçirilen 1.5 saatte, bekleyen yüzler pek değişmiyor. Acil hekimi, kamu hastanelerindekiler kadar yoğun. Gözlem odaları dolu olduğu için bekleme salonunda geçirilen süre uzadıkça uzuyor.

GECE ÇOCUK HEKİMİ YOK! 

Acil yoğunluğu yaşanan Şişli, Bahçelievler ve Bakırköy’deki başka özel hastanelerde, farklı günlerde saat 20.00 ile 00.30 arası yapılan gözlemlerde de aynı sorun var. Özel hastanelerin acil servislerinde çocuk hekimi yok. Vakaya göre hekim aranıyor, tabii teşhis konulabilirse. Çağrılıyor, tabii ulaşılabilirse. Neden sonra hekim geliyor, tabii o da gelirse...

SAĞLIK HİZMETİ DEĞİL, TİCARİ KAYGILARLA PLANLAMA YAPILMIŞ

Genel olarak doktor ve hemşire sayıları da yetersiz. Bu nedenle gece görev alanların sayısı ihtiyacın altında kalabiliyor. Hastalarca en fazla şikâyet edilen konuların başında bu konu geliyor ve sağlık hizmeti değil ticari kaygılarla planlama yapıldığına dair endişeler dile getiriliyor.

Özel hastanelerin acil servislerindeki yoğunluğun bir diğer nedeni de kamu hastanelerinin acil servislerindeki yoğunluktan dolayı buralara yönelen hastalar. Bu bölgedeki özel hastanelerde acil servis muayene ücretleri 100 TL’den başlıyor.

İADE SÖZLÜ PROVİZYON ÜCRETLERİ

Acil vakalarda hastadan ücret talep edilmesi halen tartışmalıyken, bazı özel hastanelerde talep edilen “iade sözlü provizyon ücretleri” hasta ile kurumu karşı karşıya getiriyor. Yani acil servise yatışı yapılan hasta için öngörülen tetkik ve tedavinin ücreti önceden alınıyor. Farkın sonradan hastaya ödeneceği söyleniyor.

“ACİL OLMAYAN DA ACİLE GELİYOR”

Bazı özel hastaneler, kaza ve yaralanma sonrası hastaneye gelen vakaları hemen başka hastanelere yönlendirme yoluna gidiyor. Özel hastane yetkilileri de “Acil servisler ücretsiz” algısı ve bilgisi nedeniyle durumu çok acil olmayan hastaların da özel hastanelerin acil servislerine başvurduğundan yakınarak, “Baş edilmesi mümkün olmayan bir yoğunluk yaşanıyor” diyor.

KAMU HASTANELERİNİ GEREKSİZ ACİLLER YORUYOR

İstanbul’un en yoğun hastanelerinden Şişli Etfal ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma hastanelerinin acil servislerinde ise inanılmaz bir trafik yaşanıyor. Bazen gerginliklere de yol açan bu yoğunluk, özel hastanelerde olsa kapıya barikat kurduracak cinsten. 

Akşam 21.00’de Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisinde, yeşil alana (ayakta tedavi bölümü) bakan hekimin kapısında bekleyen onlarca hasta var. Merkezi randevu sistemiyle gündüz yakın tarihte başvuramayanların acillere gelmesi de yoğunluğu en çok artıran nedenlerden. 100 hastadan 35’i acilden giriş yapıyor ve hepsi o kadar acil değil.

"ASGARİ ÜCRETLE NEREYE GİDECEĞİM?"

2 saat önce hastaneye geldiğini söyleyen bir anne. Sağlık Bakanlığı’nın şikâyet hattını arıyor: “1 doktor var. Çocuğumu doktora gösteremiyorum. Asgari ücretle nereye gideceğim?” diye soruyor.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki yoğunluk da Şişli’den farklı değil. Muayene süreleri kısa ancak tetkik, tahlil derken bir hasta 2 saat bekleyebiliyor.

Ama özel hastaneler beklemede arayı kapattığı için asıl yükü çeken kamu hastanelerini eleştirmek çok kolay olmuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA