23 Aralık 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya12°C
  • İzmir9°C

HASAN NAKİL OLDU, SIRA ABLASI VE DOĞMAMIŞ KARDEŞİNDE!

Yaşamaları için ilik nakli gereken Ünal kardeşlerden birine sağlıklı kardeşinin kök hücresi başarıyla nakledildi

Hasan nakil oldu, sıra ablası ve doğmamış kardeşinde!

06 Mart 2017 Pazartesi 13:37


Konya'da bir çiftin, nadir görülen doğuştan bağışıklık sistemi hastası olan ve yaşamaları için ilik nakli gereken çocuklarından birine sağlıklı kardeşinin kök hücresi başarıyla nakledildi.

Ailenin aynı hastalığın teşhisi konulan anne karnındaki bebekleri ile kızlarına da nakil yapılması gerekiyor. Amca çocukları 4,5 aylık hamile Sıdıka (34) ile Osman Ünal (36) çiftinin 15 yıllık evliliklerinden Büşra (14), Emine Nur (12) ve Hasan (8) ismini verdikleri üç çocukları dünyaya geldi. Emine Nur'a, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesince dünyada ilk kez 2015'te tanımlanan bir çeşit bağışıklık sistemi rahatsızlığının teşhisi konuldu. Ailenin diğer çocuklarına yapılan tahlillerde Hasan'da da aynı hastalık tespit edildi. Tek tedavisi kemik iliği nakli olan bu hastalıkta uygun verici için araştırma yapıldı.

Tek sağlıklı kardeş olan Büşra’nın dokusunun Hasan ile uyumlu olduğu belirlendi. Ankara Üniversitesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesinde Hasan'a başarılı şekilde kök hücre nakli gerçekleştirildi. Nakil için sıra bekleyen Emine Nur'a ise anne Sıdıka'nın hamileliği umut oldu. Doktorlar, anne karnındaki 4,5 aylık bebeğin de aynı rahatsızlığı taşıdığını tespit edince ailenin mutluluğu hüzne dönüştü.

BEBEĞİNİN KIZINA CAN OLACAĞINI DÜŞÜNMÜŞTÜ

Emine Nur'un yanı sıra doğmamış bebeklerine de ilik naklinin şart olduğunu öğrenen Sıdıka Ünal, çok zor günler geçirdiklerini söyledi.

Hasan'ın kurtulduğuna sevindiklerini ama mutluluklarının yarım kaldığını aktaran Ünal, şöyle devam etti: "Büşra'dan kardeşine nakil olacağını öğrendiğimde dünyalar bizim oldu. En azından biri kurtulacaktı. Çok şükür nakil başarılı geçti. Şimdi her yeni güne Emine Nur'a nakil yapılacağı umuduyla başlıyoruz. Biri doğmamış iki yavruma ilik nakli yapılıp sağlıklarına kavuşmasını istiyorum. İnşallah Hasan kurtuldu, sıra ablası ve doğmamış kardeşinde. Hamile olduğumu öğrendiğimde bebeğimiz ablasına can olacak düşüncesiyle heyecandan uyuyamadım. Ancak heyecanımız, hüzne dönüştü. Çocuklarımın sağlığına kavuşacağına inanıyorum. "Emine Nur da sağlığına kavuştuktan sonra doktor olup kendisi gibi hasta çocuklara şifa dağıtmak istediğini vurguladı.

"EMİNE'NİN SAĞLIK DURUMUNUN DAHA DA KÖTÜLEŞMESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Nail Güner, göğüs kliniğindeki tecrübeli hocaların Emine'yi tekrarlayan akciğer sorunlarından dolayı kendilerine yönlendirdiğini belirtti.Değerlendirmelerinde vücut savunma hücrelerinin bir kısmının oldukça düşük olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Güner, "Bunları 'yaygın değişken vücut direnç hastalığı' dediğimiz hastalık grubu içerisine koyuyoruz. 4-5 yıl önce net tanısı konmamış hastalar, bu grup içinde değerlendiriliyordu" dedi.

Prof. Dr. İsmail Reisli'nin tecrübelerinden yola çıkarak hastalıkla ilgili bir araştırmaya gidildiğine işaret eden Güner, şunları söyledi: "Bu hastalık, Meram Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından Almanya Freiburg Üniversitesi ile yürütülen ortak çalışmayla dünyada ilk kez 2015'te tanımlandı. Maalesef bu ailenin doğacak bebeklerinde de aynı hastalık olduğunu tespit ettik. Doğmamış çocuk için kemik iliği taraması yapma fırsatımız var. Uygun donör bulursak, doğum sonrası en kısa sürede kemik iliği yapılmaya çalışılacak. Hastaya ne kadar erken nakil yapılırsa sonuç o kadar başarılı olur. Bunlar özel hastalıklar olduğu için konuyla ilgili tecrübeli olmayan merkezlerin hastalığı tespit etmesi oldukça zor. Nakil olana kadar Emine'nin sağlık durumunun daha da kötüleşmesini engellemeye çalışıyoruz. Ünal ailesinde karşılaştığımız durum, genel bilgilerimizin dışında seyretti.

Normalde 1-2 yaş içinde ölümle sonuçlanabilecek bu genetik hastalığın, yıllar sonra böyle bir rahatsızlıkla gidebileceği tanımlanmamıştı. "Kemik iliği nakliyle ilgili gerekli eğitimleri aldığını, hastanede de kemik iliği nakil ünitesi bulunduğunu anlatan Güner, gerekli ruhsat için eğitimini tamamlamış ikinci hekime ihtiyaç olduğunu, bu nedenle nakil gerçekleştiremediklerini söyledi. Tek eksiklerinin ikinci bir kişi olduğuna dikkati çeken Güner, nakil için il dışına giderek mağdur olan hastalara hizmet verebileceklerini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA