25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul4°C
  • Bursa1°C
  • Antalya7°C
  • İzmir5°C

HAREKETSİZ ÇOCUKLARI BEKLEYEN TEHLİKE

Diyetisyen Rabia Yurdagül hareketsiz yaşamın çocuklarda neden obeziteye yol açtığını yazdı!

Hareketsiz çocukları bekleyen tehlike

27 Kasım 2010 Cumartesi 11:56

Obezite vücutta yağ dokusu oranının artması sonucu ortaya çıkan diyabet ve kalp damar hastalıkları gibi yaşam kalitesini ve süresini düşüren çok ciddi sağlık problemlere neden olur. Fazla yeme, fiziksel aktivitenin yetersiz oluşu, psikolojik bozukluklar, metabolik ve hormonal bozukluklar ve genetik yapı obeziteye neden olabilecek temel faktörlerdir.

Günümüzde optimal bir sağlık için gerek çocuk gerekse yetişkinlerin büyük bir çoğunluğunun yeteri kadar fiziksel aktivite yapmadıkları görülmektedir. Oysaki sağlıklı yaşamın üç temel adımından biri düzenli egzersiz yapmaktır. Yeterli ve dengeli beslenme ve yeterli düzeyde uyku ile birlikte takip edilecek düzenli bir fiziksel aktivite programı sağlığın iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesinde esastır. Birçok ülkede fiziksel aktivite yetersizliği düzensiz beslenmenin önüne geçmiş ve bu durumun özellikle obezite için önemli bir etken olduğu sonucuna varılmıştır. Bir hastalık olarak kabul edilen obezite giderek artmakta ve koroner kalp hastalığı, diyabet, inme, artrit gibi pek çok hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Hareketsiz yaşam süren, boş zamanlarını bilgisayar veya televizyon başında geçiren, spor ve egzersize zaman ayırmayan günümüz çocuklarında obezite yüksek oranda görülmekte, bunun yanında televizyon veya bilgisayar karşısında atıştırılan yüksek kalorili yiyecekler de bu orana ivme katmaktadır.

Fiziksel aktivitenin sağlık ve zindelik için sağladığı yararlar giderek daha iyi anlaşılmaya başlamıştır. Düzenli fiziksel aktivite ve spor sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artırılması yanında kronik hastalıklara yakalanma riskini de azaltır. Besin çeşitliliğini sağlayan, yağ ve şekerin sınırlı olduğu, liften zengin besinleri içeren, vitamin ve mineralleri yeterli düzeyde bulunduran bir beslenme programı ile çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak ve uygun miktarda fiziksel aktivite ile bu beslenme alışkanlıklarını desteklemek sağlıklı büyüme ve gelişmenin de temelini oluşturur.

Çocuk ve gençleri (5 - 12 yaş) düzenli fiziksel aktivite yapmaya cesaretlendirmek, olumlu sağlık alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olacağı gibi okul başarılarını geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalar bir spor dalıyla ilgilenen çocukların okul başarılarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Özellikle ailelerin okul başarısını olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle çocukları hareketsiz yaşama itmelerinin önüne geçilmelidir. Anaokulundaki oyunlar, okuldaki beden eğitimi dersleri, haftasonu aile ile geçirilen zamanlardaki faaliyetler çocukları harekete yönlendirmeli, aileler ve öğretmenler aracılığıyla fiziksel aktivitenin yaşam boyu sürdürülmesi gerektiği, her yaşta ve her koşulda yararlı olduğu mesajı sürekli tekrarla verilmeli, fiziksel aktivite ve spora katılım için gerekli motivasyon sağlanmalıdır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA